İlaç sektörünün geleceği ve ihracat olanakları Biyoteknolojik ilaçlarda…

Kategori: Kongreler, Sektör Print

CPhI-istanbulDünya ilaç devlerinin ortak buluşma noktası CPhI Istanbul 2016 İlaç Fuarı, 1-3 Haziran tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde 25’den fazla ülkeden 200’ü aşkın katılımcı firma ile 40’dan fazla ülkeden 4 bin 500’ü aşkın ziyaretçiyi ağırladı. CPhI 2016’da açıklanan ‘Sektör Keşfi: Türkiye İlaç Sektörü 2016 Raporu’, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 12 yılda müthiş bir dönüşüm sürecine giren ilaç sektörünün, küresel ilaç sektöründe esen rüzgarlarla birleşerek yıllar sonra ilk kez yüzde çift haneli büyüme rakamlarına eriştiğini ortaya koydu. Yüzde 15,6 büyüyen sektör değer bazında 15.87 milyar liraya ulaştı. Hacim ölçeğinde ise 1.87 milyar liralık kutu satışıyla yüzde 6,8 büyüme kaydetti.

Avrasya’nın en büyük ilaç fuarı CPhI İstanbul, üçüncü kez İstanbul Kongre Merkezi’nde ilaç sektörünü biraraya getiriyor. Bu yıl ilk kez özellikle Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerin de aralarında bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinden alım heyetleri ile katılımcı firmalar arasında ikili görüşmelerin de yapıldığı fuarda Türkiye’de ilaç sektörünün üretim kapasitesi, teknoloji ve Ar-Ge’deki gelişmeler paylaşıldı. Yerli ve yabancı otoritelerin katıldığı seminerlerde de sektörde son dönemde yaşanan değişiklikler masaya yatırıldı.

CPhI Istanbul 2016, UBM EMEA (Istanbul) tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB’in destekleri, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (İEİS) resmi ortaklığı ve DEVA Holding’in elmas sponsorluğunda düzenlendi.

Türk İlaç Sektörü %15 büyüyerek 16 milyar TL hacmine ulaştı

CPhI Istanbul 2016 ve ilaç sektörünü değerlendiren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, Türkiye’de ilaç tüketiminin yüzde 58’inin ithal ilaçtan karşılandığını, bu oranın aşağıya çekilmesi amacıyla desteklenen yerli işletmelerin üretiminin ve Ar-Ge yatırımlarının artması neticesinde, bir süre sonra ithal ilaç tüketiminin azalacağını söyledi. Yerli yatırımcıya sağlanan destekler sonrasında hem üretim hem AR-GE’ye yatırım yapan Türk firma sayısı artıyor ve ilaç üretiminin yanı sıra biyobenzer ürün geliştirme çalışmaları da hız kazanıyor. Yerli üretiminin artmasıyla Türkiye ilaç pazarında, özellikle yakın coğrafyasında söz sahibi olacak” dedi.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut ise, “Türkiye ilaç endüstrisi, son yıllarda Ar-Ge konusunda gittikçe artan bir heves ve çabaya sahip. Endüstrimiz, Ar-Ge yetkinliğini artırmayı ve özellikle biyoteknoloji alanında daha yüksek katma değerli ürünler üreterek, küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmeyi hedefliyor. Son 5 yılda bu hedefler doğrultusunda umut verici gelişmeler kaydettik.

Endüstrimizin yüksek motivasyonu, çabası ve teşvik sisteminin itici gücü, Ar-Ge sonuçlarımıza yansımaya başladı. 2010 yılında 4 olan akredite Ar-Ge merkezi sayımız 13’e yükseldi. 2010-2014 yılları arasında Ar-Ge harcamalarımız yaklaşık 2,5 kat artış gösterdi. Kamunun desteği ve endüstrimizin çabasıyla, sanayi dönüşümünü tamamlamış, Ar-Ge yetkinliğini artırmış, biyoteknolojik alanda söz sahibi, daha yüksek katma değerli ilaçlar üreten, net ihracat yapabilen küresel bir oyuncu olacağımıza içtenlikle inanıyorum.” dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ilaç pazarı, öncelikli Pazar haline geldi

Dünyanın en büyük etkinlik organizatörlerinden biri olan UBM EMEA (Istanbul) tarafından düzenlenen CPhI Istanbul’un üçüncü yılında bölgede ilaç şirketlerinin ortak buluşma noktası olduğunu belirten UBM EMEA (Istanbul) Pazarlama Müdürü Hande Yılmaz, “Bu yıl CPhI ıstanbul 2016’da 25’den fazla ülkeden 200’ü aşkın katılımcı firmayı yer alıyor.

CPhI Istanbul’da buluşan ilaç sektörünün liderleri, gelecek için umutlu

Ayrıca 40’dan fazla ülkeden 4 bin 500 ziyaretçi bekliyoruz. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden yoğun ziyaretçi katılımımız dikkatleri üzerine çekiyor. CPhI Istanbul 2016’da ziyaretçi ve katılımcılarımız takip edebilecekleri uluslararası konuşmacılarımızın yer aldığı onlarca etkinliğimiz bulunuyor” dedi.

Türkiye ilaç üretim üssü ve merkezi olabilecek potansiyele sahip

CPhI Istanbul 2016 katılımcıları Koçak Farma CEO’su ve Genel Müdürü Hakan Koçak ile Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Berat Battal, ilaç sektörünün son durumunu değerlendirdi. Koçak Farma CEO’su ve Genel Müdürü Hakan Koçak, Türkiye’nin; Avrupa, Afrika ve Asya coğrafyasının ortasında gelişen ekonomisi, istikrarı ve alt yapısıyla güvenli bir lojistik ve ticari merkez konumunda olup, bölgesinde ilaç Ar-Ge ve üretim üssü olabilecek koşullara sahip olduğunu belirtti. Koçak, “Türkiye ilaç sanayinin uluslararası standart ve kalitede katma değeri yüksek yenilikçi ürünler üretmesi ve Türkiye’nin ilaç üretiminde üs haline gelmesi, güçlü bir Ar-Ge yapılanması ve yeni yatırımlarla mümkündür” dedi.

Bakanlıkla imzaladıkları protokol kapsamında yerli aşı üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Berat Battal, “Ülkemiz yılda ortalama 800 milyon dolar değerinde aşı ithal ediyor. Bu nedenle siyasi erkin tasarruf ve destekleri, yerli ilaç ve aşı üretimini arttırmak yönünde. Bu yaklaşımı çok olumlu ve doğru buluyoruz” dedi.

Avrasya’nın en büyük ilaç fuarı CPhI İstanbul, üçüncü kez yapıldı

Avrasya’nın en büyük İlaç Konferans ve Fuarı olma ayrıcalığına sahip CPhI Istanbul 2016, fuar esnasında düzenlediği konferanslar ile de sektördeki yatırım ve iş fırsatları, yasal mevzuat ve politikalar, üretim, AR-GE, yeni teknolojiler, tedarik zinciri gibi ana konu başlıklarını masaya yatırırken, yeni pazarları ve bölgenin iş potansiyelini mercek altına aldı. Konferans programında Girişimcilik, Yenilikçilik ve Ar-Ge Faaliyetlerine Dayandırmak Suretiyle Türkiye’yi Küresel İlaç Üretim Merkezi Olarak Konumlandırmak; Değişen Pazar Dinamiklerinin Değerlendirilmesi; Etkin Büyüme ve Yatırım Stratejileri Kullanarak MENA Bölgesinde Güçlenmek; Büyük İlaç Sanayinin Sıcak İlgi Alanı Olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika konuları ilgi çeken başlıklar olarak öne çıktı.

Türkiye ilaç endüstrisi rekora koşuyor! İlaç ihracatı 900 milyon doları aştı

Hedef Ülkelerde Yatırım ve İş Fırsatları’ toplantıları alıcılarla üreticileri buluşturdu…
Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Hedef Ülkelerde Yatırım ve İş Fırsatları’ toplantıları ile CPhI Istanbul 2016, katılımcılarına ve ziyaretçilerine, pazar istihbaratı başta olmak üzere stratejik danışmanlık hizmeti sağladı. Fuar, üç gün süreyle Ürdün, İran, Mısır, Türkiye ve Cezayir gibi gibi ülkelerden alım heyetleri ile Türk ilaç firmalarını buluşturarak ticari görüşmelere sahne oldu. Ayrıca hem Lübnan hem de İran Sağlık Bakanlığı’ndan temsilciler de fuar sırasında Türk katılımcılar ile biraraya geldiler.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla