Lösemi, kan veya kemik iliğini tutan kanser türüdür. Kan hücreleri üretimiyle ilgili sorun olduğunda gelişir ve genellikle beyaz kan hücrelerini etkiler. Kan kanseri olarak da bilinen lösemi, hastalığın seyrine (akut-kronik) ve hücre tipine (lenfositik-miyeloid) göre sınıflandırılır. Hastalığın belirtileri de ait olduğu türe göre değişir. Nedensiz kilo kaybı, yorgunluk-halsizlik ve gribe benzeri semptomlar ortak belirtileridir. Lösemi tedavisi, hastalığın evresine ve türüne göre değişebilir. Kemoterapi en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Radyoterapi, kök hücre nakli ve immünoterapi kullanılan diğer tedavi yöntemleridir. Lösemi tehlikeli bir hastalık olabilir ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
İçindekiler
Lösemi, kan ve kemik iliğinde gelişen bir kanser türüdür ve genelde anormal beyaz kan hücrelerinin (akyuvarların) aşırı çoğalmasından kaynaklanır. Akyuvarlar bağışıklık sisteminin hayati bir parçasıdır ve vücudu bakteri, virüs gibi yabancı istilacılara karşı korur. Lösemide anormalleşen akyuvarlar enfeksiyonla savaşamaz ve kemik iliğinin kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar) ile trombositleri üretme yeteneğini bozar. Lösemi 15 yaş altı çocuklarda oldukça sık görülen bir kanser türüdür ancak en çok 55 yaş üstü yetişkinlerde gelişir.
Löseminin kesin nedeni henüz bilinmemektedir ancak olgunlaşmamış kan hücrelerinin, özellikle akyuvarların DNA’sı mutasyona uğradığında geliştiği düşünülmektedir. Bu durum, anormalleşen kan hücrelerinin sürekli büyüyüp bölünmesine ve dolayısıyla sayıca artmasına neden olur. Normalde sağlıklı kan hücreleri bir süre sonra ölür ve kemik iliğinde üretilen yeni hücreler devreye girer.
Ancak anormal kan hücreleri ölmeyerek çoğalıp birikirler. Böylece başta sağlıklı akyuvarlar olmak üzere alyuvarları ve trombositleri işgal edip bunların görevlerini yerine getirmesine engel olarak lösemi belirtilerine yol açabilirler.
Lökosit (akyuvar) nedir? WBC yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri
Prednol nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Lösemi genel olarak ilerleme hızına ve hücre tipine göre sınıflandırılır:
Tüylü hücreli lösemi, miyelodisplastik sendromlar ve miyeloproliferatif hastalıklar dâhil olmak üzere daha nadir görülen lösemi türleri mevcuttur.
Lenfosit (LYM) nedir? Neye yarar? Düşüklüğü ve yüksekliği neden olur?
Lenf bezi şişmesi neden olur? Nasıl geçer? Belirtileri ve tedavisi
Belirtiler lösemi tipine ve evresine bağlı olarak ya da kanserli hücrelerin yayıldığı organa göre değişebilir. Örneğin, kanser merkezi sinir sistemine yayılırsa baş ağrısı, bulantı-kusma, zihin karışıklığı, kas kontrolü kaybı ve nöbetlere neden olabilir. Lösemi’nin metastaz yaptığı diğer organlar akciğer, kalp, böbrekler ve testislerdir.
Metastaz nedir, neden olur? Metastatik kanser belirtileri ve tedavisi
Erken lösemi belirtilerini hemen fark etmeyebilirsiniz çünkü grip ve diğer yaygın hastalıkların belirtilerine benzeyebilirler. Ancak belirtiler uzun süreliyse ve günden güne şiddeti artıyorsa bir doktora görünmek gerekir. Erken önlem, kanserin erken teşhis edilmesini sağlayarak sizi ciddi bir tehlikeden koruyabilir.
Lösemi şüphesiyle doktora gidildiğinde ilk önce hastanın tıbbi geçmişi ve aile öyküsü öğrenilirken fiziksel muayene yapılır. Ancak lösemi tam bir fiziksel muayeneyle teşhis edilemez. Bu nedenle hastadan bazı testler istenebilir. Bunlar:
Lösemi teşhisi konduktan sonra doktorun uygulayabileceği tedaviye karar verebilmesi için kanserin evrelenmesine ihtiyaç duyulur. Buna göre; AML ve ALL evresi kanser hücrelerinin mikroskop altında nasıl göründüğüne ve ilgili hücre türüne göre saptanır. ALL ve KLL evrelemesi teşhis sırasındaki tam kan sayımına dayanarak düzenlenir. Kan ve kemik iliğinde olgunlaşmamış beyaz kan hücrelerinin veya miyeloblastların varlığı da AML ve KML evresini belirlemek için kullanılır.
Hastalığın ilerleme derecesini değerlendirmek için bir dizi başka test kullanılabilir:
Ultrason nedir, ne işe yarar? Ayrıntılı ve renkli ultrasonografi neden çeklilir?
Lösemi tedavisi genel olarak hastanın yaşına, genel sağlığına ve lösemi tipine bağlıdır. Son yıllarda, akut lösemi, özellikle de akut lenfositik lösemi tedavisinde çok ilerleme kaydedilmiştir. Kullanılan ana tedavi kemoterapidir. Bazı hastalarda yüksek doz kemoterapi ile birlikte kök hücre nakli gerekebilir.
Kronik lenfositik lösemide uzun yıllar tedavi gerekmeyebilir. Sadece düzenli kontroller ve kan testleri yeterli olabilir. Kronik miyeloid lösemi genellikle ilaç (imatinib ya da yeni bir ilaç olan dasatinib) ile tedavi edilir. Tek tip akut miyeloid lösemili kişiler, A vitamininin bir formu olan all-trans-retinoik asit ve kemoterapi ile tedavi edilebilir.
Her lösemi türü için tedavi farklıdır. Bu yüzden sizin için en doğru tedavi kararını doktorunuz verecektir.
Kemoterapi, lösemi hücrelerini öldürmek için anti-kanser ilaçlar kullanılır. Amaç, normal hücrelere en az zararı verirken tüm kanser hücrelerini yok etmektir. İlaçlar, kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önleyerek çalışır. Lösemi tipine bağlı olarak, tek bir ilaç veya farklı ilaçların bir kombinasyonu hastaya ağız yoluyla ya da damardan enjekte edilerek verilebilir. Yan etkileri alınan ilaca göre değişebilir ancak genelde mide bulantısı, kusma, saç dökülmesi, iştahsızlık ve yorgunluktur.
Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
Kronik lenfositik lösemide kemoterapi tablet şeklinde ya da cilt altına enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bazı akut lösemi hastalarının kemoterapi sırasında hastanede birkaç hafta kalmaları gerekebilir. Evde kalabilenlerin de kontroller için düzenli olarak hastaneye gelmeleri gerekir. Akut lösemide, indüksiyon, konsolidasyon ve bakım tedavisi olarak 3 farklı kemoterapi tedavi yöntemi uygulanır:
Bu tedavide lösemi hücrelerine zarar vermek ve büyümelerini engellemek için yüksek enerjili radyasyon kullanır. Radyoterapide, radyasyon belirli bir bölgeye veya tüm vücuda uygulanabilir. Başlıca yan etkileri bulantı, kusma ve kırmızı, kuru cilttir.
Kök hücreler vücudun gelişmesi için gerekli olan yeni hücrelerden gelen olgunlaşmamış hücrelerdir ve kemik iliğinde büyürler. Yüksek doz kemoterapi kök hücrelere zarar verebilir. Eğer yüksek doz kemoterapiye ihtiyacınız varsa ve doktorunuz yeterince güçlü olduğunuzu düşünüyorsa, bu tedaviyle kemoterapiden sonra vücudunuza sağlıklı kök hücreler nakledilebilir.
Kök hücre naklinde hastalıklı kemik iliği hastanın kendinden veya bir donörden (bağışcıdan) alınan sağlıklı kemik iliğiyle değiştirir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Bu tedaviyle normalden daha fazla dozda kemoterapi alabilirsiniz. Çok yorucu olabilir ve önemli riskleri vardır ancak tedavi şansınızı da arttıran bir yöntemdir. Vücudundaki lösemi hücreleri temizlenmiş akut lösemili bazı genç hastalar için bu tedavi iyileşme şansını büyük ölçüde artırır. Ancak akut lenfositik lösemili çocuklarda kemoterapi genellikle iyi sonuçlar verdiği için ilk tedavi olarak nadiren tercih edilir.
Tedavi sonrası enfeksiyona yatkınlık, zayıflama, ağız yaraları, bulşantı, kusma, ishal ya da mesanede kanama gibi yan etkiler görülebilir. Ancak bunların hepsi tedavi edilebilir.
İnterferon normalde vücut tarafından üretilen ve kansere karşı etkileri olan bir proteindir. Önceden kronik miyeloid lösemiyi tedavi etmek için kullanılan bu yöntem günümüzde çok yaygın kullanılmıyor. Bu tedavide deri altına günlük enjeksiyon uygulanır. İnterferon, enjeksiyondan 1-2 saat sonra ateş, titreme ve terleme gibi grip benzeri semptomlara neden olabilir. Ayrıca yorgunluk, iştahsızlık ve kas ağrısı gibi yan etkileri olabilir.
İmmünoterapi nedir, nasıl uygulanır? Kanser tedavisindeki faydaları
Bu tedavide kanserli hücrelerdeki anormalliklere odaklanarak sadece onlara saldıran ilaçlar kullanılır. Kronik lösemide hüctreler daha yavaş bölündüğü için hedefli ilaç tedavisi kemoterapiye göre daha etkili olabilmektedir. Örneğin, imatinib (gleevec ), KML’ye karşı yaygın olarak kullanılan hedefli ilaçlardandır ve hastalığın kontrolüne yardımcı olabilir.
Bazı hastalar için klinik bir araştırmaya katılmak, deneysel tedavilere erişim sağlar. Lösemi tanısı aldıysanız, klinik bir araştırmaya katılmanın sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Lösemi tedavisi genelde ortalama olarak 4-6 ay hastanede yatarak ve sonrasında ayakta tedaviyle löseminin türüne göre 1,5-2 yıl sürebilir. Yine löseminin türüne göre hastalar ayda en az bir kez kontrole gidebilir. Lösemi başarıyla atlatılırsa ortalama beş yıl boyunca hastalığın nüksetme olasılığına karşı rutin kontrol ve testlere doktorun saptadığı periyotlarda devam edilir.
Lenfoma (lenf kanseri) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Lösemi tedavisinin yan etkilerini önlemek için hastalara palyatif bakım almaları önerilebilir. Bir sağlık ekibi tarafından verilen palyatif bakım, ayrıca löseminin semptomlarını hafifleterek hastanın yaşam kalitesini artırmayı amaçlar.
Lösemi tanısı özellikle yeni tanı konulan bir çocuğun ailesi için yıkıcı olabilir. Zamanla kanserin sıkıntısı ve belirsizliğiyle baş etmenin yollarını muhakkak bulacaksınızdır. O zamana kadar aşağıdaki önerileri ve uyarıları deneyebilirsiniz:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Leukemia,2- Leukemia-Patient Version,3- What Causes Leukemia?4- Blood transfusion for Leukemia,5- Bone Marrow Transplantation6- Chronic Myeloproliferative Neoplasms TreatmentYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Yazıda emeği geçenlerden Allah razı olsun inşallah.
Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Yazan kişilere ve bu platforma teşekkür ederim
Harika bir yazı olmuş. Hazırlayanların emeğine sağlık