Matofin diyabet tedavisinde kullanılan oral antidiyabetikler grubuna dahil bir ilaçtır. Genellikle diyet ve egzersizle kontrol altına alınamayan tip 2 diyabet tedavisinde tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Etkin maddesi metformin HCI kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Matofin eczanelerde 850 ve 1000 mg hızlı salınımlı film tablet, 500 mg ve 1000 mg uzatılmış salınımlı tablet (Matofin XR) formlarında bulunur. Tat alma bozukluğu, sindirim problemleri, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı hafif yan etkilerinden bazılarıdır.
Matofin nedir?
Matofin, şeker hastalığı (diyabet) tedavisinde kullanılan ve oral antidiyabetikler (biguanidler) olarak adlandırılan gruba dahil bir ilaçtır. Şeker hastalığında vücutta kan şekerini dengeleyen insülini yeterince üretemez veya vücut üretilen insülini düzenli kullanmaz. Bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Matofin’in etkin maddesi metformin HCl, kandaki glukoz düzeyini mümkün olduğunca normal düzeye düşürmeye yardımcı olur.
Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Matofin ne işe yarar?
Matofin çoğunlukla diyet ve egzersizle kontrol altına alınamayan (özellikle fazla kilolu hastalarda görülen) tip 2 diyabet tedavisinde kullanılır. Erişkinler, ilacı tek başına veya diğer diyabet ilaçlarıyla birlikte, 10 yaş ve üzeri çocuklar ve ergenler ise tek başına veya insülinle birlikte kullanabilir.
Matofin nasıl kullanılır?
- Matofin’i mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanın. Doktorunuz tedaviyi kesmenizi söylemedikçe ilacı kullanmayı bırakmayın.
- Matofin’i sindirim sistemi sorunlarını önlemek için yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra alın.
- Tabletleri yeterli miktarda su ile yutun, çiğnemeyin veya ezmeyin.
- İlacı günde bir doz alıyorsanız, sabah kahvaltıda, iki bölünmüş doz alıyorsanız, kahvaltı ve akşam yemeğinde, üç bölünmüş doz alıyorsanız, kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinde alın.
- Eğer dozunuzu almayı unutursanız, çift doz almak yerine bir sonraki dozunuzu zamanında alınız.
- Diyabet tedavisi sağlıklı bir yaşam tarzıyla desteklenmedikçe ilaçlar yeterli olmayacaktır. Matofin kullanırken bir yandan da doktorunuzun size tavsiye ettiği diyeti ve düzenli egzersizleri ihmal etmeyin.
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Matofin kullanım dozu
Matofin kullanım dozunu doktorunuz kan glukoz düzeyinize göre veya kullandığınız diğer ilaçlara göre belirleyecektir. Doktorunuz farklı bir doz önermedikçe hızlı salınımlı tabletler için;
- Yetişkinlerde standart başlangıç dozu günde iki veya üç kez 500 mg veya 850 mg’dır. Maksimum günlük doz üçe bölünmüş şekilde 3000 mg’dır.
- 10 yaş ve üzeri çocuklarda ve ergenlerde standart başlangıç dozu günde bir kez 500 mg veya 850 mg’dır. Maksimum günlük doz, iki veya üçe bölünmüş şekilde 2000 mg’dır. 10 – 12 yaş arası çocukların tedavisi ile ilgili yeterli deneyim olmadığı için sadece doktorun özel önerisi ile kullanın.
- Yaşlılarda doz hastanın böbrek fonksiyonlarına göre ayarlanmalıdır.
Uzatılmış salınımlı tabletler için (Matofin XR);
- Önerilen başlangıç dozu günde tek doz 500 mg’dır. 10-15 gün sonra doz kan şekeri düzeyine göre yeniden ayarlanabilir. Hastanın tedaviye uyumu için doz artışı yavaş yavaş, 10-15 günde bir 500 mg’lık artışlarla yapılmalıdır. Maksimum önerilen günlük doz akşam yemeğiyle beraber bir seferde alınan 2000 mg’dır.
- Günde bir kez 2000 mg ile yeterli kan şekeri kontrolü sağlanamazsa, günde iki kez 1000 mg alınabilir, her iki doz da yemekle birlikte alınmalıdır.
- Eğer bu dozla da kan şekeri kontrolü sağlanamazsa, günde en fazla 3000 mg’a kadar hızlı salımlı tabletler verilebilir.
- Tedavi süresince yılda en az bir kez böbrekleriniz kontrol edilmelidir. Eğer böbreklerin işleyişinde bir problem görülürse kontrol daha sık yapılmalıdır.
Tip 2 diyabet nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Matofin kullanırken nelere dikkat edilmeli?
- Matofin, özellikle böbrek fonksiyonlarınız düzensiz ise, nadir ama ciddi bir komplikasyon olan laktik asidoza neden olabilir. Laktik asidoz; kusma, karın ağrısı, yorgunluk, genel rahatsızlık hissi ve nefes alma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bu belirtiler ortaya çıkarsa, Matofin kullanmayı bırakın ve derhal hastaneye başvurun, çünkü bu durum komaya ilerleyebilir.
- Matofin, tek başına düşük kan şekerine (hipoglisemiye) sebep olmaz. Ancak, hipoglisemiye neden olan diğer diyabet ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında bu risk oluşabilir. Hipoglisemi belirtileri; halsizlik, sersemlik, terleme, hızlı kalp atışı, görme ve konsantrasyon bozukluklarıdır. Belirtiler görüldüğünde araç ya da makine kullanmayın, şekerli yiyecek ve içecekler tüketin ve doktorunuza danışın.
Matofin doz aşımı
Kullanmanız gerekenden fazla Matofin kullanımı laktik asidoza yol açabilir. Belirtileri; kusma, karın ağrısı, aşırı yorgunluk, genel rahatsızlık hissi ve nefes almada zorluktur. Bu belirtiler baş gösterirse, acil tıbbi yardım gerekebilir. Eğer Matofin’i aşırı dozda kullandıysanız, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçin.
Metformin nedir? Ne işe yarar? Kullanırken nelere dikkat etmeli?
Matofin hangi ilaçlarla kullanılmaz?
Eğer iyotlu kontrast maddeler gerektiren bir radyolojik işlem yapılacaksa, işlem öncesi ve sonrasında belirli bir süre Matofin kullanmayı durdurmalısınız. Ayrıca, Matofin’i;
- İdrar söktürücüler,
- Beta-2-agonistleri (astım tedavisinde kullanılır)
- Kortikosteroidler,
- Diğer diyabet ilaçları ve
- Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılır) ile birlikte kullanıyorsanız, daha sık kan şekeri testi veya doz ayarlaması gerekebilir.
Şu anda ya da yakın zamanda kullandığınız reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç varsa, doktorunuza veya eczacınıza bildirin.
Matofin alkolle alınır mı?
Tedavi sırasında alkol kullanımı özellikle karaciğer problemleri olan ya da beslenme bozukluğu yaşayan hastalarda, laktik asidoz riskini arttırabilir. Bu nedenle Matofin kullanırken alkol almayınız.
Matofin eşdeğer (muadili) ilaçlar
Diabest, Diaformin, Glange, Glifor, Glinext, Glucophage, Glucotard, Gluforce, Glukofen, Insufor, Mefoday MR, Metforix, Metfull, Metodell, Metvell
Matofin formları ve türleri
Matofin eczanelerde 850 ve 1000 mg hızlı salınımlı film tablet, 500 mg ve 1000 mg uzatılmış salınımlı tablet (Matofin XR) formlarında bulunur.
Diaformin nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Matofin kimler kullanamaz?
Matofin’i aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz kullanmayın:
- Metformin veya Matofin’in bileşimindeki maddelere alerji,
- Böbrek veya karaciğer sorunları,
- Kontrol altına alınamayan şeker hastalığı veya ağır hiperglisemi, bulantı, kusma, dehidrasyon, hızlı kilo kaybı ya da ketoasidoz,
- Metabolik asidoz (bilinç dağınıklığı, durgunluk, uyku bozukluğu, kusma, bulantı, baş ağrısı belirtileri olabilir),
- Yoğun dehidrasyon (çok fazla su kaybı),
- Akciğer, bronş veya böbreklerinizi etkileyen ciddi bir enfeksiyon riski,
- Kalp yetmezliği, yakın zamanda kalp krizi geçirme, ciddi kan dolaşımı problemleri, nefes darlığı veya sepsisemi gibi durumlar,
- Aşırı alkol tüketimi,
- Emzirme.
Eğer aşağıdaki durumlar sizin için geçerliyse doktorunuza bilgi verin:
- İyotlu kontrast madde gerektiren bir işlem yapılacaksa,
- Büyük bir cerrahi girişim yapılacaksa (bu durumda işlemden önce ve sonra belirli bir süre Matofin kullanmayı durdurmalısınız).
Doktorunuz, bu süre zarfında alternatif bir tedavi gerekip gerekmediğine karar verecektir ve doktorunuzun talimatlarını dikkatlice takip etmelisiniz.
Hamilelikte ve emzirirken Matofin kullanımı
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ilaç kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Eğer hamileyseniz, hamilelik ihtimaliniz varsa veya hamile kalmayı planlıyorsanız, Matofin kullanmadan önce doktorunuza bildirin. Hamilelikte diyabet tedavisinde genellikle insülin gereklidir ve doktorunuz ilaç değişikliği yapabilir. Hamile olduğunuzu tedavi sürecinde fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun. Emzirme döneminde Matofin kullanımı önerilmez; eğer emziriyorsanız veya emzirmeyi planlıyorsanız doktorunuza danışın.
Glifor nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Matofin yan etkileri
Hafif yan etkiler
- Tat alma bozukluğu
- Hasta hissetme,
- Sindirim problemleri (bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, iştahsızlık vb.) – bu yan etkiler, genellikle tedavinin başlangıcında görülür. Eğer tabletleri yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra alırsanız önleyebilirsiniz.
- Halsizlik, baş dönmesi, sersemlik hali, baş ağrısı.
Eğer bu etkileri yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın. Matofin’in yan etkileri hakkında daha detaylı bilgi için kullanma talimatın bakın.
Matofin reçete / prospektüs
Matofin ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için linke tıklayın>>>
YORUMUNUZ VAR MI?