Lahana, çok besleyici ve faydalı bir sebzedir. Güçlü bir antioksidan olan lahana iltihap önler, kalp hastalıkları, karaciğer yağlanmasına kaşı koruyucudur. İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengede tutar. Lahana iyi bir lif kaynağıdır, bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Bitki sterolleri denen kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir ve kötü kolestrolü önler. Alkali bir sebze olan lahana B6 vitamini ve folat açısından zengindir. Vücuttaki toksik maddelerin atılımına katkı yapar. Lahana, kavurmasından turşusuna pek çok şekilde tüketilebilir. Ayrıca lahana suyu, ses kısıklığına ve kansızlığa iyi gelir.
İçindekiler
Beyaz lahana, turpgiller familyasında yer alan çok faydalı bir sebzedir; güçlü bir antioksidan ve iltihapönleyicidir. Lahana, düzenli tüketildiğinde diyabet, obezite ve kanser gibi hastalıklardan korur. Genellikle serin iklimlerde yetişen lahana tarih boyunca insanların en çok tükettiği sebzelerin başında gelmiştir. Türkiye’de daha çok beyaz lahana tüketilmektedir. Ayrıca çapı ortalama 3 cm olan Brüksel lahanası, yeşil, mor, kırmızı ve Savoy da yetiştirilmektedir.
Özellikle kırmızı (mor) lahana güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Genel olarak tüm lahana çeşitleri vücuda antioksidan bakımından fayda sağlarken renkleri koyulaşıp morlaşan tüm sebzeler serbest radikallerle savaş bakımından daha güçlüdür. Mor lahana kolay tüketilebilen (salatası ve çiğ yenebilmesiyle) bir sebze olduğu için bolca tüketilmelidir.
Lahana yüksek miktarda C vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), tiamin (B1), riboflavin (B2) niasin (B3) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir. Sodyum ve potasyum başta olmak üzere magnezyum, manganez, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri içerir. İyi bir çözünür lif kaynağıdır.
Kırmızı lahana, antioksidan kapasitesi yüksek antosiyaninler denilen pigmentler içerir. Bu pigmentler sebzeye mor rengini verir. Antosiyaninler, kardiyovasküler hastalığa yol açabilecek iltihapları baskılar. Ek olarak, yüksek polifenol içeriği de trombosit oluşumunu önleyerek ve tansiyonu düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Araştırmalar, antosiyanin açısından zengin gıda alımının kan basıncını ve koroner arter hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.
Koroner arter hastalığı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Lahana izotiyosiyanatlar denen fitokimyasallar deposudur. Bu bileşikler antioksidandır. Lahanada bulunan çözünür lif ile birlikte kandaki kötü kolesterol seviyesinin azaltır. Araştırmalar insanların günde 2-10 gram çözünür lif yedikleri zaman LDL kolesterol seviyelerinde küçük ama anlamlı bir düşüş yaşadıklarını göstermiştir.
Lahana fitosterol denilen maddeleri de içerir. Bunlar sindirim sistemindeki kolesterol emilimini bloke ederek LDL kolesterolü azaltan bitki bileşikleridir. Gün başına 1 gramlık fitoterol alımının LDL kolesterolünü %5’e kadar azalttığı bulunmuştur.
Lahanada bulunan potasyum önemli bir mineral ve elektrolittir. Kalp hızını ve kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Potasyum, sodyumun vücuttaki negatif etkilerine karşı kan damarı duvarlarını rahatlatır ve idrar yoluyla sodyumun salgılanmasına yardımcı olur. Lahanada bulunan manganez de kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir.
Araştırmalar lahanada bulunan antosiyaninlerin ve izotiyosiyanatların kanser hücrelerinin çoğalmasını ve tümörlerin büyümesini yavaşlattığını göstermiştir. Ayrıca lahanada yüksek miktarda bulunan C vitamini ve sülforafan kanserle mücadele için araştırılmaktadır.
Brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli?
Sülforafan enziminin kanser hücrelerinin ilerlemesinde rol oynadığı bilinen zararlı enzimi (HDAC) inhibe etme gücüne sahip olduğu görülmüştür. Melanom, meme kanseri, özofagus, prostat, kolon ve pankreatik gibi birçok kanser tipinde umut verici sonuçlar alınmaktadır.
Lahana bir tür karbonhidrat olan bağırsak dostu çözünmez lifle doludur. Çözünmez lif, bağırsak hareketlerini teşvik ederek sindirim sistemini sağlıklı tutmaya yardımcı olur, kabızlığı önler ve bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasına sebep olur.
Bu bakteriler bağışıklık sistemini korumak ve bazı vitaminleri (K2, B12 vitamini gibi) üretmek gibi önemli işlevleri yerine getirirler. Yeterli lif tüketimi, safra ve dışkı yoluyla toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde de vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Lahana piştiğinde ortaya çıkan kötü kokunun sebebi sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan kükürtlü bileşiklerdir.
Lahana turşusu, bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler olan probiyotiklerle yüklüdür. Bağırsakların sağlıklı olmasını sağlayarak birçok hastalığa karşı vücudu korurlar. Fermente edilmiş gıdalar bağışıklık sistemi ve sindirim sisteminiz için kullanabileceğiniz faydalı besinlerdir. Fermantasyon ile üretilen enzimler, vitamin ve mineralleri emmeyi kolaylaştırır.
C vitamini suda çözünen bir vitamin ve antioksidandır, vücutta birçok önemli role hizmet eder. Vücudun kollajen proteini yapımında etkendir. Kollajen cildin protein sağlayan kısmı olup, kemikler, kaslar, bağlar, tendonlar gibi vücut dokularını destekler ve birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlar. Düzenli tüketimi, insan vücudunun enfeksiyon yapan ajanlara karşı direnç geliştirmesine ve serbest radikallerin oluşumun engellenmesine yardımcı olur. Beyaz lahananın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamaktadır.
B12 vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Yağda çözünen bir vitamin olan K vitamini vücutta birçok önemli rol oynar. Kanın pıhtılaşmasından sorumlu enzimler için gereklidir. Ayrıca kemik sağlığı için son derece gereklidir ve vücudun kalsiyum miktarını dengeler. 70 yaş üstü bireylerin yeteri kadar K vitamini tüketmesi halinde sözel hafıza performansını koruduğu gözlenmiştir. Bir porsiyon lahana günlük K vitamini ihtiyacını karşılar.
Kısaca DIM olarak bilinen ve turpgil sebzelerde bulunan bir bileşiğin, radyasyonla ilgili bazı hayvan çalışmalarında kısa süreli sağkalım oranlarını arttırdığı gösterilmiştir. Yüksek radyasyona maruz bırakılan hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre, DIM enjeksiyon edilen hayvanların %50’sinden fazlası hayatta kalmıştır.
Radyoterapi tedavisi sırasında azalan kan değerlerinin iyileşme gösterdiği görülmüştür. DIM’in kansere karşı koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir.
Lahana göz hastalıklarını engelleyen antioksidanlar içerir. İçeriğindeki beta-karoten, A vitaminine dönüşerek göz sağlığına fayda sağlar. A Vitamini gözleri güçlendirerek gece görme fonksiyonlarını artırır ve gözlerin yaşlanmasını engeller.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Lahana, kalorisi çok düşük bir sebzedir, 100 gramında 25 kalori bulunur. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde içerdiği kalori miktarı daha da düşmektedir. Lif açısından zengin olduğundan uzun süre tok tutar. Bu nedenlerle zayıflama diyetlerinde iyi bir tercihtir. Lahananın çorba, salata veya zeytinyağlı yemek olarak tüketimi diyet için son derece uygundur. Beyaz ve çiğ lahana yağ yakıcıdır, zayıflamak amacıyla tüketilebilir.
1 litre suyu kaynatın ve üzerine 10 adet lahana yaprağı ekleyerek kapağı kapalı olarak 5 ila 7 dk kadar daha kaynatın. Ilıyınca yaprakları alın. Bu suyu günde 2 kez içebilirsiniz.
Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz nasıl yenir? Şifalı yemek tarifleri
Bir tencerenin içine yarım litre su koyun. Kaynadıktan sonra 7-8 dal kırmızı lahana yaprağını tencereye atarak kaynatın. 10 dk kadar kaynadıktan sonra lahanaları sudan alın ve soğumaya bırakın.
Malzemeler
Havucun faydaları nelerdir? Havuç suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir?
Yapılışı: Lahanayı ve malzemelerin tamamını küçük küçük doğrayın. Orta boy bir tencereye suyu ve tereyağını koyun. Kaynadıktan sonra lahana, havuç, biber, soğan ve domatesi ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Bir kasede un ve suyu karıştırıp süzgeçten geçirdikten sonra karışıma ilave edin. Ardından ince kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ekleyip 10 dakika daha pişirin.
Malzemeler
Yapılışı: Doğradığınız lahanayı 1 yemek kaşığı kaya tuzu ile lahanaların rengi açılıncaya dek ovun ve 10 dk. kadar bekletin, kavanozun büyüklüğüne göre sıkıştırarak doldurun. 1 çay bardağı sirke ve su ile kavanozu doldurun. 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve limon tuzunu ekledikten sonra kapağını sıkıca kapatın. Serin ve kuru bir yerde 5 gün bekletin.
Semizotu neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?
Yapılışı: Lahanayı yıkayın ve doğrayın. Bir kapta suyu, sirkeyi, tuzu ve limon tuzunu iyice karıştırın. Tuz ve limon tuzunun erimesi gerekiyor. Kokusu ve lezzetinin çıkması için sarımsağı dövün. Sonra bidona doldurun. Üzerine sarımsağı koyun ve hazırladığınız suyu ekleyin. 4-5 gün içerisinde olacaktır.
Malzemeler
Yapılışı: Bir tencereye su koyup kaynatın. İçine yarım yemek kaşığı tuz ekleyin ve yapraklarını suya iyice bastırın. Yumuşayana kadar haşlayın. Çok yumuşarsa sararken parçalanabilir. Haşlanan lahanaların suyunu süzün.
İçinin hazırlanışı: Kıymayı, küp küp doğradığınız soğanları, yıkadığınız pirinci, bulguru, salçayı, tuzu, karabiber ve pulbiberi, zeytinyağını ve suyu bir kapta karıştırın. Hazırladığınız içi lahana yapraklarına koyup sarın. Tencerenin dibine birkaç lahana yaprağı serin ve sardığınız lahanaları tencereye yerleştirin. Sarmaların üzerine pişerken parçalanmamaları için bir tabak koyabilirsiniz. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
Malzemeler
Yapılışı: Yapraklarını küçük küçük doğrayın. Soğanları ve havucu da doğradıktan sonra büyük bir tavaya 1 yemek kaşığı yağı koyup kızdırın. İçine soğan ve havucu atıp kavurun. Ardından lahanayı ekleyip karıştırdıktan sonra ara ara karıştırarak pişirin. Yemek pişerken maydanoz ekleyebilirsiniz.
Soğanın faydaları nelerdir? Soğan hangi hastalıklara iyi gelir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Teşekkürler!
Bu gün lahana sarmasını sadece lahana kısmını çok fazla yedim başım dönüyor. Bu sebepten ola bilirmi?