İlaç yokluğu devam ediyor! TEB’in eczacı mitingi 27 Kasım’da Ankara’da yapılacak

Yazan Hatice Pala Kaya
17 Kasım 2022   |    27 Kasım 2022    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczacıların ekonomik ve sosyal haklarına yönelik iyileşme olmadığını açıkladı. Daha önce ertelenen mitingin de ilan edildiği gibi 27 Kasım’da Ankara’da yapılacağı duyuruldu. Bursa’da 10-12 Kasım günlerinde yapılan 43. Dönem II. Bölgelerarası Toplantısının sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiride, İstanbul’da yapılan terörist saldırı da kınandı. Bildiride, eczacıların ekonomik ve sosyal durumlarına yönelik talepler tekrarlanırken, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan bazı düzenlemelerin sorunları çözmediği vurgulandı. İlaç yokluklarına yönelik bilgi verilen bildiride, bu erişim sıkıntısının eczacılardan kaynaklı olmadığının altı çizilerek, İlaç Fiyat Kararnamesinin sorunu çözecek şekilde, tarafların da görüşü alınarak değiştirilmesi istendi.

Sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “İlaç yoklukları ne yazık ki önemli bir gündem maddesi olarak devam etmektedir. Bu durum, hastalarımızı ve meslektaşlarımızı her geçen gün daha da artan oranda mağdur etmektedir. Özellikle onkoloji ilaçları, antibiyotikler, antidepresan ilaçları, çocuk ateş düşürücüleri, ağrı kesicileri ve antibiyotikleri, kulak damlaları, tansiyon ilaçları, göz damlaları ve mevsimsel grip ve soğuk algınlığı ilaçlarına erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Bazı hastalıkların tedavisi sırasında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde hayati önem taşıyan kan ürünlerinden bazıları piyasada hiç bulunmamaktadır. Hastalarımızın ilaca erişimde yaşadıkları mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. İlaç yokluklarının önüne geçilebilmesi için tüm paydaşların görüşleri alınarak İlaç Fiyat Kararnamesinde doğru bir sistem kurgulanmalıdır. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır.”

Sonuç bildirisinde, ilaç ve muayene bedellerinin eczacılar tarafından tahsil edilmesine yönelik eleştiri tekrarlanarak, bu konuda çözüm talep edildi. Bazı ilaçların katkı paylarının, ilaca SGK tarafından ödenen bedelin üstüne çıktığı kaydedildi.

Yeni model istendi

TEB bildirisinde, hizmet kalitesini artırma, eczane ekonomilerini iyileştirme için ilaç fiyatları dışında bir modelin geliştirilmesi de istenerek, bu alanda sunulan hizmetler karşılığı meslek hakkı ödemesinin yapılması talep edildi. İlaç yanında sağlığa ilişkin tüm ürünlerin sağlık profesyonellerince satılması talep edilerek, “Farmasötik formdaki gıda takviyelerinin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden, eczacı danışmanlığı ve takibinde halka sunulması yönünde gereken düzenlemelerin yapılması toplum sağlığının korunması açısından zorunludur. Eczacı ve eczanelerin güvenilirliğini kullanarak sağlığı ticarileştiren başta sosyal medya hesapları ve internet satış platformları olmak üzere, her türlü alternatif satış kanalı oluşturma girişimine her daim karşı duracağız” denildi.

Eczanelerde çalıştırılan ikinci eczacı ve yardımcı eczacılara yönelik intörn doktorlarda olduğu gibi bazı ücret teşvikleri istenen sonuç bildirisinde, ayrıca yeni açılan eczanelere de küçük işletme desteği kapsamında destekler verilmesi istendi. Bildiride, Göç İdaresi ödemelerinin düzenli hale getirilmesi de talep edildi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla