Kolon kanseri, sık görülen tehlikeli kanser türlerinden biridir. Kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanseri, kalın bağırsağı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu gelişir. Erken evrede teşhis edildiğinde başarıyla tedavi edilebilmektedir. Kötü beslenme, genetik faktörler, hareketsizlik en önemli nedenleri ve risk faktörleridir. Kabızlık veya ishal şeklinde bağırsak alışkanlığının değişmesi, halsizlik, bulantı, kusma, gaz-dışkı çıkaramama, dışkıda kan görülmesi en önemli belirtileridir. Erken evrelerde belirti vermeyebilir. Esas tedavi yöntemi cerrahi ile etkilenen kolon kısmının çıkarılmasıdır. Cerrahi öncesinde veya sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir.
Table of Contents
Kolon kanseri (kolorektal), kalın bağırsağı oluşturan hücrelerin genetik nedenler veya kötü beslenme gibi risk faktörleri nedeniyle kontrolsüz çoğalması ile oluşur. Kalın bağırsak tıp dilinde kolon olarak adlandırılır. İnce bağırsaktan anüse kadar uzanan kısımdır. Kalın bağırsak kanserleri ülkemizde en sık görülen kanserlerdir.(1) Vakaların çoğu, kanserli olmayan küçük hücre kümeleriyle (polipler) başlar. Zamanla bu poliplerin bazıları kansere dönüşebilir. Polipler küçük olabilir ve belirti vermeyebilir. Bu nedenle doktorlar, kansere dönüşmeden önce polipleri tespit edip ameliyatla çıkararak kolon kanserini önlemeye çalışır. Ailesinde kanser olan kişilere düzenli tarama testleri önermektedir.(2)
Kolon kanserinde kolondaki sağlıklı hücreler, DNA’ları hasar gördüğünde kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalırlar. Çoğalan hücreler biriktikçe tümör oluştururlar. Kolon kanserinin tüm nedenleri henüz tam olarak bilinmese de bazı risk faktörlerinin kanser gelişimi üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.
Rektum kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi seçenekleri
Kolorektal kanserin belirtileri hastalığın yerleşmiş olduğu bölgeye, yayılımına, evresine, kanama, delinme, tıkanma gibi ek sorunlar oluşmasına göre değişir. Kanserin erken aşamalarında belirti görülmeyebilir. Ya da sıradan bağırsak sorunlarından ayırt edilemeyen karın ağrısı, kabızlık gibi belirtiler gözlenebilir. Herhangi bir bağırsak sorununu 2 haftadan daha uzun süredir yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora başvurun.
Bağırsak kanserinin erken evre belirtileri; dışkıda kan, ishal veya kabızlık gibi bağırsak hareketlerinde değişiklik, karın ağrısı, kramptır. Bu belirtilerden birini fark ederseniz doktorunuzla mutlaka görüşün.
Kolon kanseri, genellikle iyi huylu poliplerden oluşur. Bu poliplerin bir çoğu kansere dönüşmez ancak küçük bir prekanseröz polipin kansere dönüşmesi yaklaşık 10-15 yıl sürebilir.
Kolon kanserinde erken tanı koyulması hastalığın tedavi edilebilmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle özellikle daha önce belirtilen risk faktörlerine sahipseniz mutlaka tarama yaptırmalısınız. 50-70 yaş arasındaki kişilere 1 veya 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ile hızlı, pratik bir şekilde tarama yapılır. Ailede kalın bağırsak polipleri, kalın bağırsak kanseri, kalıtsal polipozis öyküsü olan kişiler 40 yaşından itibaren taramaya başlanması önerilmektedir. Dışkıda kan saptanırsa kolonoskopi işlemi ile kesin tanı koyulabilir.
Alternatif tıp kanser tedavisini sekteye uğratıyor ve hastalara zarar veriyor!
Hastanın şikayetleri, aile öyküsü ayrıntılı olarak değerlendirilir. Polip olup olmadığını teihis için karın mayenesi ve rektal tuşe (makattan kalın bağırsağın muayene edilmesi) yapılabilir. Ardından teşhise yardımcı olacak bazı testler ve görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç olabilir:
Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Kolonoskopinin riskleri nelerdir?
Biyopsi kolon kanserinin kaynaklandığı hücrelerin belirlenmesi ve hastalığın evresinin saptanmasına yardımcı olur. İşlem, kolonoskopi işlemleri sırasında şüphelenilen veya polip tespit edilen bölgelerden doku örneği alınarak yapılır. Ayrıca ameliyat sırasında çıkarılan parçalar da biyopsi için kullanılır ve laboratuvarda incelenir.
Hiçbir kan testi kolon kanseri teşhisi için yeterli değildir. Ancak bazen karsinoembriyonik antijen (CEA) testinde, kanda, kolon kanserleri tarafından üretilen bir kimyasal tespit edilebilir. Karbonhidrat antijen (CA 19-9) testi ise mide bağırsak sistemi tümörlerini tespit etmeye yardımcı olabilir.
Kolon kanseri evresinin belirlenmesindeki amaç hastalığın yayılım derecesini saptamak ve buna göre tedavi şeklini belirlemektir.
4. evrede hastalık vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmıştır (metastaz), farklı tedavi seçenekleriyle hastalar 2 yıldan uzun yaşayabiliyorlar. Hatta eğer metastaz oranı düşükse bu süre daha da uzayabilir.
Kolon kanserinin esas tedavi yöntemi cerrahiyle tümörün çıkarılmasıdır. İleri evrelerde kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri de kullanılır.(4)
Kolon kanserinde radyoterapi (ışın tedavisi) genellikle cerrahi öncesi tümör dokusunun küçülmesi amacıyla kemoterapi ile birlikte kullanılır. Ayrıca cerrahi tedavi sonrası kalıntı tümör dokusunu yok etmek için de uygulanabilir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Kolon kanserinde kemoterapi; ameliyat öncesi tümörlü alanı küçültmek için uygulanır. Ayrıca ameliyat sonrası gözle görülemediği için çıkarılamayan tümörlü dokuların yok edilmesi için de kullanılır. 5-fluorourasil (5-FU), irinotekan, oksaliplatin kolon kanserinde kullanılan kemoterapi ilaçlarıdır.
Öncelikle hasta gastroenterolog, radyolog, onkolog ve genel cerrahın görüşleri alınarak değerlendirilir. Ameliyat tümörün yerine ve yayılımına göre laparoskopik yöntemle kapalı olarak veya açık cerrahi ile yapılabilir. Genel anestezi altında; cerrah, kalın bağırsağın kanserli kısmı, lenf bezlerine yayılım gösteren mezo denilen yağlı kısmı ve onun çevresindeki dokuyu çıkarır. Bu tip kolon kanseri ameliyatları, sıklıkla erken evre bağırsak kanserlerinde en önemli tedavi şeklidir.
Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
Genellikle tümörlü kısım çıkarıldıktan sonra sağlam kısımları birbirine bağlanır. Bu işleme anastomoz adı verilir. Kalın bağırsakların sağlam kısımları birbirine bağlanamazsa ya da bağlandıktan sonra güvenli durum oluşmamışsa cerrah “kolostomi” denilen bir işlem yapar. Karın duvarında kalın bağırsak içeriğinin dışarı atılmasını sağlayan bir delik açarak bağırsağı buraya bağlar. Bu deliğe kolostomi torbası takılır ve dışkı bu torbada birikir. Kolostomi geçici veya kalıcı olabilir. Cerrahi tedavi kolon kanseri karaciğere yayıldıysa karaciğerdeki tümörün temizlenmesi için de uygulanır.
Doğru beslenme, kolon kanserinde diğer kanser türlerine göre çok daha önemlidir:
Kolon kanseri tedavisi gören hastalar bir diyetisyene danışarak beslenme planı yapmalıdır. Çünkü bazı yiyecek hastalar için çok zararlı olabilir. Özellikle:
Karahindiba çayı neye iyi gelir? Karahindibanın faydaları ve zararları
Şifalı bitkiler dikkatli tüketilmelidir. Kanser tedavisi gören hastalar doktorlarına danışmadan kesinlikle bu tür besinler tüketmemelidir. Çünkü yanlış bir uygulama hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olabilir. Ya da tedavi sürecine zarar verebilir. Günümüzde karahindiba, kekik, adaçayı, keten tohumu, hardal otu, zerdeçal, yeşil çay, yaban mersini gibi bitkilerin kalın barsak kanserine karşı koruyucu olduğu kabul görmektedir. Ancak özellikle risk taşıyan kişilerde etkileri kısıtlı olabilir.
Kolon kanserleri dünyada kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Erken tanı çok önemlidir. Erken evrede teşhis edildiğinde 5 yıllık sağ kalım oranları %90 civarındadır. Ancak geç saptandığında hastaların çoğunda lenf bezlerine veya diğer organlara yayılım meydana gelir. Tümör çıkarılsa bile 5 yıl içerisinde hasta hayatını kaybedebilir. Tedavi uygulanamayan hastalarda bu süre daha kısadır.
Kolorektal kanserlerin belirtileri, teşhisi ve güncel tedavi seçenekleri
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Bowel cancer,2- Colorectal Cancer,3- Kolon kanseri4- Effects of interactions between common genetic variants and smoking on colorectal cancerYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Kolon kanseri tedavisi fiyatı ne kadar ögrenebilirmim gelmek istiyorum