Tüm dünyanın sabırsızlıkla beklediği ilk koronavirüs aşısı bugün ABD’de 45 gönüllü üstünde test edilmeye başlandı. Araştırmayı yürüten bilim insanları koronavirüse karşı geliştirdikleri ilk aşıyı test etmeye başladıklarını ve ilk gün 4 kişiye uyguladıklarını açıkladılar. Aşının testi Seattle’daki Kaiser Permanente araştırma tesisinde toplam 45 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılıyor. Yaşları 18 ile 55 arasında olan denekler aşı uygulandıktan sonra olabilecek risklere karşı çok sıkı takip edilecek. Aşıda Covid-19 virüsünden kopyalanan genetik kod parçalarının kullanıldığı belirtiliyor. Uzmanlar, test edilecek aşının işe yarayıp yaramadığının anlaşılması için bir kaç aylık süreye ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından finanse edilen bu ilk aşı testi hayvanlarda denenmeden doğrudan insanlar üzerinde uygulanıyor. Araştırmayı yürüten biyoteknoloji şirketi Moderna Therapeutics, aşının biyolojik canlı dokularda denenmiş ve test edilmiş bir süreç kullanılarak geliştirildiğini açıkladı.
Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi
Test edilecek yeni koronavirüs aşısında daha önce defalarca sınanmış bir aşı teknolojisi kullanıldığını söyleyen Imperial College Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarından Dr. John Tregoning, aşı ile iligili şu bilgileri veriyor: “Bu aşı araştırmasında daha önceden var olan ve denenmiş bir aşı teknolojisi kullanıyor. Bu uygulama çok yüksek bir standarda göre hazırlandı. Çok iyi bildiğimiz ve daha önce defalarca sınadığımız bir teknoloji kullanılıyor. Aşının test ve takibi bağımsız kurumlarca çok sıkı takip edilecek.”
“Bu süreç çok hızlı ilerledi. Bilim insanları olarak birbirimize karşı değil, virüse karşı bir yarış içindeyiz. Kızamık gibi virüslere yönelik tipik aşılar, zayıflatılmış veya öldürülmüş bir virüsten yapılır. Ancak mRNA-1273 aşısı, Covid-19’a neden olan virüsten yapılmadı. Bilim insanları laboratuvar ortamında korona virüsten kopyalanan kısa bir genetik kod segmenti kullanarak aşıyı ürettiler. Umarım gerçek enfeksiyonla savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini güçlendirir. Gönüllülere deneysel aşıdan farklı dozlar verilecektir. Her birine üst kol kasına toplam 28 gün arayla iki doz uygulanacak. Ancak bu ilk güvenlik testleri iyi gitse bile, potansiyel aşıların halka sunulması 18 aya kadar sürebilir.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?