Kök hücre, ihtiyaç duyulan belirli hücrelere dönüşebilen, vücudun ana hücreleridir. Doğru koşullar altında çoğaldıklarında kendilerinden üretebilirler veya farklılaşarak beyin, kan, kemik, kalp kası gibi spesifik hücrelere dönüşebilirler. Yöneltildikleri hasarlı dokulardaki hücreleri onarabilir, yeni dokular oluşturabilirler. Bu nedenle, kemik iliğinden, kandan veya yağ dokusundan alınan kök hücreler pek çok hastalığın tedavisinde ve bazı kanser türlerinin tedavilerinden sonra iyileşmeyi desteklemek için kullanılabilir. Son yıllarda kök hücre tedavisi, kemik, deri ve göz rahatsızlıklarında, diz problemlerinde, saç dökülmesinde, estetik ve antiaging uygulamalarında da kullanılıyor. Kanser tedavisinde kök hücre kullanımı ile ilgili yüzlerce araştırma devam etse de şimlilik sınırlı sayıda başarılı uygulama mevcut.
İçindekiler
Kök hücreler, çeşitli hücrelere dönüşebilme potansiyeline sahip farklılaşmamış temel yapı taşı hücrelerdir. Vücuttaki hücrelerin çoğu bir organda belirli bir amaca hizmet eder. Örneğin, kırmızı kan hücreleri, kan yoluyla oksijen taşımak için tasarlanmıştır. Kök hücreler, vücut çağırana kadar, belirli bir rolleri olmadan ve bölünmeden yıllarca kalabilirler.
Doku onarmak veya büyütmek için yönlendirildiklerinde, hemen her hücre tipine dönüşerek kendilerinin sınırsız sayıda kopyalarını oluşturabilirler. Uygun koşullarda bölünerek oluşturdukları yeni hücreler; kök hücre olarak kalabilir veya kas, beyin, kemik, kan gibi farklılaşmış bir hücreye dönüşebilir.
Lenfoma (lenf kanseri) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Kök hücreyle ilgili araştırmaları ilerledikçe, insülin salgılayan pankreas hücrelerini, kırıkları ve kusurları iyileştirecek kemik hücrelerini, görme ve işitmeyi geri kazandıracak göz ve kulak hücrelerini yapmak mümkün hale gelmektedir. Günümüzde bu alandaki uygulamalar henüz sınırlı alanda olmasına rağmen büyük bir gelecek vaadetmektedir. (1)
Lösemi nedir, neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavi yöntemleri
Vücut, dokularını sürekli olarak yenilediği için, kök hücreler birçok alanda kullanılabilir:
Kök hücre tedavisi, iltihabı azaltıp bağışıklık sistemini düzenleyerek, vücuttaki hasarlı hücreleri onarmayı amaçlar. Yaşlanma, hastalık, yaralanma nedeniyle hasarlanan dokuları, kendilerini onarmaları için kök hücrelerle tetikleyerek, vücudun kendini iyileştirme yeteneğini destekler. İnsan vücudunda sürekli olarak üretilen kök hücreler, belirli sinyallerle ihtiyaç duyulan yere yönlendirilirler.
Kök hücre tedavisi, kanser ve genetik kan hastalıkları gibi ölümcül hastalıkların tedavisinde çok önemlidir. Henüz çoğu hastalık için kesin tedavi sağlamasa da, yaşam kalitesini önemli ölçüde artırarak hastalığın ilerlemesini geciktirebilir. Araştırmalar, mevcut tedavilere cevap vermeyen hastalıklar için umut verici olduğunu destekliyor. Gelecekte, organ naklinde, donör organlar yerine kök hücreler kullanılabilir. (4)
Doku rejenerasyonu (yenilenmesi) kök hücrelerin en önemli kullanım alanıdır; farklılaşma talimatı verilen kök hücreler belirli bir doku tipini veya organı büyütmek için kullanılabilir. Kök hücre tedavisi, ortopedi, kardiyoloji, nöroloji, göz, dermatoloji ve travmatoloji alanında birçok hastalığın iyileştirilmesinde uygulanmaktadır. Kök hücreler, enflamasyonun (iltihabın) olduğu hastalıklarda bağışıklık sistemini destekler.
Menisküs nedir, neden yırtılır? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Yetişkin hematopoietik kök hücreleri, kemik iliği kanseri ve yetmezliği, lenfoma, lösemi, multiple myelom, nöroblastom, orak hücreli anemi gibi kan hastalıkları ve belirli kanser türlerinin tedavisine yardımcı olarak kemik iliği kök hücre naklinde yıllardır kullanılmaktadır. Hematopoietik kök hücreler kanda ve kemik iliğinde oluşur, tüm kan hücresi türlerini üretebilir. Kan sistemi içinde farklı kan kanseri türlerini tanıyan ve bunlarla savaşan bağışıklık hücrelerine olgunlaşma potansiyeline sahiptir. (5)
Araştırmalara göre, iltihabı azaltma ve vücuttaki hasarı onarma yeteneği sayesinde, bu tedaviden potansiyel olarak fayda görebilecek tıbbi durumlar:
Parkinson tedavisi: En etkili yöntemler ve hastalara öneriler
Kök hücre tedavisi, intravenöz (doğrudan damar yoluyla kan dolaşımına), intratekal (doğrudan omurilik kanalına) ve sorunlu bölgelere lokal enjeksiyonlar olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanabilir. Kök hücreler, hastanın kendisinden, uyumlu veya yarı uyumlu donörlerden alınabilir. Kişinin kendisinden alınan kök hücrenin yine kendisine nakledilmesine otolog; doku uyumu olan sağlıklı donörlerden alınan kök hücrenin, hastaya nakledilmesine allojenik nakil denir.
Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri
Vericiler hastanın kardeşleri, aile üyeleri, akraba dışı bireyler olabilir veya ulusal kök hücre bankası taranabilir. Embriyonik dokular, periferik kan, yağ dokusu, göbek bağı, plasenta, kordon kanı, kemik iliği gibi farklı kaynaklardan elde edilebilen kök hücreler; kişilerden, biyopsiyle doku parçası, karından yağ dokusu, cerrahiyle leğen kemiğinden ilik veya damardan kan alınarak toplanabilir. Yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin çoğalma kapasitesinin, kemik iliği hücrelerine göre daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. (7)
Tedavi edilecek hastalığa ve uygulanacak yönteme göre, lokal veya genel anestezi altında alınan örnekler, kontrollü bir kültüre yerleştirilir. Özel enzimlerle ayrıştırılıp çoğaltılan kök hücreler; yağ, kıkırdak, kemik, kas, sinir, kalp kası, kan, deri gibi belirli hücre türlerinde uzmanlaşmaları için manipüle edilir. Bu sürece yönlendirilmiş farklılaşma denir. Steril koşullarda dondurularak saklanan kök hücreler, hastanın vücudunda gerekli bölgelere nakledilir ve vücutta çoğalarak hastalıklı hücre, doku veya organı onarır. Tedavinin başarısı, hastalığın türüne göre değişiklik gösterebilir. Kök hücreler hastanın kendi vücudundan geliyorsa, nakledilen dokunun, reddedilme olasılığı daha düşüktür.
Kök hücre teknolojisi, tanısal ve tedavi edici potansiyeli bakımından önemlidir. Çoğu hastalıkta ana tedaviye ek olarak uygulanan kök hücre nakilleriyle kendisini yenileyemeyen hücrelerin onarımı sağlanabilmektedir. Birçok hastalıkta da etkili bir tedavi olmasına rağmen, bazılarında nüks olasılığı vardır.
Bu tedavi, hastanelerin hematoloji, dermatoloji, ortopedi, kardiyoloji ve estetik cerrahi bölümlerinde uygulanabilir.
Ciddi bir teknoloji ve alt yapı gerektirdiği için yüksek maliyetlidir. Uluslararası standartlara uygun, sağlık bakanlığı onaylı laboratuvarlarda yapılması gerekmektedir. Birçok hastalıkta, araştırma olarak kabul edilmektedir ve henüz standardize edilmemiştir. Sağlık sigortaları, kapsamına bağlı olarak onaylanmış belirli tedavileri karşılayacaktır. Uygulanacak nakil yöntemine göre, maliyet 50 bin-80 bin ABD doları arasında değişebilmektedir.
Hepatit B–C hastalığı geçirmemiş, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV/AIDS tanısı almamış 18-50 yaş arası sağlıklı herkes kök hücre bağışlayabilir. Ülkemizde kişiler Kızılay veya Türkök şubelerine başvurarak donör olabilirler.
Kök hücreler aşağıdaki yöntemlerle toplanır:
Güvenli ve etkili kabul edilen kök hücre uygulamalarının çoğu henüz klinik deneylerde kanıtlanmamıştır ve oldukça deneyseldir. Olası riskler şunlardır: (8)
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Stem Cell Information - NIH2- Focus On Stem Cell Research - NIH3- Stem Cells - Medline Plus4- The Power of Stem Cells - CIRMYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?