Magnezyum, insan sağlığı için çok önemli bir mineraldir. Vücudumuzda yer alan magnezyumun %60’ı kemiklerde bulunur, geri kalan kısım ise kaslarda, yumuşak dokularda ve kandadır. Vücudun elektrolitlerinden birisidir; temel görevi, yiyecekleri enerjiye dönüştürmektir. DNA ve RNA’yı oluşturur; beyindeki nörotransmiterleri düzenler. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Magnezyum eksikliği pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Tedavisinde daha çok magnezyum içerikli tablet ve haplar reçete edilir. Magnezyum açısından zengin gıdaların tüketimi de eksiğin giderilmesi için son derece önemlidir.
İçindekiler
Magnezyum (Mg), vücudumuzda bol miktarda bulunan minerallerden biridir. Sağlığımız için çok önemlidir. Beyin ve kemik sağlığı destekler. Birçok gıdada doğal olarak bulunur. Ayrıca magnezyum takviyesi olarak da alınabilir. Başlıca görevleri; protein sentezi, kandaki şeker miktarının kontrolü, kan basıncının dengelenmesi, kas, kemik ve sinir fonksiyonunun korunmasıdır. (1)
Beyin, kas ve kemikleri destekler; diyabet ve kalp hastalıklarına karşı korur. Sinir sistemini düzenler, kan şekeri ve tansiyonu dengeler. Yiyecekleri enerjiye dönüştürür. Ayrıca DNA, RNA ve antioksidan sentezinden sorumludur. Kalsiyum ve potasyumun hücre içine taşınmasını sağlar.
Kalsiyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Kemik sağlığının korunması ve kemik erimesinin önlenmesi, vücudumuzda kalsiyum ve magnezyumun yeterli miktarda bulunmasına bağlıdır. Sağlıklı ve güçlü kemik oluşumu için gerekli olan magnezyum, kalsiyumun kemiklerde kullanılabilmesini sağlar. Özellikle çocukluk çağında sağlıklı kemik gelişimi için mutlaka yeterli miktarda Mg alınması gerekir. Ayrıca D vitamini aktive ettiği için bu vitaminin eksikliğini de önler. (2)
Magnezyum, böbrek sağlığı için çok önemlidir. Eksikliği durumunda vücutta aşırı miktarda kalsiyum birikir. Bu durum, böbrek taşı oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle kalsiyum takviyesi kullanan kişilerin mutlaka yeterli miktarda magnezyum alması gerekir.
Yeterli miktarda magnezyum içeren besinleri tüketmek şeker hastalığı gelişme riskini azaltır. Eksikliği durumunda karbonhidrat ve glikozun vücuttaki metabolik dengesi bozulur. Böylece diyabet gelişme riski artar. Araştırmalar yeterli miktarda Mg tüketmenin, tip 2 diyabet gelişme riskini önlediğini göstermektedir. Özellikle doğal besinlerden alındığında, diyabete neden olan insülin direnci riski azalmaktadır.
Magnezyumun yeterli miktarda alınması kalp sağlı için çok önemlidir. Kalp ve kas sağlığının korunması, hipertansiyon, aritmi ve felç gibi kalp sağlığıyla ilişkili pek çok hastalığın önlenebilmesi bu mineralin yeterince alınmasına bağlıdır. (3)
D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Yapılan pek çok bilimsel çalışmaya göre magnezyumun yeterli miktarda alınması ile migrene bağlı baş ağrılarından kurtulmak mümkündür. Ancak, takviye olarak alacaksanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. (4)
Adet ağrıları, doğurganlık çağındaki kadınlar arasında yaygın görülen bir sorundur. Tipik belirtileri arasında, yorgunluk, sinirlilik, karın krampları, ödem ve bacak şişmesi bulunur. Magnezyumun yeterli miktarda alınması, regl dönemi şikayetlerini hafifletebilir.
Özellikle yaşlılar ve aşırı kilolu kişiler yeterli miktarda Mg aldıklarında iltihap ve ödemi gibi sorunları azalır. Bu mineral açısından zengin gıdaların tüketmek, obezite ve kronik hastalıklarla ilişkili iltihabın azalmasına yardımcı olur. (5)
Egzersiz esnasında kaslarda biriken ve kas ağrısına yol açan laktik asidi yok eder. Spor yapanların yeterli miktarda Mg takviye alması zıplama ve kol hareketlerini kolaylaştırır. Ayrıca spor sonrası kramp, kas ağırısı gibi sorunları ve stres hormonu düzeylerini azaltır.
Yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin mutlaka doğal yollardan yeterli miktarda Mg alması önerilmektedir. Çünkü hem kalp ve damar sağlığı hem de kan basınıcının dengede seyretmesi için hayati öneme sahiptir. (6)
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Bu değerli mineral beyin fonksiyonları ve duygu durumu için de çok önemlidir. Kişinin depresyona ve ruhsal sorunlara yakalanma riskini düşürür. Her gün doğal gıdalarla yeterli miktarda Mg alındığında depresyon belirtilerini hafifletir.
Magnezyum ihtiyacı cinsiyete, yaşa ve kişinin beslenme şekline göre değişir. Bu ihtiyacı karşılamanın en ideal yolu doğal gıdalardan almaktır. Eğer doğal yolardan yeterince alamıyorsanız takviye kullanmanız gerekir. Ayrıca sağlık sorunlarınız Mg eksikliğine neden olmuşsa bu sorunların ayrıca tedavi edilmesi gerekir.
Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?
Yukarıdaki belirtilerden birkaçı ile karşılaşmanız durumunda kanınızdaki Mg değerlerini ölçtürmek için bir doktora başvurun.
Mg eksikliği birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bunların başında iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik gelir. Eksiklik uzun sürerse, kas kasılmaları, kramplar ve anormal kalp ritimi gelişebilir. Devamında ruhsal sorunlar ve nöbetler görülmeye başlar.
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
Kendinizde magnezyum eksikliği olduğunu düşünüyorsanız bir doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Kanınızda ki magnezyum miktar tespit edildikten sonra tedaviye başlanır. Mg içeren haplar kullanmanız gerekebilir. Eksikliğin aşırı miktarda olması durumunda ise damar yoluyla magnezyum enjeksiyonu verilebilir.
Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Magnezyum eksikliğini gidermenin en iyi yolu, doğal yoldan Mg içeren gıdalar tüketmektir. Ceviz, yoğurt, muz, incir, ıspanak, karpuz, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketerek Mg eksikliğinizi doğal yollardan tedavi edebilirsiniz. Magnezyum diyeti uygulayarak, sigara ve alkolü bırakarak ve Mg takviyeleri kullanarak da Mg eksikliğini giderebilirsiniz.
Özellikle magnezyum eksikliğinin nedeni başka bir ilacın kullanımı olduğunda doktorunuz, magnezyum takviyeleri kullanmanızı önerebilir. Bu amaçla öncelikle kanınızdaki magnezyum seviyesi kontrol edilir. Reflü tedavisinde kullanılan proton pompa inhibitörleri magnezyum eksikliğinin en önemli nedenleri arasında yer alır.
Nexium, Prevacid, Zegerid gibi gastrit ilaçları kullananların ayrıca magnezyum takviyeleri kullanmaları gerekebilir. Ancak bu takviyelerin aşırı kullanımı mide bulantısı, kramp, kas zayıflığı ve yorgunluk gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Diyabet, kalp, böbrek, bağırsak rahatsızlığınız bulunuyorsa veya antibiyotik ve diüretik grubu ilaçlar kullanıyorsanız, mg takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Dimag, Magneral, Efermag, Biolectra, Elspar, Magnefit, Magnesium Diasporal Pastil, Magnesium Nutrimed 20 Efervasan Tablet, Magnezyum Sülfat Ampul, magnezyum eksikliğinin tedavisinde en çok reçete edilen ilaçlardır.
Magnezyum takviyelerinin gece yatmadan 1-2 saat önce alınması önerilir. Sakinleştirici etkisinden dolayı gündüz kullanımda sersemlik yapabilir. Gece kullanıldığında beyin ve kaslarda rahatlama olur; iyi uyumanıza yardımcı olur.
Magnezyum takviyelerini kullanmadan önce kanınızdaki magnezyum miktarını mutlaka ölçtürmeniz ve sadece doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanmanız gerekir. Doktorunuz size uygun bir ilaç takviyesi önerecektir, her takviyenin kullanım şekli ve sıklığı farklıdır. Ne kadar ve nasıl kullanacağınız konusunda mutlaka doktorunuza danışın. Aşırı magnezyum kullanımı istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
Digoksin, fenitoin, pazopanib, levometadil içerikli ilaçların magnezyum ile birlikte kullanımı, ciddi yan etkiler doğurabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Magnesium in diet,2- Magnesium,3- Magnesium test,4- The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare5- Magnesium basicsYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
merhaba hayırlı günler dilerim. kalsiyum, magnezyum, çinko taurat k ve d vitamini takviyesi kullanmıştım bir ay kadar. fakat sonra vücudunmda seyirmeler ve ishal oluşmaya başladı. yan ağrıları ise cabası, tabi fark edip bıraktım hapları lakin 1 ay kullanmıştım. Ancak 2 3 aydır hala ishal devam ediyor ve bazen de yan… Devamını oku »