İnvazif olmayan cihaz, kan örneği alma işlemini ortadan kaldıracak
Deriyi delmeden kan glukoz düzeylerini görüntüleyen yeni bir lazer sensör, diyabetle yaşayan milyonlarca insanın yaşamını değiştirebilir. Günümüzde, diyabeti olan pek çok insan parmaklarını delmek, kan damlalarını test stripleri üzerine sıkmak ve sonuçları taşınabilir glukometreler ile işleme tabi tutma yoluyla kan glukoz düzeylerini ölçme ihtiyacı duymaktadır. Süreç rahatsızlık verici ve karmaşık olabilmekte ve her gün çok sayıda tekrar edilmek zorundadır.
Leeds Üniversitesindeki bir ekip ve Prof. Dr. Gin Jose tarafından geliştirilen yeni teknoloji, deriyi delmeden kan glukoz düzeylerini ölçmek için düşük güçlü lazerler ile küçük bir cihaz kullanıyor. İnsanlara parmak delmeye göre daha basit, acısız bir alternatif sunuyor. Teknolojinin sahip olduğu sürekli görüntüleme yeteneği, giyilebilir bir cihaz olarak geliştirilmesini ideal hale getiriyor. Böylece sürekli glukoz düzeylerinin ölçülmesini mümkün kılarak milyonlarca insanın yaşam kalitesini iyileştiriyor.
Cihaz ayrıca günümüzde kullanılan her iki yönteme göre (tek kullanımlık örnek stripleri kullanan parmak delme veya düzenli değişim gerektiren implante edilen sensörler kullanan invazif sürekli monitörler) daha basit ve ucuz alternatif sağladığı için sağlık çalışanları açısından da iyi bir haber.
Geliştirdikleri yeni cihazla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Jose, değerlendirmeyi yaptı: “Geleneksel yöntemden farklı olarak bu yeni invazif olmayan teknoloji, kan glukoz düzeylerini sürekli görüntüleyebilmektedir. Parmak delme gerektiren test yönteminin yerine geçmesinin yanı sıra, bu yeni teknoloji diyabeti olan insanlar için, müdahale gerektiğinde hemen uyarılmaları anlamına gelen, sürekli okuma imkanı sağlamaktadır. Bu durum insanların kendi kendilerini dengelemelerine ve acil hastane tedavisini en az indirmelerine imkan sağlayacaktır. Bu giyilebilen cihaz, bir sonraki adımda akıllı telefonlara alarm gönderen veya okumaları direkt olarak doktorlara iletilerek onların bir hastanın zaman içinde diyabetlerini nasıl yönettiklerini izlemelerine imkan sağlayan bir ürün olabilecektir.”
NetScientific Başkanı Sir Richard Sykes, ise “Diyabet büyüyen bir sorun ve invazif olmayan glukoz görüntüleme ihtiyacı her zamankinden daha da kritik hale gelmektedir. Bu eşsiz teknoloji, milyonlarca insanın diyabetlerini daha iyi yönetmesine ve sağlık çalışanlarının müdahalelerini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır. İki farklı ürünün (parmakla dokunulan ve giyilebilen) son noktada gelişmesi, farklı tipte diyabeti olan insanlara yaşam tarzlarına en uygun olan cihazı seçebilme imkanı sunmaktadır” dedi.
Yeni teknolojinin merkezinde, düşük güçlü lazer ışık vurduğunda kızılötesi floresan ışık yayan bir parça nano-mühendislikle elde edilen iyonlu kuvars camı bulunmaktadır. Cam, kullanıcıların derisi ile temas ettiğinde, floresan sinyallerin uzunluğu kandaki glukoz konsantrasyonu ile ilişkili olarak çeşitlilik göstermektedir. Cihaz floresan ışığın sona erdiği süreyi ölçmekte ve bunu bir iğneye ihtiyaç olmadan, kişinin kan dolaşımındaki glukoz düzeyini hesaplıyor. Bu süreç 30 saniyeden daha kısa sürmektedir.
Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
İnvazif olmayan görüntülemenin, özellikle Tip 1 diyabeti olan genç insanlar için değerli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Jose: “Bu grupta, gebelik sürecinde olan genç kadınlar veya rekürren hipoglisemi yaşayan insanlar gibi çok sıkı kontrol uygulayanlar bu teknolojiyi çok faydalı bulabilirler. Sensörlerimizde kullanılan cam, uzun ömürlüdür ve akıllı telefonlarda kullanılanlarla benzer yönde kullanılmaktadır. Bu nedenden dolayı, cihazımız mevcut kendi kendini görüntüleme sistemlerinden daha düşük işletme gideriyle, daha uygun fiyatlıdır. Şu anda, tezgah üstü versiyonu denemekteyiz ancak pazara iki tip cihaz sunacağız. Biri bilgisayar mouse’u benzeri parmakla dokunulan bir cihaz olacak. Diğeri sürekli görüntüleme için giyilebilir bir versiyon olacak” dedi.
Not: Cihaz geliştirilme aşamasında ve satış için şu anda mevcut değil.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?