Kuru üzüm, hem atıştırmalık olarak hem de kurabiye, kek ya da ekmeklere lezzet katmak için yaygın olarak kullanılan besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Kurutma işlemi üzümde bulunan besinleri yoğunlaştırdığı için taze üzümden daha fazla antioksidan içerir. Şeker ve kalori miktarı yüksektir. Ancak ölçülü tüketildiğinde son derece faydalıdır. Mineraller, vitaminler ve enerji için iyi bir kaynaktır. Sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önleyebilir, kemikleri güçlendirir, ağız sağlığını korur, kanda demir seviyesini arttırarak anemiyi önleyebilir, kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmamıza yardımcı olabilir. Tatlıya düşkünseniz, sağlıksız, şekerli atıştırmalıkların yerine kuru üzümü tercih edebilirsiniz.
İçindekiler
Yarım fincan kuru üzüm aşağıdaki besinleri, vitamin ve mineralleri içerir:
Tüm bu besinler yanında kuru üzüm kemik ve eklem sağlığı için çok önemli bir mineral olan bor içerir. Kuru üzümde ayrıca fenoller ve polifenoller gibi vücudun kronik hastalıklardan korunmasına yardımcı olan antioksidanlar ve özellikle ağız bakterileriyle savaşan fitokimyasallar bulunur.
Aşağıda farklı miktarlarda kuru üzümün içerdiği kalori oranlarını görebilirsiniz:
Üzümün faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır? Neye iyi gelir?
Kuru üzüm gibi yüksek potasyumlu ve düşük sodyumlu gıdalar yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi durumlardan korunmamıza yardımcı olabilir. Araştırmalar kuru üzümün kan basıncını ve kan şekerini düşürerek kalp hastalığı riskini azalttığını göstermektedir. Ayrıca içerdiği lif, LDL (iyi kolesterol) HDL’yi (kötü kolesterol) düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
Kuru üzüm zengin bir antioksidan kaynağıdır. Vücudu yaşlanma ve zararlı alışkanlıklar gibi doğal faktörlerin neden olduğu hücre hasarından koruyabildikleri için besinlerden aldığımız antioksidanlar çok önemlidir. Araştırmalar, antioksidanların diyabet, osteoporoz ve kanser gibi kronik hastalık riskini azalttığını göstermektedir.
Kuru üzümün içerdiği çözünür lifler sindirime ve yiyeceklerin bağırsaklardan daha kolay geçmesine yardımcı olur. Ayrıca anti-enflamatuar özelliklere sahip bir protein olan tartarik asit içerir. Araştırmalar, tartarik asitin bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyerek bağırsak fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir. Ayrıca kuru üzüm, demir, bakır, magnezyum ve potasyum gibi faydalı mineraller içerir. Bunlar pH ölçeğindeki alkali veya bazik minerallerdir ve mide asitinin dengelenmesine yardımcı olabilir.
Kuru üzümdeki oleanolik ve linoleik asit gibi antioksidanlar antibakteriyel özelliktedir ve ağızda plak oluşumuna neden olan bakterileri engelleyebilirler. Ayrıca pH seviyesini koruyarak tükürüğün fazla asidik hale gelmesini ve diş çürümesini önleyebilir.
Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir? Üzüm sirkesi içmek zararlı mı?
Özellikle siyah kuru üzüm, kırmızı kan hücreleri üretimi ve vücutta oksijenin taşınması için gerekli olan demir, bakır ve vitaminler açısından zengindir. Bu şekilde aneminin (kansızlık) önlenmesine yardımcı olabilir.
Kuru üzümde bulunan antioksidanlardan biri olan polifenoller, gözlerdeki hücreleri serbest radikal hasarından ve bu hasarın neden olabileceği yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz bozukluklarından korumaya yardımcı olabilirler.
Üzüm pek çok şekilde tüketilebilir. Hem yeşil hem de kuru üzüm çok faydalıdır. Üzümü taze, suyu veya hoşaf yaparak tüketebilirsiniz. Ayrıca çerez olarak, basta ve keklere katarak yenebilir. Üzüm sirkesi de olarakta sade veya salatalara katarak kullanabilirsiniz.
Her gün bir avuç kuru üzüm (yaklaşık 90 adet) yiyebilirsiniz. Ancak bu miktarı diğer günlük yemeniz gereken meyve miktarına (5 porsiyon, ya da 400 gr) eklemeniz gerekir. Bu miktarda kuru üzümü 1.5 porsiyon olarak kabul edebilirsiniz.
Kuru üzüm genel olarak güvenli ve faydalı bir besindir. Ancak çok fazla yerseniz içerdiği çözünür lifler nedeniyle gaz, şişkinlik, karın ağrısı hatta ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kilo almaya neden olabilir. Kaloriyi azaltmak istiyorsanız sınırlı tüketin.
Taze ve kuru incirin faydaları nelerdir? İncir yaprağı ne işe yarar?
Kuru üzümün raf ömrü taze üzüme göre kesinlikle çok daha uzun olsa da, yine de bozulabilir. Marketten aldığınız kuru üzümün kutusunu açmadığınız ve serin, ışık almayan bir yerde sakladığınız sürece raf ömrü bir yıl, açıldıktan sonra ise 6 aydır. Ancak buzdolabında ağzı sıkıca kapatılmış bir kapta saklayarak bu süreyi uzatabilirsiniz. Bu süreden sonra da halâ güvenle yiyebilirsiniz ancak kalitesi büyük ölçüde azalmış olacaktır.
Kuru üzümü ister mutfak dolabında ister buzdolabında saklayın, nemlenmeyi ve küf oluşumunu önlemek için kabın sıkıca kapatıldığından emin olun.
Kuru üzümler uzun süre saklandığında, nemi buharlaştığı için çok sertleşebilir ve çiğnenmesi zorlaşır. Bu her zaman bozulduğu anlamına gelmez, ancak aromanın büyük ölçüde azaldığını gösterir. Hala birkaç saat ılık suda bekletilerek yemeklerde ya da keklerde kullanılabilir. Ancak ıslatılmış üzümler çabuk bozulabilecekleri için hemen kullanmanız gerekir. Peki kuru üzümün bozulduğunu nasıl anlarız:
Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Kuru üzümün zararından çok faydası olsa da fazla tüketildiğinde:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?