Kök hücre çalışmalarında hayal kırıklığı yaratan gelişme

Kategori: Güncel / Literatür Print

ABD’de yayımlanan Nature Dergisi’nde yer alan habere göre, insan embriyonik kök hücrelerinden elde edilen dokuların hastalık tedavisinde kullanımı konusunda ABD’de yapılan çalışmalar, 10 yıl süren duraklama evresinden sonra Eylül 2010’da Geron firması tarafından yeniden başlatılmıştı. Bu klinik araştırmalar sonucunda insan embriyonik kök hücrelerinden elde edilen dokular,  insan vücudundaki spesifik organlardaki hasarların tedavisinde kullanılacaktı. Ancak, embriyonik kök hücreleri insanlarda test eden ilk firma olan Geron bu alanı terk ettiğini açıkladı.

Geron şirketi Faz1 araştırmasında omurilik zedelenmesiyle felç olan ve baştan planlanan sekiz hastanın dördüne ‘özelleşmiş kök hücre enjeksiyonları’ uygulamıştı. Geron firması CEO’su John Scarlet, bu dört hastada ciddi bir yan etki gözlenmemekle birlikte, tedavinin çalıştığına ilişkin hiçbir ipucu elde edilmediğini, bu yüzden yeni hasta almayacaklarını bildirdi.

Yüksek beklenti baskı yarattı
Geron’un çekilme kararından sonra yürüyen tek onaylı çalışmayı sürdüren ACT firmasının Direktörü Robert Lanza, hastaların ve yatırımcıların ‘embriyonik kök hücrelerin’ tedavide ve ticarette önemli potansiyel olduğu hususunda büyük beklentileri olduğunu belirtti. Lanza, bu alanda çok erken aşamada büyük bir başarı beklendiğini ve bunun da büyük baskı yarattığını vurguladı. Geron, 1990’da kurulmuş ve 1998’de kök hücre üzerinde denemeler başlatmıştı. Mayıs 2008’de Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, Geron’un yaptığı 21 bin sayfalık başvuruyu reddetmiş ve böylece embriyonik kök hücre araştırmaları durdurulmuştu. Ancak Barack Obama’nın başkan olmasından birkaç gün sonra bu engel kalkmış ve araştırmalar yeniden başlamıştı.

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla