Lenf bezi şişmesi, genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanır; nadiren de kanser nedeniyle gelişir. Lenf bezlerinin şişmesi, vücudun hastalıkla savaştığının göstergesidir. Hastalık iyileşince eski boyutlarına dönerler. Lenf bezleri enfeksiyon ile mücadelede hayati bir rol oynarlar. Bakterileri ve virüsleri vücudun diğer bölgelerine bulaşmadan yakalar ve filtrelerler. Lenf bezlerinin en rahat fark edilebileceği bölgeler koltuk altları, çene altı, boyun ve kasıklardır. Bu bölgelerde hissedilen çıkıntılar lenf bezi büyümesi olabilir. Tedavisi, nedenine göre belirlenir. Bazen dinlenme ve evde uygulanan basit yöntemlerle tedavi edilebilirken, bazen de ilaç kullanmak gerekebilir. Mutlaka doktor kontrolü gerektiren bir durumdur.
İçindekiler
Lenf bezleri (lenf düğümleri), lenf sisteminde dolaşan berrak lenf sıvısını filtreleyen küçük bezlerdir. Aynı zamanda istilacı organizmaları öldüren ve vücudu hastalıklara karşı koruyan akyuvarları da depolarlar. Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde hayati bir rol oynarlar.
Bakteriler, virüsler ve hastalığa neden olabilecek diğer organizmalar lenf kanallarından geçtiğinde, lenf bezleri tarafından durdurulurlar ve lenf bezleri bu zararlı organizmaları içinde tutarak biriktirir.
Lenf sistemi hastalıkları nelerdir? Belirtileri ve tedavileri
Lenf bezlerinin vücutta, cilt altında bulunduğu bölgeler:
Lenf bezleri, bulundukları bölgedeki bir enfeksiyondan şişer. Örneğin, boyundaki lenf bezleri, soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna yanıt olarak şişebilir. Lenf bezinin şişmesi, lenf sisteminin vücudu zararlı organizmalardan kurtarmak için çalıştığının bir işaretidir. (1) Lenf bezi büyümesinin olası nedenleri şunlardır:
Enfeksiyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Lösemi nedir, neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavi yöntemleri
Lenf bezi büyümesi, vücudun bir yerinde bir sorun olduğunun işaretidir ve kolay fark edilir. Bazı durumlarda, diğer semptomlar ortadan kalktıkça şişmiş lenf bezleri de küçülmeye başlar. Lenf bezlerinizde ağrılı şişlik hissediyorsanız ve bu durum birkaç günden fazla sürerse, doktorunuza danışın. Şişmiş ancak ağrı veya hassasiyet hissedilmeyen lenf düğümleri, kanser gibi ciddi bir sorunun belirtisi olabilir.
Lenfoma (lenf kanseri) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Uygulanacak tedavi lenf bezi şişmesine neyin neden olduğuna göre değişebilir. Bazen şişmiş lenf bezleri herhangi bir tedavi olmaksızın kendiliğinden küçülebilirler. Böyle durumlarda doktor hastayı sadece izlemeyi tercih eder. Eğer şişmenin nedeni enfeksiyonsa antibiyotik veya antiviral ilaçlar kullanmak gerekebilir. Ağrı ya da iltihap durumunda ise aspirin ve ibuprofen içeren ilaçlar yardımcı olabilir.
Kanserin neden olduğu lenf bezi şişmesi, kanser tedavi edilinceye kadar küçülmeyebilir. Hatta bazen kanser tedavisi sırasında tümörün veya etkilenen lenf düğümlerinin çıkarılması gerekir. Kemoterapi de kanser tedavisinin bir parçasıdır. Hasta için en uygun tedaviye doktor karar verecektir. (4)
Bazen evde uygulanabilecek basit yöntemler rahatlatıcı olabilir. Örneğin:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Swollen glands2- Swollen glands3- Lymphatic system4- Swollen lymph nodes5- Lymphedema – Patient VersionYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?