Lifli besinler, insan sağlığı için çok faydalıdır; tahıl, baklagiller, sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunurlar. Liflerin ana kaynağı, bitki hücre duvarı ve depo polisakkaritlerdir. Lifli gıdalar, insan sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Günümüzde kilo kontrolü için uygulanan diyetlerde de çok yaygın kullanılırlar. Düzenli lif tüketimi aşırı kilo almayı ve kabızlığı önlerken, sindirim sistemi kanserleri, diyabet, kalp hastalıklarının gelişmesini engeller. Sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 25-30 gram civarında lif tüketmesi önerilmektedir. Lifler, suda çözünen ve çözülmeyen olmak üzere iki gruba ayrılır, tahıllar ve baklagiller ile bazı sebzeler birinci gruba girerken, bazı sebze ve meyveler ile kimi kuru yemişler suda çözünmeyen lifli gıdalardır.
İçindekiler
Bilimsel araştırmalara göre, yeterince ve düzenli lifli gıdaları tüketen insanlarda, diyabet, kalp hastalıkları ve sindirim sistemi kanserlerinin çok daha az oluştuğu kanıtlanmıştır. Suda çözünebilen lifli besinler sindirim esnasında bağırsaklara ulaştığında jöle kıvamına gelir ve bu süreçte içindeki faydalı maddeler emilir. Suda çözünür lif içeren yiyecekler, kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurken suda çözünmeyen lifli gıdalar, kabızlığı gidermek, hemoroidi önler.
Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Lifli besinler, sindirim sistemi içinde suda çözündüğünde içerdikleri besinler bağırsaklar tarafında emilir. Bu süreçte besinler jel kıvamını alır ve sindirim sisteminin yavaşlamasına neden olur. Böylece tokluk hissinin daha uzun sürmesi sağlarken aşırı yemek yeme isteğinii azaltırlar.
Çözünür besin lifleri kandaki kolesterol düzeyinin korunmasına yardımcı olurlar. Ayrıca sindirimi normalleştirerek yemeklerden sonra oluşan kan şekeri artışını dengelerler.
Brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli?
Gıda yolu ile alınmış olan ve suda çözünmemiş olan lifler, bağırsak boyunca sindirilmeden ilerlerler; böylece bağırsağın sağlıklı işlemesine yardımcı olur ve kabızlığı önler. Bunun yanında kabızlığa bağlı olan başka sorunların gelişmesini de önlerler. Özellikle diyet yapan kişiler, suda çözünmeyen lifli besinleri tüketerek tokluk hissini arttırır ve bu sayede daha az yiyecek yiyerek kilo verme sürecini kolaylaştırırlar.
Liflerin en önemli faydaları, hem koruyucu olma hem de tedaviye katkı sağlamasıdır. Düşük lifli, yüksek yağlı ve şekerli diyetler yüksek lif içeren diyetlere göre kanser açısından risk taşır. Aynı şekilde çağımızın en önemli sorunlarından biri olan fazla kilolardan kurtulmak için çok faydalıdır.
Düzenli olarak çözünen ve çözünmeyen besin lifi tüketenlerin tüketmeyenlere oranla kalp ve damar hastalıklarına yakalanma, şeker hastalığı geliştirme, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riski oldukça azalıyor.
Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz nasıl yenir? Şifalı yemek tarifleri
Folik asit eksikliği nasıl anlaşılır? Folikasit içeren besinler ve faydaları
İnsanların vücuduna göre ve ihtiyacına göre lif kullanma gereksinimi değişebilse de belirli yaş aralıklarında ne kadar lif alınacağı çeşitli araştırmalar ile desteklenmiştir.
Bu duruma göre;
Yeterli düzeyde lifli besin tüketmek sağlıklı şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Ancak tek başına lifli besinlerle zayıflamaya çalışmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu sürecin egzersiz ve sporla desteklenmesi gerekebilir. Suda çözülmeyen lifler bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Bu şekilde, kişinin kilo vermesi kolaylaşır. Lifli besinler yaşam kalitesini arttırır ve ömrü uzatır.
Çok fazla lifli gıda tüketmek veya doğudan aşırı saf lif yemek, demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebilir. Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına neden olabilir. Lifi beslenmenize yavaş yavaş artan oranlarda dahil etmek bu yan etkilerden korunmanızı sağlayacaktır. Lifli besinler diyet içerisinde önemli bir bileşeni oluşturmaktadır.
Lifli besinlerin sağlığı koruyucu ve hastalıkları önleyici fonksiyonları vardır. Yeterli miktarda lifli besin tükettiğimizde hem iyi bir diyet yapmış hem de vücudumuzu korumuş oluruz.
Lifli besinlerin en önemli faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Bağırsaklardaki iyi bakterileri artırır; kötü bakterileri azaltır. Bağırsakları düzenler. Kalsiyum emilimini yükseltir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Trigliserid düzeyini düşürür. Colon poliplerini ve kanser faktörlerini azaltır. Tokluk duygusunu artırarak zayıflamaya destek verir.
Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Çözünmeyen lifli gıdalar | İçerdiği lif oranı (gram) | |
1 | Buğday kepeği | 36,3 |
2 | Keten | 27,2 |
3 | Kakao tozu | 22,8 |
4 | Yulaf kepeği | 16,7 |
5 | Kurutulmuş havuç | 13,8 |
6 | Kuru fasülye kahverengi / beyaz | 13,5 |
7 | Hindistancevizi pulu | 13,3 |
8 | Çavdar | 12,8 |
9 | Çıtır ekmek | 12,7 |
10 | Buğday tohumu | 12,7 |
11 | Kepekli pul | 11,6 |
12 | Bira Malt | 11,5 |
13 | Çavdar malt | 11,5 |
14 | Çavdar gevreği | 11,4 |
15 | Çavdar unu | 11,4 |
16 | Bezelye, kurutulmuş | 10 |
17 | Buğday tahıl, ezilmiş | 9,5 |
18 | Şekersiz gül püresi | 9,5 |
19 | Soya fasulyesi | 9,3 |
20 | Buğday unu | 8,9 |
21 | Kırmız Çavdar ekmeği | 8,5 |
22 | Mısır, çekirdek | 8,4 |
23 | Patateslie çavdar ekmeği | 8,2 |
24 | Soya unu | 7,8 |
25 | Fıstığı | 7,7 |
26 | Patlamış mısır | 7,2 |
27 | Mango, papaya | 7,1 |
28 | Badem | 6,9 |
29 | Mercimek | 6,9 |
30 | Arpa unu | 6,6 |
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Saglik Bakanligi Beslenme Rehberi2- Chart of high-fiber foods3- How to get more fibre into your dietYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Yüksek yağlı beslenmek zararlı değil. Şeker kaynaklı beslenmek zararlı.
çok lif tüketmeyin kabız olursunuz çok az tuvalet sıkıntısı her şey dozunda
tecrübe ettiğiniz için mi bunu söylüyorsunuz yoksa tahmin mi?
tam aksine ishal olma ihtimaliniz artar lif dışkıyı yumuşatır
Lifli gıda listesi vermişsiniz fakat ben; örneğin kaç gram buğdayda kaç gram lif var anlayamadım. Bunu biraz daha açar mısın acaba? Benim gibi anlayamayanlar için. Sevgiler.
sanırım yüz gramında olandan bahsediyor