Şahin, genellikle enfeksiyonun tek tırnakta etkili olduğunun altını çizerek, “En sık 1. ve 5. tırnaklarda görülür. Başlangıçta enfeksiyon genellikle ağrısızdır, tırnak kalınlaşmış ya da rengi yeşilimsi-sarı renk alır. Bazen enfeksiyon kötüleşebilir, tırnak yumuşayıp ufalanabilir, komşuluğundaki deri kızarabilir; tedavi edilmediği zaman tırnak yatağını zedeleyerek yürümeyi güçleştirecek kadar ağrılı olabilir” bilgisini verdi.
El tırnaklarındaki mantar enfeksiyonunun su ile çok sık temas eden kişilerde daha çok görüldüğüna vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: “Bu durum, sui le temasın çok olduğu meslek grupları içinde örneğin balıkçılık, temizlikçilik ile uğraşanlarda daha sık görülür. Aşırı el yıkama, tırnak dibinin hasarlanmasına yol açar ve böylece mantarlar için giriş kapısı oluşur. Ayak mantarları açısından da dar ayakkabı giyenlerde veya ayakta darbeoluşması halinde tırnaklar hasar görür ve daha kolay enfekte olur.
Şeker hastalığı ya da tırnakta sedef hastalığı olanlar, dolaşım bozukluğu bulunanlar, kemoterapi veya AIDS gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılananlarda da tırnak mantarının oluşumu hızlanır. Sigara kullanımı da ayak tırnaklarında mantar enfeksiyonu riskini artırır. Hastalıktan korunmak için, tırnaklar, darbeden sakınılmalı.
Özellikle ayak yapısına uymayan ayakkabılardan kaçınılmalı. Havlu ve tırnak makasları kişisel olmalı, bir başkasıyla paylaşılmamalı. Ortak kullanılan duş, havuz, hamam gibi alanlarda mutlaka kendi terliğiniz kullanılmalı. Önü açık terlikler tercih edilmeli.”
Mantarlar büyük çoğunluğu 50 0C’den yüksek ısılarda yok olur. Tırnak mantarının asıl tedavi yöntemi mantarı yok edici etkisi olan ve anti-fungal olarak adlandırılan ilaçlardır. Sürülerek veya ağızdan alınarak kullanılması gerekir. Bu şekilde tırnak mantarlar %80 oranında tedavi edilebilir. El tırnakları 3-4 ay, ayak tırnakları ise 4-8 ayda tedavi edilebilir.
Tırnaklar için oje formunda ilaçların kullanıldığını, ancak bazı durumlarda lazer tekniğinin de uygulandığını belirten Prof. Dr. Şahin, tedaviye ilişkin şunları kaydetti: “Oje formu tercih edilmeli çünkü kremler tırnağa etki edemezler. Ancak özel bazı durumlarda lazerler, ilaç tedavisine yardımcı bir yöntem olarak tırnak mantarlarının tedavisinde uygulanabilir.
Nasır nedir, neden olur? Ayak nasırı belirtileri ve tedavisi
Öte yandan iki durumda lazer tercih edilebilir. Sistemik anti-fungal ilaçları kullanması sakıncalı olan hastalar ile sistemik veya topikal anti-fungal ilaçlarla tedaviye yanıt alınamayan hastalar için ve sadece tek tırnağın etkilendiği durumlarda. Son yıllarda dünyada tırnak mantarlarının tedavisinde kısa ve uzun vurulu neodymium-doped yttrium aluminum garnet (Nd:YAG) lazerler, titanium sapphire (Ti:Sapphire) lazer, diode lazer ve Q anahtarlı lazerler gibi farklı lazer türleri uygulanmaktadır. Kısa vurulu Nd:YAG lazerler tırnak mantarının tedavisinde etkili olabileceği gösterilen ve FDA onayı alan ilk lazerdir.
Nd:YAG lazer dokunun içine 3-5 mm derinliğe ulaşarak doku ısısını 60 0C’ ye kadar yükseltebilmektedir. Mantarların büyük çoğunluğu 50 0C’den yüksek ısılarda yok olmaktadır. Bu nedenle Nd:YAG lazer yüksek ısı etkisi ile mantarları yok ederek tırnak mantarının tedavinde etkili olabilmektedir.
Lazer 3-4 hafta aralıklarla toplam 4-6 seans uygulanır. Her seans 10 dakika sürer. Uygulama tırnak üzerine yapılır. Uygulama sırasında ısı etkisi ile ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrı genellikler hafiftir. İlk uygulamadan 3 ay sonra iyileşme görülmeye başlar. İyileştirici etkisi 6. aya kadar devam eder. Tırnak mantarında yüksek başarı elde edilebilmesi için ideal tedavi arayışı sürmektedir.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?