Lenfosit, beyaz kan hücrelerinin bir türüdür ve kemik iliğinde üretilir. Lenfositler, vücudu hastalıklara karşı koruyup savunan antikorlar üretirler ve diğer hücreleri tehlikelere karşı uyarmak için kimyasallar gönderirler. Bazen kandaki lenfosit oranı normal değerlerden aşağı düşebilir, bazen de yükselebilir. Genelde her iki durumda da kanda bulunan anormal sayıdaki lenfosit geçicidir. Ancak bu durum uzun sürerse lösemi gibi ciddi bir hastalıktan şüphelenmek gerekir. Yetersiz beslenme, sigara içmek, aşırı stres ve birçok enfeksiyon lenfosit sayısında değişimlere neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.
İçindekiler
Lenfosit, bağışıklık sisteminde temel öneme sahip birkaç farklı türde beyaz kan hücrelerinden biridir ve kemik iliğindeki kök hücreler tarafından üretilir. Dolaşım sisteminde bulunur ve lenf sistemindeki dalak, bademcik, lenf bezi gibi organ ve dokularda yoğunlaşır. Lenfosit, yetişkin insanlarda toplam beyaz kan hücrelerinin yaklaşık % 20-40’ını oluşturur.
Lökosit (akyuvar) nedir? WBC yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri
Lenfositin rolü, vücudu koruyan ve bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler, toksinler gibi yabancı istilacıları ortadan kaldıran antikorlar üreterek enfeksiyonlarla mücadele etmektir. Ayrıca mikroplarla enfekte olan hücreleri öldürüp diğer hücrelere karşı uyarmak için uyarı gönderir. Bu süreç enfeksiyonları ve diğer tehlikeleri ortadan kaldırmasını sağlar.
Enfeksiyonları ve diğer hastalıkları tanımlayıp ortadan kaldırmak için birlikte çalışan 3 ana lenfosit türü vardır:
T hücrelerinin veya NK hücresinin düşük sayıda olması, virütik, fungal (mantarların neden olduğu) ve parazit enfeksiyonlara yol açabilir. B hücrelerinin düşüklüğü ise zararlı ve farklı enfeksiyon türlerinde artışa neden olabilir.
Özellikle enfeksiyon belirtileri genel lenfosit sayısının anormalliğine işaret eder. Bu durumda kan dolaşımındaki lenfosit miktarına baktırmak için B ve T hücre ekranı (kan) testi yaptırmak gerekir. Lenfosit normal değer aralığı:
Bunlar standart değerlerdir ancak her laboratuar farklı kan testi ölçüm teknikleri kullanabildiğinden değerlerde değişiklikler olabilir. Ayrıca yaş, cinsiyet ve genetik miraslar da sonuçları etkileyebilir.
Lenf bezi şişmesi neden olur? Nasıl geçer? Belirtileri ve tedavisi
Enfeksiyon geçirmek, yakın zamanda kemoterapi, radyoterapi ya da steroid (kortizon) tedavisi almak veya ameliyat olmak, HIV virüsü taşımak, hamilelik veya yüksek stres altında olmak kan testinin sonuçlarını etkileyebileceğinden bunlardan herhangi biri sizin için geçerliyse doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz gerekir.
Kortizon nedir? Ne için kullanılır? Faydaları ve yan etkileri
Lenfopeni, kan dolaşımındaki lenfosit sayısının normalden düşük olmasıdır. Yetişkinlerde 1000’nin, çocuklarda ise 3000’nin altına düştüğünde lenfopeni teşhisi konulur. Düşük değerler, bağışıklık sisteminin görevini yapmasını zorlaştırır ve vücudun enfeksiyonlara, kanserli hücrelere karşı korumasız kalmasına yol açar. Genellikle geçicidir ancak uzun süre devam eder ve tedavi edilmezse enfeksiyon riski artar. Ayrıca nedeni ciddi bir hastalık da olabilir.
Lenfosit düşüklüğünün başlıca nedenleri şunlardır:
Lenf sistemi hastalıkları nelerdir? Belirtileri ve tedavileri
Lenfosit düşüklüğüne neden olabilecek diğer durumlardan bazılarıysa şunlardır:
Çinko eksikliği neden olur? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
T hücreleri lenfositlerin en büyük kısmını oluşturduğundan T hücreli lenfosit düşüklüğü en yaygın olanıdır. Ama diğer iki hücre türünü de etkileyebilir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Lenfosit düşüklüğü genellikle herhangi bir belirti göstermeyebilir. Özellikle yaşlı yetişkinlerde lenfosit düşüklüğüne dair hiçbir belirti yaşanmayabilir. Lenfopeni çoğunlukla başka bir hastalık şüphesiyle kan tahlili yaptırıldığında ortaya çıkar. Bazı durumlarda temel nedenle ilgili ateş, öksürük burun akması, ağrılı eklemler, deri döküntüsü, gece terlemeleri, kilo kaybı gibi belirtiler yaşanabilir.
Lenfosit düşüklüğüne ciddi bir hastalık yol açmadıysa ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Ayrıca çoğu durumda tedaviye bile gerek kalmadan değerler kendiliğinden düzelebilir. Eğer bir ilaç tedavisinden kaynaklandığı tespit edilirse doktor o ilacın alımını durdurabilir veya değiştirebilir. Ancak geçmeyen bir lenfopeni söz konusuysa doktor tekrarlanan kan testleriyle hastanın lenfosit seviyesini takip altına alır. Ayrıca altta yatan nedeni araştırmak için görüntüleme testleri, kemik iliği biyopsisi gibi testlere de ihtiyaç duyulabilir.
Lenfosit düşüklüğü ölümcül olabilecek ciddi hastalıklara işaret edebilir veya bu hastalıklara yol açabilir. Zayıflayan bağışıklık sistemini yeniden güçlendirip sağlığınızı korumak için kendinize dikkat ve özen göstermelisiniz.
Günlük protein alımı referansı her bir kiloya karşılık 0,8 gr. olarak saptanmıştır. Örneğin 50 kilo olan bir kişi günde 40 gr. protein tüketmelidir. Ancak günlük protein ihtiyacı hastanın genel sağlığı, yaşı, cinsiyeti gibi faktörlere göre farklılık gösterebileceğinden bir diyetisyenle görüşmek daha sağlıklı olur.
Çinko alımına dikkat etmek gerekir çünkü fazlası gıda zehirlenmesine neden olabilir. Uzmanlara göre günlük çinko alımı kadılar için 10 mg., erkekler içinse 12 mg.’dır. Bu miktara yine bir diyetisyenle karar vermek daha doğru olur.
Lenfosit aşısı yaklaşık 30 yıldır tekrarlayan düşüklerin tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, nedeni açıklanamayan düşüklerin bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olabildiğini göstermiştir. Nedeni bilinmeyen kısırlık ve tüp bebek gibi yöntemlerle hamile kalamayan kadınlara da lenfosit aşısıyla başarılı tedaviler uygulanmaktadır.
Aşının hazırlanışı şöyledir: Önce erkek eşten alınan kan örneğindeki lenfositler ayrıştırılır. Sonra da ayrıştırılan lenfositler anne adayının ön koluna 4 farklı noktadan cilt altı enjeksiyonuyla verilir. Aşının ne anne adayına ne de karnındaki bebeğe bir yan etkisi bugüne kadar saptanmamıştır.
Lenfositoz, kan dolaşımındaki lenfosit miktarının artmasıdır. Yetişkinlerde lenfosit miktarı 4800 üzeri ise lenfositoz teşhisi konulur. Çocuklarda yaşa göre değişir ancak genel olarak 9000 üzeri lenfosit yüksekliği kabul edilir.
Çoğunlukla hastalıktan sonra oluşabilecek zararsız ve geçici bir durumdur. Ancak kan kanseri veya kronik bir enfeksiyon gibi daha ciddi bir hastalığa işaret edebilir.
Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenfositler hastalıklarla savaşmaya yardımcı olduğundan bir enfeksiyon sonrası lenfosit sayısında geçici bir artış görmek normaldir. Ancak bu durum süreklilik kazanırsa daha ciddi bir hastalığa işaret edebilir.
Bu hastalıkların en yaygınları şunlardır:
Lenfosit yüksekliği genellikle herhangi bir belirti göstermeyebilir ve ancak başka bir hastalık nedeniyle kan tahlili yaptırıldığında ortaya çıkar. Bilinen bir rahatsızlık yoksa yukarıdaki hastalıklarla bağlantılı halsizlik, ateş, ishal, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler, aynı zamanda lenfosit yüksekliği belirtileri olabilir.
Brusella nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, tedavisi ve aşısı
Lenfosit yüksekliğinin altında yatan neden ciddi değilse genellikle lenfositoza yol açan hastalık antibiyotiklerle tedavi edildiğinde değerler normale döner.
Ancak ortada bir neden yokken yapılan kan tahlili sonucu yüksek değer çıkarsa doktor tehlikeli bir rahatsızlığın olup olmadığını araştırmak için başka kan testleri, görüntüleme testleri ve hatta biyopsi yapabilir. Yapılan testler sonucu kan ya da lenf kanseri teşhisi konulursa bu hastalıklara uygun kemoterapi gibi tedavi yöntemleri belirlenir.
Bebeklerde ve çocuklarda bağışıklık sistemi yeni gelişmeye başladığından genellikle lenfosit miktarı yetişkinlere oranla daha yüksektir. Ancak buna rağmen eğer değerler 11.000’den yüksek çıkarsa bebeklerde de lenfosit yüksekliği oluşabilir. Geçici lenfosit yükselmeleri bebeğin yakın zamanda yakalandığı bir enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin çalıştığının göstergesidir ve telaşlanacak bir durum yoktur.
Ancak rutin kontrollerde devamlılığı tespit edilirse bağışıklık sistemi zayıflayarak enfeksiyon kaynaklı sarılık benzeri hastalıklara yakalanma riski artar. Ayrıca lösemi gibi daha tehlikeli hastalıklara da işaret edebilir. Doktor nedene göre uygun bir tedavi yöntemi uygulamaya başlar.
Stres nedir? Stresle nasıl başa çıkılır? Neden olduğu hastalıklar…
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?