Koronavirüse karşı karşı dünya genelinde yürütülen araştırmalar ve aşı geliştirilme çalışmaları son hızla devam ediyor. Pek çok ilaç firması ve üniversite bu araştırmalara çok büyük kaynak ve insan gücü ayırmış durumda ancak ne zaman kayda değer bir sonuç alınacağı konusunda henüz net bir yanıt yok. Guardian gazetesi, koronavirüse karşı geliştirilmekte olan aşı çalışmalarını ve denemelerin hangi aşamalarda olduğu konusunda bir araştırma yayımladı.
Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna, mRNA-1273 aşısı üzerinde çalışıyor. Koronavirüsün genetik dizilimi bulunup Ocak ayı başında yayımlandıktan sekiz hafta sonra klinik denemelerine ilk başlayan şirket oldu. 45 kişi üzerinde yapılan ilk denemelerde, düşük dozda bile tüm deneklerin Covid-19 antikorları ürettiği ve antikor seviyesinin, virüse yakalanan kişilerin geliştirdiği antikorlarla aynı seviyede ya da daha yüksek olduğu görüldü. Aşının “genel olarak güvenli ve iyi tolore edildiği” belirtiliyor. Fareler üzerinde yapılan denemelerde, aşının virüsün akciğerlere inmesini engellediği de görüldü.
Çin şirketi CanSino Biologics tarafından üretilen Ad5-nCoV aşısı, Vuhan’daki klinik denemelerde ikinci aşamaya geçen ilk aşı oldu. Ancak Çin ordusunun tıbbi bilimler kolu ile çalışan şirket, ilk aşamanın sonuçlarını yayımlamadı. Yapılan açıklamada, yaklaşık 500 kişi üzerinde yapılan ilk denemelerden elde edilen “güvenli ön veriler” doğrultusunda ikinci aşamaya geçildiği belirtildi.
Oxford Üniversitesi’nde ChAdOx1 nCoV-19 aşısının, 18-55 yaş arası 1000’i aşkın gönüllü üzerinde denemelerine geçen ay başlandı. Aşının makak maymunları üzerindeki etkisine dair taslak rapor Pazartesi günü yayımlandı. Buna göre, aşı, maymunları Covid-19’a karşı korumasa da zatürre olmalarını engellemiş bulunuyor.
Ancak, insanlarda denenmesi durumunda, enfekte olan kişilerden virüsün başkalarına bulaşması riskinin devam etmesi sorun olarak görülüyor. İnsanlar üzerinde yapılan denemelerin sonuçlarının bu ay yayımlanabileceği belirtiliyor. Denemelerin başarılı olması halinde aşının üretimi ve dağıtımını yapmak üzere merkezi Cambridge’de olan AstraZeneca ilaç şirketi, Oxford Üniversitesi ile ortak hareket ediyor.
Londra’daki Imperial College Üniversitesi, daha önce insanlar üzerinde denenmemiş bir aşı türü geliştiriyor. Şubat ayından beri hayvanlar üzerinde denenen aşının Haziran’da insanlarda denenmesine başlanacak. Hükümet toplam 41 milyon sterlin (50 milyon dolar) maddi destek sundu. Bu yıl sonuna doğru üçüncü aşama klinik denemelere başlanması bekleniyor. Ancak araştırma ekibinin başında yer alan Prof. Robin Shattock, İngiltere’de aşının Eylül ayında kullanıma hazır olması ihtimalini öngörmediğini açıkladı.
Amerikan biyoteknoloji şirketi Inovio 40 yıllık bir şirket olmasına karşın henüz resmi onay almış bir ürün geliştirmemiş olsa da, geçen ay başlattığı aşı denemelerinin ardından hisse senetleri büyük artış gösterdi. INO-4800 adı verilen aşı çalışmasının, klinik öncesi deneme aşamasında bağışıklık sitemi tepkileri bakımından olumlu sonuçlar verdiği açıklandı. Denemelerin ilk aşamasının 40 kişi üzerinde yapılacağı belirtildi. Bu yaz ikinci ve üçüncü aşamalara geçmeyi planladığını belirten şirket, Salgına Hazırlık Inovasyonları Koalisyonu’ndan 17 milyon doları aşkın maddi yardım aldı.Kaynak:BBC
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?