Kronik yara bakımında yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar

Kategori: Yara tedavisi Print

Kronik yaraların tedavisinin genellikle çok zor olduğunu söyleyen Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Babuçcu, kronik yara bakımındaki yeni tedavi yöntemlerini ve yapılması gerekenleri açıkladı. Ülkemizde sağlık sektöründe son yıllarda dikkati çeken en önemli konuların başında kronik yara bakımı ve tedavisi geliyor. Kronik yaranın dinamik, değişken ve dirençli bir sorun olduğunu söyleyen  Prof. Dr. Babucçu,  yaranın iyileşmesi, kişinin yaşına, yara oluşma şekline ve oluşma yerine göre farklılık gösterdiğine dikkat çekti.

Prof.Dr. Babucçu,  yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve sigara sebebiyle damarların tıkanması, daralması sonucu oluşan dolaşım bozukluklarına bağlı yaralardan, yatalak hastalarda vücudun fazla basınca maruz kalması sonucu oluşan kronik bası yaralarından ve ayrıca diyabet hastalığı sonucu oluşan diyabetik ayak yaralarından bahsetti. Kronik yaraların tedavi yöntemlerini anlatan Prof.Dr. Babucçu, şu bilgileri verdi:

Epidermal Büyüme Faktörü Tedavisi ‘Umut’ Veriyor

“Diyabetik ayak yaraları, diyabet hastalığının en yaygın komplikasyonlarından birisidir. Bu yaralara uygulanan ölü dokuların çıkarılması, bypass ve antibiyotik tedavileri gibi geleneksel tedavi yöntemleri çoğu zaman başarısız kalabilir. Hatta, ayak ve bacakların kesilmesi kaçınılmaz hale gelebilir”

Yara nasıl hızlı iyileşir? Yara çeşitleri ve tedavi yöntemleri

Epidermal büyüme faktörünün enjeksiyon ile yara çevresine ve içerisine verilmesinin diyabetik ayak yarası tedavilerinde başarı şansının artığına dikkat çeken Prof.Dr. Babucçu, ülkemizde bu tedavi yönteminin diyabetik ayak yaralarına sahip birçok hastada uygulandığını ve bu hastaların ayaklarının kesilmesinin önlendiğini dile getirdi.

Kök Hücre ile Yapılan Tedavi Yöntemi

Şu an hastanede yatan bazı hastalara kök hücre nakli uyguladıklarını belirten Prof.Dr. Babucçu, “Vücudumuzda çok sayıda bulunan farklılaşmış hücreler ciddi hasar görmüş ya da hastalanmış ise doğal yollarla yenilenemezler. Kök hücreler ise bu hastalanmış ya da hasar görmüş hücrelerin yerine sağlıklı ve işlevsel hücreler oluşturmak için kullanılırlar. Henüz sınırlı sayıda hastaya uygulanmış olsa da, kök hücrelerin klinik potansiyeli başka hastalıkların (diyabet ve böbrek kanserini de içeren) tedavisinde kullanılıyor “ dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla