Burun estetiği ameliyatı, diğer adıyla rinoplasti dünyada en yaygın ve en merak edilen ameliyatlardan biridir. Böyle olmasının sebebi ise yüzümüzün ortasında yer alan burnumuzda rahatsız edici her bir sorunun bütün yüzümüze yansıyormuş gibi görünmesidir. Bundan dolayıdır ki, burun ameliyatı olan kişinin mizacı değişir ve aynaya baktığında gördüğü yüzü eskisinden daha çok sever, kendini daha iyi hisseder. Estetik cerrahi uzmanı Op. Dr. Defne Erkara burun estetiği hakkında en çok merak edilen soruları cevapladı.
Estetik sorunların yanı sıra burundaki eğrilikler nefes almakta zorluğa yol açar ve kişi bunun farkına bile varmayabilir. Yeterli nefes alamamak vücuda yeterince oksijen giremediği için devamlı yorgunluğa yol açar. Bunun yanı sıra yetersiz nefes uyku kalitesini düşürür. Bütün bu dertlerin çözümü ise burun estetiği olabilir. Öyleyse en merak edilen sorulara sırasıyla bakalım.
Ameliyat genel anesteziyle yapılır, yani hiçbir acı duyulmaz. Ameliyattan çıktıktan sonraki 24 saat boyunca da hasta güçlü bir ağrı kesicinin etkisinde olduğu için sıkıntı yaşanmaz. 24 saatin ardından ise bazı hastalar hiç ağrı olmadığını söylerken bazıları hafif bir ağrı olduğunu söyler. Bunun sebebi ise herkesin ağrı eşiğinin farklı olmasıdır. Ancak çok ciddi ağrılarla hiç kimse karşılaşmaz. Normal ağrı kesiciler çözüm olur.
Burun ameliyatı hadi oturun burnu kıralım yapalım diye yapılan bir ameliyat değildir. Yüz oranlarına bakılarak yüz şekline ve ölçülerine göre en uygun burun hesaplanır ve ameliyat bu ölçülerle yapılır. Genelde kadınlarda biraz daha kalkık burunlar, erkekte ise daha dik burunlar tercih edilir. Doktor size yakışmayacağını, yüzünüze uymayacağını düşündüğü burnu zaten önermeyecektir.
Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır? Rinoplastinin riskleri nelerdir?
Ameliyat sonrasında takılan tamponlar da atel de 1 hafta sonra çıkarılır. Tampon deyince pek çok kişinin aklına eskiden kullanılan acı verici tamponlar gelir. Ancak günümüzde kullanılan tamponlar silikondan yapılmış kalın pipetlere benzer. Ortasındaki delikten nefes alınabilir. Çıkarırken acı vermez, basit bir şekilde çıkarılır. Tampon hakkındaki korkunç anılar günümüzde geçerli değildir. Atelin çıkarılması da zorlu veya zahmetli bir iş değildir. Atelden sonra burun sırtına bant uygulanır ve bunlar 15 gün kalır.
Ameliyat sonrasında dikkat edilecek en önemli hususlar darbeler ve temizliktir. Tamponların içi her gün temizlenmelidir. Çünkü temizlenmezse içleri dolar ve kişi nefes alamaz. Bu da kişiyi oldukça rahatsız eder. Darbe alınmamalıdır çünkü ameliyat sonrası burun hassas durumdadır.
Ameliyattan sonraki 1 hafta burna hiçbir şekilde su değmemesi elzemdir. Burna su gelmeyecek şekilde kuaförde saçlar, evde vücut yıkanabilir.
Ameliyat olduktan sonraki gün burun çevresinde ve göz altlarında morluk oluşması nadiren görülür. Ameliyat sonrası uygulanan buz ve morluk önleyici krem ile bu sıkıntılardan kurtulma süreci kısalır. Burun ameliyatından sonraki birkaç haftada, içerdeki yaralar ve ödem nefes alırken sıkıntı yaratabilir ama bu sıkıntı da nezleyken nefes almak gibi olacaktır. Bu dönemde doktorunuzun verdiği krem ve spreyler yardımcı olur.
Meme estetiği ameliyatları ile ilgili merak edilen tüm konuların cevapları
Birinci haftanın sonunda dikişler alınır. Dikişlerin alımı kolay ve acısız bir işlemdir. Bantlar çıktıktan sonra yerçekiminin tersi yöne doğru nemlendirici ile masaj yapmaya başlamak gerekir. Burun ilk açıldığında şiş olur. Şişlik dışardan çok fazla belli olmaz ancak kişinin kendisi hisseder ve bu şişlikler hiç inmeyecek mi diye korkar. Ancak ilk ay geçtikten sonra şişlikler büyük ölçüde düzelir. Altıncı ay itibariyle de normal bir burna sahip olursunuz.
Ameliyattan sonraki 8 hafta boyunca burun her tür darbeden çok iyi korunmalıdır. Bu süreçte temas içeren sporlardan ve gözlük kullanımından kaçınılmalıdır. Hasta 1 hafta geçmeden önce işe dönemez. Sauna, hamam gibi sıcaklığın normalden yüksek olduğu ortamlarda bulunmak ödem oluşturacağından böyle ortamlara girmek tavsiye edilmez. 2 haftadan sonra bireysel sporlar yapılmaya başlanabilir.
Açık ameliyatta en küçük kıkırdak dahil her kemik ve yapı açık olarak görüldüğünden sonuç daha güzeldir. Açık ameliyat sonrasında burun deliklerini birleştiren dokuda belli belirsiz incecik bir iz kalır ancak bu iz göze batmaz.
Ameliyattan sonraki 1 ay boyunca denize ve havuza girilmez. Çünkü deniz ve havuz darbeler açısından daha savunmasız olduğumuz yerlerdir. Buna ek olarak bu yerler çok sayıda bakteri barındırdığından hassas durumdaki burnunuzun iltahap kapmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca 1 ay boyunca burnun mümkün olduğunca güneşten korunmalı
Ameliyat yaklaşık 2 saat sürer. Genel anestezi ile yapılır. Tedavilerin tam yapılabilmesi için 1 gün hastanede kalmak gerekir. Sonuç olarak burun ameliyatı korkulacak bir yanı olmayan, oldukça yaygın bir ameliyattır. Doktorun dediğinin dinlenmesi ve kişinin burna azami dikkat göstermesi sonucunda hiçbir sıkıntı çıkmadan kişi hayallerindeki burna rahatça sahip olur.
Op. Dr. Defne Erkara
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Detaylı bilgi için : https://www.defneerkara.com/burun-estetigi
İnstagram: opdrdefneerkara
Youtube: defneerkara
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?