Geçtiğimiz hafta FDA’in internet sitesinden de duyurulan ilacın migrene karşı ilk koruyucu tedavi olduğu açıklanmıştı. CGRP denilen kalsitonin geniyle ilişkin peptidlerden (CGRP) oluşan ve migrene neden olan aktiviteyi önleyen yeni sınıf bir ilaç olan bu aşının önemli bir eksiği gidereceği belirtiliyor. Aşının yüzde 70’in üzerinde başarı şansı olduğu ve özellikle sık migren atakları olan hastalarda iyi yanıtlar verdiği, ayda 20 gün ağrısı olan hastalarda bunu sıfırladığı ya da maksimum 1-2 güne düşürdüğü açıklandı.
Yeni aşının tüm etkilerini uzun vadede göreceklerini dile getiren Prof. Dr. Derya Uludüz, ancak bugüne kadar yapılan çalışma sonuçlarının umut verici olduğunu söyledi. Şu ana kadar migren için üretilmiş özel bir tedavi olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Uludüz, şu bilgileri verdi: “Hep başka hastalıklar için üretilmiş ilaçları migrende deniyorduk. Kalp hastalıklarında kullanılan, sara hastalığında kullanılan ilaçlar gibi ilaçları migrende deneyerek tedavi etmeye çalışıyorduk. Ancak çok güzel bir haber geldi.
Migren aşısı dediğimiz, migrene özel, henüz ataklar ortaya çıkmadan, atağı durdurabilen bir tedavi geliştirildi. Bu tedavinin geliştirilme aşamasında, Türkiye de bu çalışmada yer aldı. Eylül 2017 itibariyle çalışmalar sonuçlandırıldı. Dünya Baş Ağrısı Derneği’nde toplantı yapıldı ve çalışmalar inanılmaz olumlu sonuç verdi. Hemen FDA’ye başvuruldu. 1 hafta önce de FDA onayı aldı ve ABD’de piyasaya sürüldü.”
İlacın 3 bin kişi üzerinde denendiğini söyleyen Prof. Dr. Uludüz, ilacın bugüne kadar bulunan tek yan etkisinin aşının yapıldığı yerde kısa süre hafif bir kızarıklık yaratması ve yine kısa bir süre nezle benzeri etki olduğunu söyledi. Deneysel tedavi sürecinde Türkiye’nin de çalışmalara katıldığını belirten Prof. Dr. Uludüz, Türkiye’den 12 hastanın da aşıyı kullandığını ve aşının düzenli kullanıldıkça ağrı ataklarını azalttığını söyledi.
Migren aşısının nasıl etki ettiğini de açıklayan Prof. Dr. Uludüz, sözlerini şöyle noktaladı: “Migrende birkaç tane mekanizma var. Bu mekanizmaların en önemlisi enflamasyon dediğimiz bir iltihabi durumun ortaya çıkması. Atak ortaya çıkacağı anda bir takım iltihap maddeleri salınıyor ve o iltihap maddeleri damarlara gidiyor, damarları genişleterek ağrı atağını başlatıyor. İlk ortaya çıkan şey iltihap maddeleri. İşte bu aşının tedavi ettiği yerde burası. Aşı iltihap maddelerinin salınmasını engelliyor. Böylece olayın yayılarak ağrı atağı çıkmasını ortadan kaldırıyor. Daha önceki tedavilerde ise genişleyen damarları tekrardan daraltmaya yönelik tedavi veriyorduk. Bu tedavide ilk etapta durdurmuş oluyoruz.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?