Magnetizma ve ışık kombinasyonu ile kanser tedavisinde yeni bir yöntem

24 Mart 2016   |    24 Nisan 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür, ONCOLife, Onkoloji Print

kanser-manyetizm-fareACS Nano dergisinde yayımlanan çok merkezli yeni bir çalışma kanser tedavisinde sıra dışı alternatifler öneriyor. Bilim insanları, harici fizik uyarımla eşzamanlı ve uzaktan aktive edilen bir lipozom içinde manyetik ve ışığa duyarlı nanopartikülleri kombine ederek (bir manyetik alan ve ışık), farelerde total tümör regresyonu elde ettiler. Aktive edilmediğinde toksik olmayan bu tip tedavilerle, advers etkilerde de bir azalma sağlanabiliyor. Kanser tedavilerinin advers etkilerini sınırlamak için uygulanan stratejilerden biri, etkin maddeyi hedef tümör hücrelerine taşıyan nano-taşıyıcı sistemler geliştirmektir. Etkin maddeler, moleküller veya nano-partiküller harici fizik uyarımla, bu durumda ise ışık veya manyetik alanla, uzaktan aktive edilebildiğinde “fizik” tedaviler olarak adlandırılırlar.

Bu bağlamda, çalışma ekibi fotosensitivite ve magnetizmi kombine eden yeni tip bir taşıyıcı geliştirdiler. Buna ulaşabilmek için, bir yandan kanda dolaşabilmesi için optimum büyüklüğü korurken, ışığa duyarlı parçacıkları lipozomun lipit çift katmana birleştirmeden önce, ilk olarak manyetik nanopartikülleri ultra-manyetik hale getirmek için yeterli miktarda bir lipozomun iç katmanında enkapsüle ettiler.

Floresan nanoproblar tümörlerin teşhisi için evrensel yöntem haline gelebilir!

Manyetik nanopartiküller ve ışığa duyarlı partiküller kapsayan bu lipozomlar, fare modelinde direkt olarak tümörün içine enjekte edildi. Bilim insanları böylece kanser hücrelerinin tamamen tahrip edebilmek için iki tekniği birleştirdiler. İlki, yani manyetik hipertermi, tümörün sıcaklığını yükseltip onu tahrip eden, nanopartikülleri uyaran bir manyetik alandan oluşmaktadır. Fotodinamik tedavi adı verilen ikinci yöntemde ise, aktive edildiğinde tümör hücreleri için toksik olan reaktif oksijen türleri salan, ışığa duyarlı partiküller aracılığıyla mümkün hale geliyor. Bu iki fizik tedavi, apoptoz veya programlı hücre ölümüne dahil olan proteinlerin aktivitesi üzerine sinerji içinde çalışıyor.

Tek bir tedavi tümörün büyümesini durduramazken, bunların kombinasyonu böylece tümörün total regresyonunu indüklüyor. Araştırma ekibi bir sonraki aşama olarak, tedaviyi iyileştirmek için lipozomların “diğer” manyetik özelliklerini kullanmayı amaçlıyor: nanopartiküller gerçekten MRG altında görülebilir ve mıknatıslar kullanarak yerleri değiştirilebilir. Kan dolaşımına verilen enjeksiyondan sonra, son varış yerlerini MRG ile eşleştirirken, tümörlere doğru lipozomları hedeflemek için mıknatısları kullanmak böylece mümkün hale gelebiliyor.

Kanser tedavisinde tarihi dönemeç: İlk kez onkolitik bir ilaç FDA’dan onay aldı

Kaynak: Combining Magnetic Hyperthermia and Photodynamic Therapy for Tumor Ablation with Photoresponsive Magnetic Liposomes. R. Corato, G. Béalle, J. Kolosnjaj-Tabi, A. Silva, C. Wilhelm. ACS Nano,2015;9(3): 2904 DOI: 10.1021/nn506949t

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

Tümör ablasyonu için ışığa tepki veren manyetik lipozomlarla manyetik hipertermi ve fotodinamik tedavi kombinasyonu

Özet
Devam eden nanoteknoloji devrimi, diyagnostik ve terapötik yöntemleri dönüştürme potansiyeline sahip. Uzaktan aktive edilen ajanlara dayalı, uyarıyla tetiklenen nanotedaviler, konvansiyonel kemoterapiye alternatif olarak cazip hale gelmektedir. Burada, gelişmiş tümör tedavisine ulaşmak için çift yönlü olarak yüklenen hibrit lipozomlara dayalı optimize edilmiş akıllı nanoplatform tasarladık.

tumor-isik-manyetizma-kanser

Lipit çift katman, ışığa duyarlı bir yük ile beslenirken; aköz öz, demir oksit nanopartiküller ile çok iyi yüklenmiştir. Çift yük, çift işleve dönüştürülür: lazer uyarım altında tekli oksijen üretimi ve alternatif manyetik alan stimülasyonu altında ısı üretimi, fotodinamik tedaviyle (PDT) manyetik hipertermiyi (MHT) eşleştirme. Bu lipozomlar her iki terapötik ajanı tümör hücreleri içine gönderir ve kombine PDT/MHT tedavi in vitro tam kanser hücresi ölümüne neden olurken bir in vivo rodent modelinde total solid tümör ablasyonuna ulaşıldı.

İmmüno onkoloji ile kanser tedavisinde yeni bir çağın kapıları açılıyor!

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla