Araçlarda bilinçsizce kullanılan klimalar sonrası üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere yüz felci ve kas spazmı gibi hastalık şikayetiyle birçok hasta kapımızı çalıyor. Çünkü klimadan gelen soğuk havanın direkt kaslara gelmesi boyun, bel, sırt, kol ve bacaklarda kas kasılmalarına ve ağrıya yol açıyor. Kasların esnekliği azaldığı için de spazm sorunu ortaya çıkıyor. Eğer bu spazma bir boyun fıtığı, kas romatizması, kireçlenme, omurga eğriliği eşlik ediyorsa ağrıya ilaveten uyuşma, karıncalanma, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor.
Baş ve boyun bölgesinin klimaya maruz kalmasıyla kaslardaki ani kasılmalar, gerilim tipi baş ağrısına ve migreni olanlarda migren atağına neden olur. Klima doğru kullanılmadığında sinirler üzerinde de önemli fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Klimalara direkt maruz kalmak, özellikle 18 derece ve altında yüz felci riskini ortaya çıkarabilir.
Otobüslerde koltuk üzerinde bulunan ve sizin ayarlayabileceğiniz konumda olan klimalar için aşağıdaki önerilere uymak faydalı olacaktır. Ancak onlar dışında cam kenarlarından otomatik olarak soğuk hava veren klimalar için sık sık görevliyi uyarmak gerekeceğini de unutmayın.
Klimanın neden olduğu ağrıların tedavisi hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Mehmet Portakal; “Klimaların neden olduğu kas spazmının derecesine göre ilaç tedavisi, masaj, lazer ve diğer fizik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Kasılmanın bir an önce çözülmesi için ılık duş ve bölgesel kompresler yapılabilir.
Klimaya maruz kalıp boyun ve sırt ağrısı ile başvuranlara, gerçek neden araştırıldıktan sonra, kas kasılmalarına zemin hazırlayan başka bir sebep varsa ciddiyet derecesine göre; ilaç tedavisi, biorezonans ve/veya ozon-oksijen tedavisi uygulanıyor. Zaman zaman hastanın fizik tedavi programı alması da gerekebiliyor. Tedavi sonunda kasların direnci artıyor, esneklik kazanıyor ve klimalı ortamlardan etkilenmesi azalıyor” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?