Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı hala ciddi bir sorun

Kategori: Farmasötik / İlaçlar, Sağlık Gündemi Print

ilac-hap-kutuGereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımın çok önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini söyleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Çağrı Büke, antibiyotiklerin sadece hekim tarafından reçete edildiğinde alınması gerektiğini ve hiç bir şekilde gereksiz kullanılmaması uyarısı yaptı. Antibiyotiklerin gelişigüzel ve gereksiz kullanımının çok önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Büke, “Gereksiz antibiyotik kullanımı demek sadece grip ya da soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyon hastalıklarındaki kullanımları değil, gerekli olduğu durumda da yanlış kullanılmalarıdır. Antibiyotiklerin gün içerisinde gerektiği saatlerde alınmaması, bunların uygun ve yeterli dozlarda kullanılmaması ya da gerektiği gün sayısında alınmaması gerekir” dedi.

TÜRKİYE’DE HER YIL 130 MİLYON ANTİBİYOTİK REÇETESİ YAZILIYOR
Prof. Dr. Çağrı Büke, Türkiye’de her üç reçeteden birinde antibiyotiklerin yer aldığını belirterek, yıllık kişi başına ortalama 26 kutu ilacın tüketildiği Türkiye’de, bunların yaklaşık 9 kutusunu antibiyotiklerin oluşturduğunu bildirdi. Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre antibiyotik kullanımının 2-3 kat daha fazla olduğunu, bazı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde antibiyotik kullanım oranının Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini aktaran Çağrı Büke, şunları kaydetti: “Türkiye’de her yıl 130 milyon antibiyotik reçetesi yazılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye’nin dört bir yanından uzmanlar, antibiyotiklerin akılcı kullanımı ile ilgili halkımızı uyarmak istiyor.

Tüm ilaçların en az yarısı yanlış kullanıyor ve zehir etkisi ile ölümcül oluyor

Tüm enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak diyoruz ki, antibiyotikler ancak hekim tarafından reçete edildiğinde alınmalı, gereksiz kullanılmamalıdır. Antibiyotiklerin nasıl kullanılacağı, hangi dozlarda ve ne kadar süreyle kullanılacağı da çok önemlidir.

ekimler hastalarına antibiyotik reçete ettikleri durumlarda bunları mutlaka açıklamalı ve reçetelerde bunlara ilişkin bilgiler yer almalıdır. Eczacılar antibiyotik reçetelerinde hastalara bu ilaçların reçetede belirtildiği biçimde uygulanması gerekliliğini vurgulamalıdır. Antibiyotik direncinin toplumda yayılımının önlenmesinde veteriner hekimliğin de akılcı antibiyotik kullanımı ilkelerine uygun hareket etmesi bu konuda bir arada eğitimlerin yürütülmesi gelecek açısından çok gerekli bir durumdur.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla