Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bilimsel çalışmalarıyla ünlü Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign’deki Institutional Review Boards ve Johns Hopkins Üniversitesi tarafından onaylanan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Kadınların çocuk sahibi olamamasına neden olan Erken Yumurtalık Yetmezliği’nin olası sebepleri arasında; genetik faktörleri, tiroid iltihabı, eklem romatizması vb. (otoimmun hastalıkları), enfeksiyonları (kabakulak hastalığı) ve kanser tedavisini sayabiliriz. Fakat Erken Yumurtalık Yetmezliği’nde vakalarının büyük çoğunluğunda kesin sebep bulunamamakta. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, bazı kimyasallara belirli bir süre maruz kalmanın Erken Yumurtalık Yetmezliği’ne sebep olduğunu gösterdi.
Kuaför kadınlar deney hayvanları üzerinde üreme sistemine ait anormalliklere sebep olan kimyasallara, hayat boyu en çok maruz kalan önemli bir meslek grubunu oluşturuyor. Baltimore şehrinde üç yılda tamamlanan bu araştırmada kuaför kadınlarda Erken Yumurtalık Yetmezliği riskinin, kuaför olmayan kadınlara göre 5 beş kat daha fazla olduğu tespit edildi. Ayrıca erken gebelik kaybı, erken doğum ve doğumsal (konjenital), anomaliler (normal dışı özellik) bu meslek grubundaki gebelerde daha sık görülüyor.”
Kuaför kadınlar arasında aynı zamanda sigara içme oranlarının da diğer meslek gruplarına göre kayda değer derecede daha yüksek olduğuna dikkati çeken Op. Dr. Betül Görgen, alkol ve sigara kullanımının mevcut problemin ilerlemesini hızlandırdığı uyarısında bulundu.
Op. Dr. Görgen, kadın kuaförlüğü yapan erkek kuaförlerin de bu zararlı maddelere maruz kaldığını ancak erkeklerde sperm üretimi bir döngü çerçevesinde yenilendiği için, çok da sorun teşkil etmediğini belirtiyor. Ancak kadınlarda durum farklı. Op. Dr. Görgen, bu farklılığı şöyle açıklıyor: “Bir kız çocuğu doğduğunda 2 milyon olgunlaşmamış yumurtaya sahiptir. Büyüyüp ergenliğe ulaştığında kalan yumurta sayısı 300-400 bin civarındadır. Yani, erkekteki sperm üretiminin aksine, kadında süregelen bir yapım yoktur. Vücut daha fazla folikül oluşturamaz. Bu foliküller, belli hormonal aşamalardan sonra, olgun yumurta geliştirecekleri için çok önemlidirler. Kadında yumurtalıklarda bu aday folliküllerde sayıca azalma, az sayıda olgun yumurta elde edilmesine sebep olur.”
Op. Dr. Görgen, mesleğin getirdiği bu olumsuzlukları en aza indirmek için kuaför kadınlara şu tavsiyelerde bulundu: “İşlem sırasında özel eldiven kullanmalı, kimyasallarla temas olursa ellerini çok iyi yıkamalılar. Bu toksik maddelerin önemli bir kısmı vücuda solunum yolu ile girdiği için, salonun metrekaresi, havalandırma sistemi, belli aralarla ortamdaki havanın toksik açıdan ölçümlerinin yapılması şart. Ayrıca kimyasal maddeler (boya, açıcı vs) asla kapakları açık bırakılmamalı ve kapalı dolaplarda uygun koşullarda saklanmalıdır.”
Peki sık sık kuaföre giden kadınlar zararlı kimyasallardan etkileniyor mu? Op. Dr. Görgen, manken, oyuncu gibi işi gereği sık sık kuaföre giden kadınların kuaförde kalma süreleri kısa olduğu için zararlı kimyasallardan kadın kuaförler gibi etkilenmediğini söylüyor.
Ya hamile kadınlar? Op. Dr. Görgen, hamile kadınlara, saçlarıyla ilgili bir işlem yaptırmaları gerektiğinde mutlaka organik boyaları tercih etmelerini, kuaför salonunu seçerken geniş, havalandırması yeterli bir ortam olmasına dikkat etmelerini öneriyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?