KOAH dördüncü ölüm nedeni

Kategori: KOAH, Solunum ve Göğüs Hast Print

13_milyondan_fazla_koah_hastasi_varHava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren Kronik Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığı (KOAH), ölüm nedenleri arasında dünyada 4. ülkemizde ise 3. sırada. Genellikle kronik bronşit ve amfizem içeriklerine göre KOAH’da hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşte bile oluşan nefes darlığına kadar değişik belirtiler yaşayabiliyor. Kronik öksürüğün en sık nedenlerinden biri olan KOAH, sinsice ilerliyor ve zamanında tanı konulamadığı için tedavisinde yetersiz kalınıyor.

Hastalığın en önemli sebebinin sigara olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, sigaranın bırakılmasının KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişim olduğunu söyledi. Dr. Ece, “KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur. 3 haftadan fazla süren öksürüğünüz varsa dikkate alın. Altından KOAH çıkabilir” dedi.

KOAH nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı olan hastalarda yapılan solunum fonksiyon testi ile tanısı konulan hastalık; hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere 4 evrede görülüyor. Çok ağır evrede kalp yetmezliğinin meydana gelebildiğini vurgulayan Dr. Ece, “Kalp yetmezliği gelişen hastalarda hastalığın ileri dönemlerinde nefes darlığı çok şiddetlenir ve hastalar evden dışarı çıkamaz hale gelir. Bu dönemdeki hastalar artık günün yarısından çoğunda oksijen makinesine bağlı kalırlar” dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, KOAH’ın tedavisi hakkında ise şunları aktardı: “Stabil KOAH tedavisi, şikayetler için bronş açıcı ilaçların kullanımını ve yılda bir kez grip aşısı yapılmasını içerir. Farmakolojik olmayan tedavi yaklaşımları ise, solunumsal rehabilitasyon programları, oksijen tedavisi ve sınırlı sayıdaki vakada uygulanan bronkoskopik valf yerleşimi gibi girişimleri içerir.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla