Kranial maniplasyon nedir? Manuel terapi ile migren tedavisi mümkün

24 Kasım 2015   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Migren Print

Migren, toplumda en yaygın görülen sağlık problemleri arasında yer alıyor. İş hayatındaki verimliliği olumsuz yönde etkileyen, kimi zaman da günlük yaşamı aksatacak sıklıkta yaşanan migrenin önlenmesinde, ilaç tedavisinin yanı sıra manuel tıp da önemli rol oynuyor. FTR Uzmanı Dr. Metin Mutlu, migren tedavisinde “kranial maniplasyon”un etkisi yani elle tedavi hakkında bilgi verdi. Baş ağrıları, tüm dünyada hastaların en fazla şikayet ettiği ve teşhisinde hayli güçlük çekilen hastalık belirtilerinden biridir.

Teşhisinde zorlanılabiliyor

Baş ağrıları bazen kendisi hastalık olarak değerlendirilebildiği gibi bazen de başka bir hastalığın habercisi olabilmektedir. İnsanların yaklaşık %70’i hayatının herhangi bir döneminde baş ağrısı ile karşılaşmaktadır. Farklı bir şikayetle doktora başvuran hastaların hemen hemen yarısında da baş ağrısı şikayeti bulunmaktadır.

Migren nedir? Neden olur? Migrenin belirtileri ve tedavisi

Elle tedavi migren ağrılarını azaltıyor

Migrenin medikal tedavisinde kriz anında ve krizler arası kullanılan ilaçlar vardır. Medikal tedavinin yanı sıra uygulanan kranial ve servikal maniplasyon (elle fizik tedavi) ve masaj, tedavide oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Ayrıca meditasyon, yoga, akupunktur, homeopati ve biofeedback gibi tedavilerden de birçok hasta yarar görmektedir. ,

Özellikle son yıllarda kranial masaj ve maniplasyonun yani baş bölgesinin yumuşak doku masajı migren ve gerilim tipi baş ağrılarında etkili olmaktadır.

Teşhisi konulamamış baş ağrılarında etkili

Kranial manuel tıp, sebebi bilinmeyen ve teşhisi konulamamış, herhangi bir sebeple süreklilik gösteren kronik baş ağrıları şikayeti olan hastalara uygulanmaktadır. Bu tür baş ağrıları ise özellikle kapalı ortamlarda çalışan, spot ışıklar altında uzun saatler geçiren, psikolojik gerginliği fazla olan ve metabolik sorunları olanlarda görülmektedir. Özellikle 35-50 yaş grubunda görülmektedir.

Hastanın durumuna göre 3-6 seans sürüyor

Elle tedavi sırasında baş-boyun bölgelerinde, ağrı şekli ve lokalizasyona göre ilgili noktalara ellerle belli açılarda ve değişik derecelerde basınçlar ve yine bazı germe, döndürme manevraları uygulanmaktadır. Bir seans yaklaşık 20-40 dakika sürmektedir. Kranial maniplasyon ve pir tedavisi, hastalığın derecesine göre 3-6 seans sürebilmektedir.

Stres migrenin en önemli nedenidir! Migren ağrısına karşı 7 çözüm önerisi

Sadece baş değil boyun ağrılarına da iyi geliyor

Migrende altta yatan zihinsel, duygusal problemler varsa, zihin ve duygulara yönelik bilişsel ve hipnoterapi gibi terapiler de gerekebilir. Özellikle kranial maniplasyon ve pir yani elle tedavi, bu tip baş ağrılarında oldukça etkilidir. Ayrıca boyun kaynaklı baş ağrıları olan hastalarda da servikal maniplasyon uygulanır. Bu tedavi hastanın baş ağrılarını tamamen sona erdirmektedir. Ancak tedaviye rağmen ağrı devam ediyorsa altta yatan nörolojik bir sebep olup olmadığı araştırılmalıdır.

Kranial manuel tedavi sonrası ani hareketlerden kaçınılmalı

Kranial manuel tıp sonrası hastaların birtakım kurallara dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle tedavi sonrası soğuk havadan kaçınılmalı, cereyanda kalınmamalı ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu tür olumsuzluklar ağrının yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tedavi yöntemi Türkiye’de yaygınlaşmamış olduğundan çok fazla bilinmemektedir. Dünyada ise yaygınlığı giderek artmakta olup, başta İngiltere olmak üzere doğal tedaviler arasında ilk sırada yer almaktadır.

Hava değişikliği migreni tetikliyor

Baş ağrılarının %80-90’ı migren veya gerilim tipi baş ağrısıdır. Migrenin toplumda görülme sıklığı %10-15 civarındadır. Migreni diğer baş ağrılarından ayıran özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş ağrısı nöbet şeklinde, şiddetli ve zonklayıcı olur.
  • Genellikle tek taraflı, bazen çift taraflı da ağrı olabilir.
  • Baş ağrısının yanında bulantı ve/veya kusma görülebilir.
  • Işık, ses ve harekete aşırı duyarlılık olur ve bu 2-72 saat sürebilir.

Bunlar migren ataklarını tetikliyor

  • Stres
  • Açlık (Kan şekerinin düşmesi)
  • Az ya da çok uyuma isteği
  • Hava değişikliği
  • Regl dönemi
  • Peynir, çikolata, salam, sosis ve kırmızı şarabın fazla tüketilmesi
  • Aşırı ışıklı mekanlar

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla