Koronavirüs salgının dünya geneline yayılması ile birlikte durumu kritik olan hasta sayıları da hızla arttı. Yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyan bu hastalar, yoğun bakım servislerinin niteliklerini ve önemini bir kez daha gündeme getirdi. Büyük salgınlara göre tasarlanmamış olan bu servisler koronavirüs salgını nedeniyle artan hasta sayılarını karşılamaya yetmiyor. Peki, yoğun servisleri nasıl çalışıyor; bu ünitelerde hastalara ne yapılıyor? Yoğun bakım üniteleri, ağır hastalara yakın gözetim altında tedavi uygulamak için düzenlenmiş özel koğuşlar. Bu koğuşlarda daha az sayıda hasta bulunur. Doktorlar ve hemşireler hastalarla bire bir ilgilenir. Hastaların etrafı özel gözetim ekipmanı ile donatılır ve durumları sürekli takip edilir.
Birçok hasta çeşitli nedenlerle yoğun bakıma ihtiyaç duyabiliyor. Kimi hastalar ağır bir ameliyatın ardından iyileşme sürecinde, kimileri ise örneğin trafik kazasında ağır yaralanma gibi ciddi bir travma sonrasında yoğun bakıma alınıyor.
Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi
Yoğun bakım ünitesindeki her hastanın solunum cihazına bağlanması gerekmiyor. Bazı hastaların solunumuna destek olmak üzere “sürekli pozitif havayolu basıncı” (CPCP) adı verilen aygıtlar kullanılıyor. Bunlar ağızdan bir maske yoluyla ve hafif bir basınç uygulayarak akciğerlere oksijen gönderiyor. Bu aygıtları kullanan hastaların, solunum cihazına bağlananlar gibi uyutulması gerekmiyor.
Yoğun bakım süreci nasıl olmalı? Dikkat edilmesi gereken konular!
Yoğun bakım ünitesindeki hastaların kablolarla ve tüplerle birçok cihaza bağlanarak vücut fonksiyonlarının gözetim altında tutulması gerekiyor. Tedavide kullanılan ilaç ve beslenmelerini sağlayan serum damar yoluyla veriliyor.
Bazı hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde ciddi vakalarda kullanılmak üzere ECMO cihazları adı verilen yaşam destek cihazları da bulunuyor. Bunlar akciğer ve kalbin fonksiyonlarını üstleniyor. Ancak İngiltere çapında bu cihazların sayısı oldukça sınırlı.
Koronavirüs (COVID19) enfeksiyonu tanısı alan hastalara müdahale ve tedavi yöntemleri
Durumlarında ilerleme ve düzelme kaydedilen hastalar yoğun bakımdan çıkarılıp normal koğuşlara gönderiliyor. Böylece o bakıma acil ihtiyacı olan diğer hastalara yer açılıyor. Bazı hastalar birkaç gün sonra yoğun bakımdan çıkarken; bazılarının birkaç hafta, hatta birkaç ay kalması gerekebiliyor.Kaynak:BBC
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?