Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarların genellikle ateroskleroz (damar sertliği) nedeniyle daralması veya tıkanması sonucu gelişir. Bazen ‘iskemik kalp hastalığı’ olarak da adlandırılır. Tıkanıklık kalbin kan ihtiyacını karşılayamayacak seviyeye ulaştığında anjina (göğüs ağrısı) ve kalp krizi gelişebilir. Basit yaşam şekli ve diyet değişiklikleriyle koroner arter hastalığı önlenebilir. Çoğu zaman ilaç ile tedavi edilebilir, ancak ilacın yeterli olmadığı durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir. Koroner arter hastalığına (KAH) bağlı ölüm oranları tüm ölüm nedenleri içinde ilk sıradadır. Kalp krizi belirtilerini görüyorsanız, derhal 112 acil servisten yardım istemelisiniz. Erken tedavi hayat kurtarıcıdır.
İçindekiler
Kalbin devamlı beslenebilmesi için sürekli kan akışı gereklidir. Bu kan akışını sağlayan atardamarlara koroner arter denir. Koroner arter hastalığı (KAH) koroner arterlerin genellikle ateroskleroz (damar sertliği) nedeniyle daralması veya tıkanmasıdır. Kalbin ihtiyacı kadar olan oksijen ve besin gelmediği durumda anjina (göğüs ağrısı) ve kalp krizi meydana gelebilir.
Ateroskleroz (damar sertliği) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Koroner arter hastalığına ait belirtiler genellikle 40 yaş sonrasında görülür. Ancak özellikle aile öyküsü olan bireylerde daha erken yaşlarda görülebilmektedir. Türkiye’de ölüme neden olan kalp hastalıkları arasında ilk sırada koroner kalp hastalıkları gelmektedir.
Koroner arterlerin iç tabakasında kolesterol kristalleri, kalsiyum, düz kas hücreleri ve diğer materyallerden oluşan düzensiz birikimler meydana gelir. Bu birikimler “aterosklerotik plak” olarak adlandırılır. Bu plaklara bağlı koroner arter damar duvarı kalınlaşır, sertleşir ve daralır. Kalp damarlarındaki bu daralma küçük yaşlarda başlar ve zamanla giderek artar.
Bu plaklar çok büyümeden belirti vermeyebilir. Kan akımı azalıp kalp kasının kan ihtiyacını karşılayamayacak seviyeye geldiğinde anjina (göğüs ağrısı) gibi şikayetler ortaya çıkar. Başta sigara gibi çeşitli risk faktörleri nedeniyle bu plaklar parçalanırsa oluşan kan pıhtılarının kalp atardamarlarını tam tıkamasıyla kalp krizi meydana gelir.
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Yukarıdaki risk faktörlerin bulunması mutlaka koroner arter hastalığı gelişeceği anlamına gelmez. Bazen hiçbir risk faktörü olmayan kişilerde de koroner arter hastalığı gelişebilir.
Aritmi (kalp ritim bozukluğu) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
En sık görülen belirtidir. Tipik olarak aşırı eforla ortaya çıkan ve istirahat veya uygun ilaçla geçen, göğüs, alt çene, omuz, sırt, kollarda ağrı hissedilen bir rahatsızlıktır. Ağrı mide üzerinde hissedilebilir. Rahatsızlık genellikle basınç, sıkışma, ağırlık, boğulma şeklinde tanımlanır. Ağrının şiddeti değişken olabilir ve ağrıya nefes darlığı eşlik edebilir. Halsizlik veya baygınlık, bulantı, geğirme, huzursuzluk, ölüm korkusu da belirtiler arasındadır.
Rahatsızlık, genelde 10 dakikadan uzun sürmez. Efor düzeyinde artma olan durumlarda belirtiler artar, bu faktörler ortadan kalktığında da birkaç dakika içinde hızla kaybolur. Nitrat adı verilen damar genişletici ilaçların alımı anginayı hızla geçirir.
Kalp damarlarının plaklardan kopan kan pıhtıları ile tamamen tıkanmasıyla oluşur. Tıkanan damarın beslediği bölgeye yeterince kan ve oksijen gitmemesine bağlı olarak kalp kasında doku ölümü meydana gelir. Ağrı; göğüs, alt çene, omuz arası bölge, sırt ve kollara yayılan baskı tarzında bir ağrıdır. Ağrı istirahat ve nitratlarla geçmez ve 15 dk.dan uzun sürer. Soğuk soğuk terleme, nefes darlığı, kalp çarpıntısı eşlik edebilir.
Bazı hastalarda herhangi bir belirti olmadan kalp krizi gelişebilir. Bu da ‘sessiz kalp krizi’ olarak adlandırılır. Çoğunlukla yaşlılarda ve şeker hastalığı olanlarda gelişir.
Kalp performansının azalması sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesi ile ortaya çıkan klinik tablodur. Kalp yetmezliği sorunu, nefes darlığı, bacaklarda şişme ve boyun damarlarında belirginleşmeye sebep olabilir. Hemen gelişebileceği gibi yavaş yavaş da gelişebilir.
Kalp atışın hızının düzensiz olması veya ritim bozukluğu gelişmesidir. Hastalar genellikle çarpıntı olarak tanımlar.
Teşhis; iyi bir anamnez (tıbbi hikaye), fizik muayene, kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile konulur.
Hastanın şikayetleri ayrıntılı sorgulanır. Ağrının şiddeti, yeri, yayılma şekli, süresi önemlidir. Ailede kalp hastalığı olup olmaması, sigara gibi risk faktörleri sorgulanır.
Hastanın kan basıncı ölçülür. Steteskop ile kalp ve akciğer dinlenir. Bacakta ödeme, boyunda toplardamar dolgunluğuna bakılır. Kalp hastalığı düşünülürse ileri tetkikler istenir.
Kanda CK, CK-MB, troponin gibi kalp hormon ve enzim düzeylerine bakılır. Kalpte bir problem varsa bu testlerde yükseklik olabilir. Risk faktörleri olan kan kolesterol ve şeker düzeylerine bakılır.
Anjiyo nedir? Nasıl yapılır, ne işe yarar? Riskleri nelerdir?
Ekokardiyografi nedir? Neden ve nasıl yapılır? EKO testi ne işe yarar?
Koroner arter hastalığında tedavi planı kişiye özeldir. Tedavi planı; hastadaki belirtiler, hastalıklı damar sayısı, damardaki darlığın derecesi, kalp kasının kasılma gücü, hastanın ilaç tedavisine yanıtı, hastanın yaşı, başka hastalıkların varlığı değerlendirilerek yapılır.
Tedavide ki amaçlar; anjinal belirtileri geçirmek, yaşam süresini uzatmak, kalp krizine engel olmak, kalbin fonksiyonlarını korumak ve kişin egzersiz kapasitesini artırmaktır. İlaç tedavisi ve cerrahi tedavi tek tek veya birlikte uygulanabilir.
Anjinası olan kişilerde tanı koymak amacıyla veya kalp krizi belirtilerinin acil tedavisinde uygulanır. Kalp damarları özel yöntemlerle görüntülenerek darlık derecesi belirlenir. İşlem sırasında kılavuz telle darlık geçilir. Üzerinde balon bulunan kateter; kılavuz tel üzerinde ilerletilerek balon darlığa yerleştirilir. Balon şişirilerek darlık açılır. Gerekli durumlarda kan akımını sağlamak için stent takılabilir. Böylece kalp kasının tekrar beslenmesi sağlanır.
Halk arasında ‘baypas’ ameliyatı olarak bilinen bu yönteme medikal ve girişimsel tedavilerde başarısızlık olduğunda veya çok fazla kalp damarının tıkanması durumunda başvurulur. Bacak, kol veya göğüs önduvarını besleyen damarlar farklı kesilerle kalbe greft olarak kullanılmak için hazırlanır.
Kalp ve akciğer; işlevlerini yerine getirmesi için makineye bağlanır. Tıkalı damarların beslediği kalp bölgelerinin köprüleme ile yeniden kanlanması sağlanır. Tüm işlemler tamamlanınca kalbin çalışması sağlanır, makine desteğinden çıkılarak vücuda oksijenden zengin kan pompalanmaya başlanır.
Kalp ciddi şekilde hasarlanırsa, medikal, cerrahi tedavilerle başarılı olunamazsa ve ciddi kalp yetmezliği gelişirse kalp nakli yapılabilir.
Bitkisel tedavileri kullanmadan önce doktora başvurulmalıdır. Bazı bitkisel tedaviler kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek beklenmeyen yan etkilere sebep olabilir.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Trigliseridleri azaltarak ve kan basıncını düşürerek koroner arter hastalığına karşı koruma sağlar. Ayrıca inflamasyonu azaltır. Omega 3 içeren yiyecekler: Somon, sardalya, ton balığı, keten tohumu ve keten tohumu yağı, ceviz, fındık, kanola yağı, ve soyadır. Haftada en az 2 kez omega 3 yağ asidi açısından zengin balıklardan tüketmek kalp sağlığı açısından çok faydalıdır.
Yapılan bazı çalışmalar D vitamini kullanımının kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. Süt, yumurta ve karides D vitamininden zengin besinlerdir. Ancak D vitaminin sentezlenmesi için güneş ışığından yeteri kadar faydalanılmalıdır.
Kolesterol düzeyini veya kan basıncını düşüren diğer besinler:
Susamın ve yağının faydaları nelerdir? Susam yağı nasıl kullanılır?
Menopoz öncesi dönemde östrojenin koruyucu etkisi nedeniyle kadınlarda koroner arter hastalığı erkeklere göre daha az görülür. Menopoz sonrası görülme sıklığı artmaktadır. Koroner arter hastalığı tanısı erkeklerde 50-60 yaşları arasında, kadınlarda ise 60-70 yaşları arasında konulmaktadır.
D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Kadınlarda koroner arter hastalığının en sık görülen belirtisi anginadır. Erkeklerde ise kalp krizi veya ani ölüm daha sık görülür. Kadınlarda tipik göğüs ağrısının yanında çene, boyun ve sırt ağrısı, bulantı, olağandışı hızda kalp atışı, nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilere daha sık rastlanır.
Kadınlarda risk faktörleri açısından da farklılıklar mevcuttur. Hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı, menopoz sonrası hormon tedavisi, depresyon, fiziksel aktivitenin az olması erkeklerden farklı risk faktörleridir.
Koroner arter hastalığı için risk oluşturan faktörleri kontrol altına almak için beslenme şekli düzenlenmelidir. Bunun için bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Kalp dostu yiyeceklerle beslenmeyi tercih edin:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Coronary heart disease,2- Treatment of Coronary Heart Disease,3- Ischemic Heart Disease,YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?