Kramp (kas spazmı), genelde ağrılı olan, kasları tutabilen ani ve istemsiz kasılmalardır. Hemen hemen herkeste görülebilir ama yetişkinlerde ve yaşlılarda daha sıktır. Vücuttaki pek çok kası etkileyebileceği gibi farklı semptomlara da neden olabilir. En yaygın türü iskelet kaslarında görülen spazmlardır. Genelde kasların yaralanması, aşırı kullanımı, vücuttaki elektrolit dengesizliği ve vücudun su kaybetmesinden kaynaklansa da başka nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. İskelet kaslarının dışında rahim, bağırsak, safra yolları ve kan damarı duvarları gibi organlar da kramplara maruz kalabilir. Çoğu kas spazmı geçici olsa da bazen kramplar düzenli olarak tekrar edebilir. Bu durumda ise kişinin mutlaka bir tıbbi yardım alması gerekir. Tedavisinde sıcak ve soğuk kompres, ilaçla tedavi, egzersiz, masaj gibi farklı yöntemlerden yararlanmak mümkündür.
İçindekiler
Kas spazmı, sinirler tarafından kaslara aşırı strikin salgılanması sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Bunun nedeni ise beynin soğuk kas dokularına bazı hareketleri aniden yaptırmaya yeltenmesidir. Normal şartlarda kasların hareket edebilmesi için kas yağ dokusunun ısınması ve yeterince protein vb. vitaminleri toplaması gerekir. Çoğunlukla bacakların ön ve arka kısmıyla uylukta hissedilen spazmlar, kollarda, ellerde, ayaklarda, karında da belirebilir. Sırt ve omuzlar, kas spazmların yoğun olarak görüldüğü diğer bölgelerdir. Şiddetli spazmlar, kişiyi uykusuz bırakabilir yada yürümesini zorlaştırabilir. Spazmlar birkaç saniyede geçebileceği gibi 15 dakika boyunca devam edebilir.
Medikal masaj nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Kimler yaptırmalı?
Kas spazmlarının kasların aşırı yorulması gibi geçici bir nedeni olabileceği gibi spazmların arkasında tıbbi bir sağlık sorunu da yer alıyor olabilir. Bu yüzden spazmların şiddetli ve sürekli bir hale gelmesi durumunda acilen bir uzmana görünmeniz gerekir.
Kas spazmlarının en yaygın nedenlerini ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
UYARI: Alkolizm, stres, sigara ya da uyuşturucu kullanımı; kalp kaslarını kanla besleyen koroner arterlerde plak birikmesine ve arterlerin daralmasına neden olur. Bu durumda kişi, kalp krizi ile karıştırabileceği şiddetli göğüs ağrılarıyla karşılaşabilir. Özellikle kolesterol değerleri yüksek olan kişilerde koroner arter spazmlarına sıklıkla rastlanabilir.
tipik kas spazm belirtileridir. Bu belirtiler genelde müdahale gerektirmeksizin bir süre sonra ortadan kaybolurlar. Belirtiler genellikle spazm nedenine ve spazmın vücudumuzun hangi bölgesinde hissedildiğinde göre değişiklik gösterirler.
UYARI: Bacaklarda şişme, cilt renginde değişiklikler, kızarıklık oluyorsa, kas krampları düzenli olarak tekrarladığında, spazmlar kişisel müdahalelere rağmen bir türlü geçmediğinde bir uzmana görünmelisiniz. Bu ve benzeri durumlar, kas zayıflığı gibi başka bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilir.
Akupunktur nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tedavisi ve faydaları
Kas spazmı kendi içerisinde etkilendiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. En sık rastlanan kas spazmı ve kramp türlerini aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:
Kasları uyaran sinirlerin aşırı aktivitesinden kaynaklanır. Tek bir kası ya da bir grup kasın tamamını kapsayabilirler. Kas yorgunluğu, yaralanma, kasların aşırı kullanımı gerçek kramplara neden olabilir. Geceleri daha çok yaşlılarda görülen ve uykuyu bölebilen dinlenme krampları da bu sınıfta değerlendirilir. Vücudun su kaybetmesi, vücutta sodyum eksikliği gerçek krampların diğer nedenleridir.
Vücuttaki tüm sinir hücrelerinin aktivitesi sonucu ortaya çıkar. Düşük kalsiyum ve potasyum miktarı, sinir kaslarının aktivitesini aşırı oranda yükseltir. El ve el bileklerindeki kas spazmları çoğu zaman düşük kalsiyum seviyesine bağlıdır.Bu spazmları çoğu zaman gerçek kramplardan ayırmak mümkün olmayabilir.
Bu durum, daha çok kasları aşırı kullanan ya da amaçladığı hareketin ters yönünde kaslarını kullanan kişilerde görülür. Yazar krampı olarak bilinen el ve bileklerin aşırı kullanımı bu sınıfa dahildir.
Daha çok ağır yük taşıyan ya da ağır sporlarla ilgilenen kişilerde görülen bel kas spazmı, bel kaslarının istemsiz bir şekilde kasılıp bükülmesi ile gelişir. Kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayarak, eğik bir şekilde yürümesine neden olur. Bel bölgesindeki kasların aşırı zorlanması, en temel nedenidir. Bel bölgesindeki kasların ve bağların yeterince güçlü olmaması, yaşlanmayla birlikte omurga kanalının daralması diğer önemli nedenleridir. Tedavisinde ise daha çok sıcak kompres uygulamasından yararlanılır. 20 dakikalık bele uygulanan sıcak kompres ile ağrı ve acı hissini hafifletmek mümkündür.
Omuz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Omuz ağrısına iyi gelen hareketler
Yatarken aşırı yüksek ya da aşırı alçak yastık kullanımı, uzun saatler boyunca aralıksız masa başı işlerde ve bilgisayar karşısında çalışma vb. farklı etkenlere bağlıdır. Tüm bu etmenler, boyun kaslarının gerilmesine ve kasların sinirlere baskı yapmasına neden olur. Boynu hareket ettirmede zorlanma hatta kafayı kaldıramama vb. belirtilerle seyreder. Tedavisinde sıcak kompres uygulamasından yararlanılır. Belirtilerin geçmemesi durumunda ise fizik tedaviden ya da kas gevşetici, ağrı kesici ilaçlar faydalı olabilir.
Zorlanma, güçsüzlük, kaslarda gerginlik, üşütme vb. farklı nedenleri bulunan sırtta kas spazmı, omuz ve sırt kaslarının kasılmasıdır. Omurga çevresindeki sinir köklerinin gerilmesinin yorgunluk, stres, depresyon gibi sorunlar, uzun süredir kullanılmayan omurga kaslarının ani bir şekilde hareket ettirilmesi gibi farklı nedenleri olabilir. Sırt kramplarının tedavisinde ise sıcak kompres uygulamasının yanı sıra kasları ısıtan ve gevşeten birtakım topikal kremlerin kullanımı, sırt ve omurga masajı, kalsiyum ve potasyum alınımının arttırılması vb. farklı yöntemler denenebilir.
Boyunda yer alan sinirlerin sıkışması, boyun fıtığı, yumuşak doku romatizması (fibromiyalji); uzun bir süre masa başında oturma, kambur bir şekilde oturma, duruş bozukluklukları, omuzda kas spazmına yol açabilir. Omuz kas spazmlarına eşlik eden kola yayılan bir uyuşma ve kol ağrısı, genelde boyun fıtığı belirtisidir. Hastada fibromiyalji söz konusu olduğunda kaslarda ağrı, sertlik ve tutukluk, hastayı son derece rahatsız edebilir. Düzenli egzersiz, fizik tedavi, sıcak kompres, dinlenme gibi yöntemler ile tedavi edilebilir.
Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Kas spazmının teşhisi amacıyla doktorunuz, şikayetlerinize dair size birtakım sorular sorabilir. Doktorunuz, günlük kaç litre su tükettiğinizi, egzersiz yapıp yapmadığınızı, alkol kullanıp kullanmadığınızı öğrenmek isteyebilir. Kanınızdaki potasyum ve kalsiyum miktarını ölçmek adına sizden kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Elektromiyografi ile kaslarınızın aktivitesini ölçerek, kaslarınızda anormallik olup olmadığını tespit edebilir. Ayrıca omuriliğinizdeki kasların durumunu görüntülemek için miyelografiden yararlanabilir. Kas zayıflığına, güçsüzlük, zayıflık ve his kaybının eşlik etmesi sinir bozukluğu belirtileri olabileceğinden sizi bir nöroloji uzmanına yönlendirebilir.
Kas spazmlarının tedavisinde ilaçla tedavi, egzersiz, fizik tedavi gibi farklı yöntemler tercih edilebilir. Aynı zamanda hastalığı önleyici tedbirler alınarak da kas spazmlarından korunabilir. Kas spazmlarının tedavisinde yararlanılan yöntemleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Kas spazmının kronikleşmesi ve şiddetli olması durumunda doktorunuz, altta yatan nedene bağlı olarak birtakım ilaçlar reçete edebilir. Hasar görmüş ve zorlanmış kaslar için ibuprofen içeren ilaçlar, kas gevşeticiler ve narkotik ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Özellikle ibuprofen içerikli ilaçlar, kısa süreli ilaçların tedavisinde oldukça etkilidir. Potasyum ve kalsiyum eksikliğine bağlı krampların tedavisinde doktorunuz genelde kalsiyum ve potasyum takviyeleri kullanmanızı önerebilir.
Sıcak, soğuk kompres uygulamaları, kasların gevşemesini ve kas kramplarının hafiflemesini sağlar. Ağrıyan ve kasılan bölgeye sıcak bir bez, sıcak su torbası uygulayabilir, soğuk bir bez ya da buz yardımıyla da kas ağrılarınızın şiddetini hafifletebilirsiniz.
Devamlı hale gelen kas spazmlarının tedavisinde fizik tedavi önemli bir yer tutar. Bu aşamada fizik tedavi uzmanının size önerdiği hareketleri düzenli olarak yapmanız gerekir. Özellikle maşa başında uzun saatler boyunca oturan kişiler, güne ısınma ve gevşeme hareketleri ile başlayarak, kramp oluşumunu engelleyebilirler. Yoga, pilates ve yüzme; kas spazmlarının tedavisinde yararlanabileceğiniz diğer bazı etkili yöntemlerdir. Haftada 2-3 kez 30 dakikalık bir yüzme ile kaslarınızın güçlenmesini ve gevşemesini sağlayabilirsiniz.
Spazmların tedavisinde aromaterapiden yararlanabilir, şifalı bitkilerle ağrıyan bölgeye yapacağınız medikal masaj sayesinde bölgesel ağrı ve acılar azalabilir. Spazmların bitkisel tedavisinde kekik, lavanta, çuha çiçeği, kafur, okaliptüs gibi yağların kas gerginliğini alan özelliklerinden faydalanabilirsiniz. 20 dakikalık bir bölgesel masaj ile spazmlardan kurtulabilirsiniz. Günde birkaç bardak kereviz tohumu, papatya ya da zencefil çayı tüketerek de genel bir rahatlama elde edebilirsiniz. Ayrıca günde 2-2,5 litre su tüketerek, susuzluğun neden olduğu kas kasılma ve kramplarını tedavi edebilirsiniz.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Elinize kramp girdiğinde, elinizi sıcak bir havluya sarabilir, ardından kas gevşetici ve ağrı kesici bir ilaç alabilirsiniz. Egzersiz esnasında elinize kramp girdiğinde ise egzersize en az birkaç saatliğine ara verebilirsiniz.
Ayak parmaklarınızı aşağı yukarı oynatmanız ve ellerinizle hareket ettirmeniz size yardımcı olabilir. Ayağınızı esnetmek amacıyla ayağınıza nazikçe masaj yapabilir ya da ayak başparmağınız ile yanındaki parmak arasındaki noktaya 30 saniye boyunca basınç uygulayabilirsiniz.
Kramp geçiren bacağınıza sıcak su torbası ile kompres uygulayabilir, ardından esneme hareketi yapalirsiniz. 30 dakikalık bir yürüyüşle kramptan kurtulabilirsiniz.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Muscle cramp2- Krämpfe (Muskelkrämpfe): Ursachen, Symptome und Behandlung3- Muscle SpasmsYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
hangi doktor bakar yazmamışsınız