Koronavirüs tedavisinde başarılı olabileceği iddia edilen ve tüm dünyada stokları tükenen Remdesivir isimli ilaç ile ilgili yapılan ilk deney sonuçları olumsuz çıktı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), deneylerden görülen ciddi yan etkiler sebebiyle de vazgeçti. Türkiye’de de kullanılan ve birçok ülkede yaratılan pozitif algı sebebiyle dünya çapında hızla tükenen Remdesivir ile ilgili klinik araştırma 237 hasta üzerinde denendiği ve sonuçların olumsuz olduğu açıklandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın da, “Covid-19’a karşı umut veren bir ilaç” şeklinde lanse ettiği remdesivir, ile ilgili yapılan denemeler sonrasında etkisiz olduğu saptanırken sebep olduğu aşırı “yan etkiler” nedeniyle araştırmalar erken aşamada durduruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan DSÖ Sözcüsü Tarik Jasareviç, “Belgenin, araştırmayı yürüten uzmanlar tarafından hazırlanan taslağı DSÖ’ye gönderildi fakat hata anlaşılınca hemen kaldırıldı. Rapora diğer uzmanların da bakmasının ardından erişimi tekrar açacağız” dedi.
Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi
ABD’li Gilead Sciences isimli şirket tarafından üretilen ilaç ile ilgili kaldırılan raporda, “Bu araştırmada hastanedeki yetişkin Covid-19 hastalarında remdesivirin klinik ya da virolojik bir faydası olmadı. Remdesivirin, 18 hastada (toplam hastaların yüzde 11.6’sında) erken sona erdi çünkü yan etkisi vardı” ifadesi yer aldı.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?