Erik, pek çok vitamin, mineral ve bolca lif içeren faydalı ve besleyici bir meyvedir. Güçlü bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren erik, ayrıca Tip 2 diyabet, kalp krizi ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Düşük yağ ve kalori oranıyla diyete eklemek için çok idealdir. Kuru erik ise kemik sağlığı ve kabızlık tedavisi için harika bir besindir. Taze ya da kuru, çiğ veya pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Erik çekirdeği, kimyasal bir madde olan amigdalin içerdiğinden dolayı çekirdekleri yutmamaya dikkat etmelisiniz.
İçindekiler
Erik, şeftali ve kayısı ile aynı aileye ait lezzetli bir meyvedir. Papaz eriği, japon eriği, can eriği gibi birçok çeşidi bulunur. Taze, pişmiş veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Erik, birçok besin için iyi bir kaynaktır. Lif açısından zengindir, ayrıca bolca antioksidan ve 15’in üzerinde farklı vitamin ve mineral içerir. (1)
Taze eriğin kalorisi kurusuna kıyasla daha düşüktür. 100 gram taze erik yaklaşık 46 kalori iken, kuru eriğin 100 gramı 204 kaloridir.
Erikte bolca A vitamini, C ve K vitamini bulunur. Zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca, potasyum, bakır, manganez, fosfor gibi değerli mineraller içerir. Kuru erik taze erikten daha fazla K vitaminine sahiptir; kalori, şeker ve karbonhidrat oranı da yüksektir.
C vitamini ve antioksidan içeren erik, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolajen üretimini destekler. Ayrıca demir emilimini artırarak bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
İyi bir potasyum kaynağı olan erik, hipertansiyon dengeleyerek felç ve kalp krizi riskini önleyebilir. Fitokimyasallar sayesinde kalp hastalığını tetikleyen iltihabı azaltır. Kuru eriğin ateroskleroz gelişme riskini azalttığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. (2) İçerisindeki vitaminler ve mineraller, kan pıhtılaşmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca kalp sağlığını destekleyen polifenol antioksidanlar bakımından da zengin bir besindir.
Yeşil eriğin kemik sağlığına katkısı üzerine bir çalışma bulunmasa da kuru eriğin kemikler için çok yararlı olduğu bilinmektedir. K vitamini, fosfor, magnezyum içeren kuru erik, kemik sağlığını destekler, kemik kaybını önleyerek osteoporoz riskini azaltabilir. Ancak bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. (3)
Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Eriğin içerisinde bulunan potasyum, yüksek tansiyonun kontrolü için çok faydalıdır. Bu mineral, vücuttaki sodyumun idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, kan damarlarının duvarlarındaki gerilimi azaltarak kan akışını rahatlatır ve tansiyonu düşürür.
Erik şekeri yükseltmez. Aksine, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı bir hormon olan adiponektin üretimini artırabilir. Yanı sıra, içerisindeki lifler sayesinde kan şekerinin ani artışını yavaşlatmaya yardımcı olur.
Antioksidanlar açısından zengin olan erik, kansere yol açabilecek hücre ve doku hasarına karşı vücudu korur. Pek çok bilimsel araştırma kuru erik extraklarının kolon kanserine neden olan hücre hasarını azalttığını göstermiştir.(4) Test tüplerinde yapılan bir araştırma, erik özütünün beyin ve meme kanseri hücrelerini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.
Erik tüketmek tip 2 diyabet hastaları için çok faydalıdır. Eriğin glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerini düzenleyen bir hormon olan adiponektin düzeylerini artırabilir. Ayrıca, anti-inflamatuar etkileri sayesinde diyabeti önlemeye yardımcı olabilir.
Erik, içerisindeki polifenoller sayesinde karaciğer sağlığını koruyabilir. Lifli yapısıyla safranın ve karaciğerin aşırı çalışarak yorulmasını önler. Ayrıca, karaciğer tarafından üretilen kolesterolü de dengede tutmaya yardımcı olur.
Antioksidan bakımından iyi bir kaynak olan yeşil erik, hamilelik sürecinde çok faydalıdır. İçerisindeki C vitamini ve magnezyum gibi besinlerle anne ve bebek sağlığını destekler. Ayrıca, bağışıklığı güçlendirmek için de tercih edilebilir meyvedir.
Kuru erik, hafif ve orta dereceli kabızlığın tedavisinde etkili bir besindir. İçerisindeki lif ve sorbitol sayesinde kabızlığı önleyebilir. Kuru erik tüketmek, kabızlık tedavisinde ve kabızlığı gidermede kullanılan psyllium gibi birçok müshil türünden daha etkilidir. (5)
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Bilimsel çalışmalar, her gün 50 gram kuru erik tüketen kişilerin dışkı kıvamında iyileşme olduğunu ve kabızlığın hızla düzeldiğini gösteriyor. Fazlası ishale yol açabileceği için günlük 1/2 fincan tüketmeniz yeterlidir. Ancak eriklerin ilave şeker içermediğinden ve %100 saf olduğundan emin olun.
Malzemeler: 10-15 adet kırmızı erik (tatlı olmasını istiyorsanız olgun olanlarını tercih edin), 1 çorba kaşığı şeker (şart değil), 1,5 litre içme suyu, Yarım çay kaşığı toz zencefil (isteğe bağlı), Yarım çay kaşığı toz tarçın (isteğe bağlı), Süzmek için tülbent
Hazırlanışı: Erikleri güzelce yıkayın, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Ardından su ve tüm malzemelerle birlikte tencereye koyun. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra erikleri el blenderi ile tencerenin içindeyken karıştırın ya da suyuyla birlikte bir mutfak robotuna koyup parçalayın. Erik suyunu süzgeçle süzün ve soğuduktan sonra bir şişeye doldurup buzdolabında saklayın. Soğuk olarak için.
Özellikle yeşil eriğin zayıflattığına dair bilimsel bir çalışma yok. Ancak yağ, şeker ve kalori oranı düşük ve lif oranı yüksek olduğu için tok tutarak zayıflamayı destekleyebilir. Ayrıca, kan şekerini dengeleyerek tatlı ihtiyacını bastırabilir. Tüm bu özellikleriyle erik, ara öğünler için ideal bir meyvedir.
Eriğin yağ yaktığına dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Yağlarınızdan kurtulmak için sağlıklı beslenmeye ek olarak mutlaka egzersiz yapmalısınız.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi yeşil erik kalorisi, yağ ve şeker oranı düşük bir meyvedir. Kilo vermek istiyorsanız yeşil eriği de aşırıya kaçmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Çekirdekli meyvelerin tohumları, vücuttaki toksinleri siyanüre dönüştüren bir kimyasal olan amigdalin içerir. Bu nedenle erik yerken çekirdeğini yutmayın, mutlaka ayırın.
Genelde güvenli olsa da erik tüketmek bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. “Huş poleni” alerjiniz varsa, ağız veya boğazda kaşıntı, şişme gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Böylesi bir durumda mutlaka doktora görünmelisiniz.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- A Systematic Review on the Health Effects of Plums,2- Antioxidant properties of dried plum ingredients in raw and precooked pork sausage,3- Health benefits of dietary fiber,4- Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation.5- Dried plums and their products: composition and health effects--an updated reviewYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?