Kortizol veya diğer adıyla stres hormonu, tehdit anında ortaya çıkan stresin yönetiminden sorumlu ana steroid hormondur. Başka deyişle vücudumuz bir tehdit algıladığında salgılanan doğal-koruyucu bir yanıttır. Tansiyon-kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye, bağışıklık fonksiyonunu korumaya ve iltihabi reaksiyonu önlemeye yardımcı olur. Yeterli miktarda salgılandığında sağlıklı bir uyarandır ama miktarı arttığında sağlığa zarar verebilir. Kortizol miktarı genellikle vücut tarafından düzenlenir. Ancak yüksek stres veya kortizonlu ilaç tedavileri kortizol seviyesini yükseltebilir. Kilo alımına, hipertansiyona, uyku düzensizliğine, psikolojik sorunlara, enerji düşüklüğüne ve diyabete yol açabilir.
İçindekiler
Kortizol, adrenal (böbreküstü) bezlerinde üretilen ve tehlike anında salgılanan birincil stres hormonudur. Hayati öneme sahip bu hormon değişen oranlarda gün içerisinde devamlı salınır. Stres anlarında salınımı artar ve vücudun vereceği reaksiyonları dengeleyerek düzenler. Stres seviyesini düşürmek, kortizolu düşürmenin en iyi yoludur.
Stres nedir? Stresle nasıl başa çıkılır? Neden olduğu hastalıklar…
Kortizolun temel görevi tehlike, baskı gibi durumlardan kaynaklanan fiziksel, zihinsel ve ruhsal strese karşı vücudun savunma mekanizmalarını harekete geçirmektir. Bir tehdit anında beyindeki hipotalamus alarma geçince hipofiz bezi gerekli miktarda kortizolün üretimi için kimyasal bir hormon (adrenokortikotropik) salgılayarak böbreküstü bezlerini tetikler. Böylece vücudun “savaşma, kaçma veya donma” tepkisiyle yanıt vermesini sağlar.
Hücrelerin çoğunda kortizol alıcısı bulunduğundan bu hormon kan dolaşımına salındığında vücutta hayati görevler yerine getirir. En önemli görevi hızlı kalp atışı, mide bozukluğu, ishal, ağız kuruluğu ve panik gibi vücut reaksiyonlarını bastırmaktır. Ayrıca enerjiyi artırarak mücadele gücü verebilir. Diğer görevleri;
Hipofiz nedir? Ne işe yarar? Hipofiz bezi hastalıkları ve tümörü
Kısa süreli salgılanan kortizol vücut direncini artırır. Sağlığa etkileri hormonun vücutta ne sıklıkta dolaştığına bağlıdır.
Stres anında salgılanan kortizol, kasların enerji için kullanacağı kan şekerini kan dolaşımında tutar. Bunu kan şeker oranını ayarlayan insülini baskılayarak yapar. Böylece kan şekeri depolanacağına, kolayca kullanılabilir. Ayrıca kan basıncını artırmak için atardamarları daraltır. Tehlikedeki kişi ya savaşıp mücadele edecek veya kaçacaktır.
Bu arada kortizolün seviyesi ve kan şekeri artmayı sürdürür. Bir süre sonra kortizol stresin vücuttaki etkisini azaltarak dengeyi sağlar. Kortizoldeki küçük artışların strese verdiğimiz yanıtta olumlu etkileri vardır. Ancak kronikleşen stres durumunda devamlı salgılanan hormon vücuda yarardan çok zarar verir.
Kortizon nedir? Ne için kullanılır? Faydaları ve yan etkileri
Kortizol yüksek kan şekeri, insülin direnci ve diyabet gelişiminin baş sorumlularındandır. Vücut stresle karşılaştığında yükselen kortizol hormonu insülinin görevini yerine getirmesini engelleyerek kan şekerinin giderek yükselmesine neden olur. Kronikleşen stresle insülin baskılanması devamlılık kazanırsa insülin direnci gelişebilir ve diyabet riski artar.
Kortizol stresin vücuttaki etkisini azaltıp dengeyi sağlamak için atardamarları daraltarak kan basıncını (tansiyonu) artırır. Bu durum süreklilik kazanırsa devamlı yükselen tansiyon kan damarlarına zarar verir ve hipertansiyon gelişimine hatta kalp krizine yol açabilir. Araştırmalar, yoğun stresten veya kortizol ilaçlarının bilinçsiz kullanımından dolayı yükselen kortizolun kalp rahatsızlıklarını ve kalp krizi ölümlerini artırdığını göstermektedir.
Vücutta iltihaplanma olduğunda kortizolün salınımı artar. Bu, ani tehlikelere karşı iyidir ancak kronikleşmiş stres hormonu yüksekliği, bağışıklık sistemini zayıflatarak kişiyi hastalıklara karşı daha savunmasızlaştırır. Bağışıklık sisteminin vücuda yanlışlıkla saldırdığı haşimato, vitiligo, gibi otoimmün hastalıkları tetikleyebilir.
Kortizolün yüksekliği de eksikliği de kişide depresyon ve panik hissi oluşturabilir. Kaygı düzeyi yükselip anksiyete gelişebilir. Özellikle yüksek kolesterol major depresyon başlangıcında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca uzun süreli kortizol salınımı beyindeki hafıza merkezi hipokampustaki nöronların üretimi yavaşlatabilir veya küçülmesine neden olabilir. Bu da ciddi hafıza sorunlarına, hatta Alzheimer’a yol açabilir.
Kortizolün fazla salınımı cinsel performansı olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kandaki kortizol fazlalığı, adrenalin bezlerindeki steroid hormonlarından dehidroepiandrosteron’nu (DHEA) baskılayarak cinsel aktivite ve üreme sistemini engelleyebilir. Cinsel isteksizlik geneldir bunun dışında erkeklerde testosteron üretiminin azalmasına, testislerin küçülmesine; iktidarsızlığa neden olabilir. Kadınlarda yumurtalıkların küçülmesi ve kısırlık riskini artırabilir. Hamilelerdeki riskse düşük yapmak ve erken doğumdur.
Testosteron nedir? Neye yarar? Erkek sağlığına etkileri nelerdir?
Kandaki kortizol fazlalığı “Cushing Sendromu”na neden olabilir. Özellikle astım, lupus veya romatoid artrit gibi iltihaplı durumları tedavide yüksek düzeyde verilen kortizonlu ilaçlar, bu sendromun gelişmesinde etkilidir. Vücudun herhangi bölgesinde (özellikle hipofiz ve adrenal bezlerinde) oluşan tümörler kortizolün üretimini artırabildiğinden Cushing sendromuna yol açabilir. En yaygın belirtileri kilo artışı, hipertansiyon, hafıza problemleri, dikkat ve konsantrasyon kaybıdır.
Cushing sendromu osteoporoza, kas güçsüzlüğüne, artan susuzluğa, sık idrara, ciltte morluk ve çatlaklara, yüz kızarıklığına ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. (Bu belirtilerin hepsi sadece yüksek kortizolun geç dönem belirtileri de olabilir.)
Kortizol testi, hipofiz veya adrenal beziyle ilgili sorunların araştırılmasında ve Cushing sendromu veya Addison hastalığı teşhisinde kullanılır. Bu hormon vücudumuzun her yerinde bulunabildiğinden kan, idrar ve tükürükten ölçülebilir.
Bu testlerin hiçbirinde yan tesir görülmez. En fazla kan testinde iğnenin yerleştirildiği yerde hafif morarma veya ağrı olabilir ama çabuk geçer. Stres kortizol seviyenizi yükselttiğinden testten önce dinlenmeniz gerekir.
Yetişkinlerde normal kortizol değerleri şöyledir:
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Referans değerleri ve sonuçlar laboratuarın kullandığı yönteme; kişinin yaşı, cinsiyeti, sağlık geçmişi ve uyku düzenine göre değişebilir. Örneğin, geceleri çalışıp gündüz uyunuyorsa kortizol seviyesi farklılaşacaktır.
Kortizol seviyesi normal değilse altta yatan neden ve ne tür yan etkilere yol açtığı başka testlerle araştırılabilir. Bu testler, adrenal ve hipofiz bezlerine bakmayı sağlayan bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemeyi; ek kan-idrar tahlillerini içerebilir. Ancak her zaman tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Enfeksiyon, stres ve hamilelik gibi diğer faktörler; doğum kontrol hapları ve diğer ilaçlar da sonuçları etkileyebilir.
Kortizol eksikliği, adrenal bezler yeterince kortizol üretmediğinde ortaya çıkar. Başlıca nedenleri:
Aşırı kan kaybı ve verem, AIDS, konjenital adrenal hiperplazi (bir enzim bozukluğu) gibi başka hastalıklar da eksikliğe neden olabilir.
Kortizol eksikliği Addison hastalığına (birincil adrenal yetmezliğine) neden olabilir. Adrenal bezlere zarar veren otoimmün bir hastalıktır ve nadir görülür. Belirtiler yavaş başlasa da ciddi olabilir. Başlıca belirtileri aşırı yorgunluk, aşırı kas-kilo kaybı, cilt değişiklikleri ve ruhsal gelgitlerdir. Çocuklarda görülen poliendokrin eksiklik sendromu (adrenal bezinin genetik bozukluğu) Addison hastalığına neden olabilir.
Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Kortizol eksikliğinden şüpheleniliyorsa öncelikle bir kortizol kan testi yapılır. Az miktardaki düşüklüklerde genellikle ilaç kullanılmaz ancak kortizol düşüklüğü aşırıysa hidrokortizon veya prednizon ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca en az 8 saat uyumak, stresten kaçınmak, dengeli-sağlıklı beslenmek gibi önerilerde bulunulabilir. Beslenme programına vücudun bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini takviyeleri eklenebilir. Ancak kortizol seviyesi aşırı düşükse adrenal bezlerin fonksiyonlarını kontrol için ek testler yapılabilir.
Vücutta üretilen kortizol hormonunun sentetiklerine kortizon denir. Kortikosteroid ilaç grubuna girerler. Tedavide uygulanacak ilacın türü kişinin rahatsızlığına bağlıdır.
Kortizol ilaçları genellikle sedef gibi cilt hastalıkları, astım, ülseratif kolit, lupus, bazı artrit türleri, özellikle lösemi ve lenfoma gibi bağışıklık sistemiyle ilgili kanserler ve Addison hastalığında kullanılır. Bu ilaç grubu vücudun bağışıklık tepkisini engellediğinden organ naklinde organı reddetmemesi için kullanılır. Yüksek dozlarda veya uzun süreli kullanımda, osteoporoz ve diyabet gibi bir dizi komplikasyon gelişebilir.
Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Uzun süre yüksek doz kortikosteroid kullanımıyla kortizol üretimi ciddi oranda azalır ve hipofiz ile adrenal bezleri bozulabilir. İlaç tedavisi aniden kesilirse şok gibi ani belirtilerle kortizol yetmezliği gelişebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktor gerekli müdahalelerde bulunarak en doğru doz ayarını yapacaktır. Ayrıca doktor reçetesi olmadan kasları geliştirmek için anabolik steroidler kullanmak son derece tehlikelidir.
Aşırı stres, yüksek dozda kortizon içeren ilaçlarla doğum kontrol hapları kortizol yüksekliğinin başlıca nedenidir. Ayrıca adrenal bezleriyle ilgili hastalıklar, tümörler, tiroid hormonunun fazla salgılanması yüksek kortizole yol açabilir.
Genellikle altta yatan neden araştırılır ve duruma göre kortizol salınımını düşüren (Nizoral ve Metopirone gibi) ilaç tedavisi uygulanır. Yüksekliğin nedeni adrenal bezlerde gelişen bir tümörse radyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler uygulanır. Tümör ileri safhadaysa adrenal bezler alınabilir.
Kortizolun hormon üretimini ve olumsuz etkilerini azaltabilen faktörler doğru-dengeli beslenme, zamanında dinlenme ve fiziksel egzersizdir.
Lif, antioksidan ve omega-3 gibi yararlı yağlar yönünden zengin beslenme düzeni, kortizol seviyesini dengelemede etkilidir. Aşırı kahve tüketmemek, işlenmiş paketli besinleri yememek, alkol ve şekerli içeceklerden sakınmak, proteinli ve yağlı gıdaları fazla miktarda tüketmemeye dikkat edilmelidir. Şeker dikkatli kullanılmalı ve C vitamini, magnezyum, balık yağı takviyesi alınmalıdır.
Kahve neye iyi gelir? Diyeti nasıl yapılır? Faydaları ve zararları
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Cortisol and corticosteroids,2- The role of cortisol in the body3- Stress managementYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Bilgilendirmeniz çok iyi ve yeterli
Cok guzel bilgiler edindim. Teşekkürler.