Kronik yara bakımında yeni tedavi yöntemlerini uyguladıklarını açıklayan Yrd. Doç Dr. Cihandide, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve sigara sebebiyle damarların tıkanması, daralması sonucu oluşan dolaşım bozukluklarına bağlı yaraları, uzun dönem yatağa bağımlı hastalarda oluşan bası yaralarını ve diyabet hastalığı sonucu oluşan ayak yaralarını uyguladıkları yeni tedavi yöntemleri ile iyileştirdiklerini söyledi.
Kronik yara bakımı ve diyabet hastalarında yara tedavi yöntemleri
Yrd. Doç. Dr. Cihandide, “Öncelikle ayak yaralarının oluşma nedenini araştıyoruz ve multidisipliner yaklaşımla işe kaynağı yok ederek başlıyoruz. Daha sonra yara bakımında kullandığımız modern yara bakım ürünleriyle yarayı takip ediyoruz. Önceliğimiz hastanın kendi dokularını kullanarak, yaranın kapanmasını sağlamak. Kapanmadığı takdirde cilt ve doku nakillerini devreye sokuyoruz. Açık yarayı küçültüp, serbest doku nakilleri, komşu bölgelerden uygulanan flepler ve cilt yamaları gibi ameliyatlar ile yarayı kapatarak tedaviyi tamamlamış oluyoruz “dedi.
Diyabete bağlı oluşan ayak yaraların kapanmaması durumunda yeni tedavi yöntemlerine başvurduklarını söyleyen Yrd. Doç Dr. Cihandide ve Deniz Yahcı “Diyabetik ayak yaraları, diyabet hastalığının en yaygın komplikasyonlarından birisidir. Bu yaralara uygulanan ölü dokuların uzaklaştırılması, bypass damar cerrahisi ve antibiyotik tedavileri gibi geleneksel tedavi yöntemleri çoğu zaman başarısız kalabilir.
Hatta, ayak ve bacakların kesilmesi kaçınılmaz hale gelebilir. Yaranın hızlıca kapanmasını ve iyileşmesini sağlayan yeni tedavi yöntemlerinden biri olan büyüme faktörlerini başarıyla uyguluyoruz. Bu tedavi yöntemini diyabetik ayak yaralarına sahip birçok hastamızda uyguladık ve amputasyon (uzvun kesilmesi) kararı alınmış birçok hastamızı amputasyona gerek kalmadan bu yöntemle tedavi ettik” dedi.
Yara bakımı ve yaranın iyileşme süreci ile ilgili uyarı ve öneriler
Bazı hastalara kök hücre nakli uyguladıklarını belirten Yrd. Doç Dr. Cihandide, “Vücudumuzda çok sayıda bulunan farklılaşmış hücreler ciddi hasar görmüş yada hastalanmış ise doğal yollarla yenilenemezler. Kök hücreler ise bu hastalanmış ya da hasar görmüş hücrelerin yerine sağlıklı ve işlevsel hücreler oluşturmak için kullanılırlar. Henüz sınırlı sayıda hastaya uygulanmış olsa da, uygulama yapılan hastalarda başarılı tatmin edici sonuçlar mevcut ve kök hücrelerin klinik potansiyeli başka hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. “ diye konuştu.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?