Osteoporoz nedeniyle oluşabilecek kırıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, bu kırıklardan korunmanın önemli olduğunu vurguladı. ‘20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’ nedeniyle Medikal Akademi’ye değerlendirmelerde bulunan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Kutsal, osteoporozun uzayan insan yaşamının bir bedeli olarak ortaya çıktığını, sadece sağlık açısından değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutları bulunduğunu kaydetti. Osteoporoz kırıklarından korunmanın öne çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Kutsal, sağlık profesyonelleri ve politika yapıcılara bu konuda bilgi sağlamanın amaçlandığını anlattı.
Kemik kalitesini bozan hastalığın erken dönemde belirti vermeden sessizce ilerlediğini ve çok az hastada erken teşhis edilebildiğini hatırlatan Prof. Dr. Kutsal, sağlık ve sosyoekonomik açıdan büyük etkisi bulunan kırık riskine rağmen etkilerin yeterince ciddiye alınmadığını ve risk altındaki milyonlarca kişinin yeterli tedaviye ulaşamadığını bildirdi.
Osteoporotik kırıklardan korunmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kutsal, “Sıklıkla ileri yaşlarda görülen osteoporoz ve osteoporotik kırıklar yaşlanan toplumlar için önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Önümüzdeki otuz yıl içinde, Dünya çapındaki yaşlı insan sayısının iki katından fazla artacağı ve 2050’de yaklaşık 1,6 milyar kişiye ulaşacağı ön görülmektedir. Yapılan tahminler küresel düzeyde 2050 yılında her altı kişiden birisinin yaşlı nüfusu oluşturacağını ortaya koymaktadır ki yaşlı nüfusun önemli sorunlarından birisi de osteoporoz ve osteoporotik kırıklar olacaktır.
Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal: Osteoporoza bağlı kırıklar hayati risklere yol açabilir!
Yaşlıların düşmelerden korunması osteoporotik kırıkların ve komplikasyonlarının önlenmesi açısından önemlidir. Bir toplum sağlığı sorunu olarak tanımlanan ve çoklu problemlere neden olan osteoporoz ile yaşamak sadece hastalarımızı değil yakınlarını da zorlayabilmekte ve yaşam kalitelerini etkilemektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Osteoporoz Vakfı verilerine göre; Dünya çapında, 50 yaş ve üstü her üç kadından biri ve beş erkekten birinin kalan yaşamlarında kırık yaşayacağının hesaplandığını ve dünya çapında kalça kırığı insidansının artmasının beklendiğini belirten Prof. Dr. Kutsal, hali hazırda Dünya genelinde yılda 8,9 milyon kişinin kemik kırılması yaşadığını ve hesaplamaların bu sayının 500 milyona kadar çıkabileceğini ortaya koyduğunu anlattı.
Hastalığın bireyler ve yakın çevresiyle birlikte sosyal etkisi yanında ekonomik yük getirdiğini de hatırlatan Prof. Dr. Kutsal, 2019-2034 arasında kırık sayısının yüzde 24,8 oranında artacağı tahminine işaret ederek, bunun Avrupa genelinde ilave 57 milyar Avro’ya yakın yük getireceğini vurguladı.
Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, bireylerin kırık riskine yönelik kendilerinin değerlendirme yapabileceğini belirterek, risk ölçümü için kullanılacak anahtar soruları anlattı. Prof. Dr. Kutsal’a göre bu sorulara verilen her evet yanıtı, kırılganlık kırıkları için riskin arttığı anlamına geliyor ve birden fazla evet yanıtına sahip kişilerin ise osteoporoz taraması yapılması konusunu hekime danışması gerekiyor.
Prof. Dr. Gökçe Kutsal: Kalça kırıkları yaşlıların ölüm riskini artırıyor
Prof. Dr. Kutsal, yanıtlanacak soruları şöyle sıraladı:
Risk altındaki kişilerin kırıklardan korunmak için alabileceği önlemler neler? Düşmelerin çok yaygın olduğunu ve 65 yaş üstü bireylerin %30’unun yılda bir kez düştüğünü ve bunların %10-15’inin yaralanmayla sonuçlandığını kaydeden Prof. Dr. Kutsal, osteoporoz varsa bu düşmelerde kırılma riskinin yüksek olduğunu dile getirdi. Risk altındaki kişilerin korunmasında bakıcıların rolüne de işaret eden Prof. Dr. Kutsal, bakıcıların farkındalığının artırılması için bu konuda eğitim, bilgi verilmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Kutsal, bireylerin kırılma riski ve buna karşı alınabilecek önlemler hakkında şu bilgileri verdi: Düşme riskini artıran durumlar: Düşme riskini artıran durumların başında demans (Alzheimer), inme, nörolojik hastalıklar, diyabet, tansiyon düşmesi, baş dönmesi, ayak sorunları, görmede azalma, adale gücünde azalma gelir. Kontrolsüz kullanılan anksiyete ilaçları, antidepresanlar, tansiyon ilaçları, uyku ilaçları veya çoklu ilaç kullanımı da düşmelere neden olabilir. Ayrıca ileri yaş, kişinin daha önce düşme öyküsünün olması, düşme korkusu, yardımcı cihaz kullanımı, uygunsuz ayakkabılar, güvenli olmayan çevre (örn: kıvrılmış kayan halılar) yaşlılarda düşmeye ve kırıklara neden olabilmektedir.
Yaşlanan nüfus nedeniyle osteoporoza bağlı gelişen kırıklar hızla artıyor
Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?