Kivi, lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Mükemmel bir C ve K vitamini kaynağıdır. Günde sadece 1-2 kivi, ihtiyacımız olan C vitaminini karşılayabilir. İçerdiği yüksek miktarda lifle sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca kan basıncını düşürerek ve kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp sağlığını korur. Görme kaybının en önemli nedenlerinden biri olan makula dejenerasyonundan ve pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar. Kivi genellikle son derece güvenli bir meyve olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Eğer kivi yedikten sonra dudaklarınızda ya da dilinizde şişme oluyorsa ya da kusma, karın ağrısı gibi belirtiler yaşıyorsanız mutlaka bir acil servise başvurun.
İçindekiler
Kivi “süper gıda” olarak kabul edilmese de aslında önemli bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Zor yetişen bu meyve Kasım’dan Mayıs’a Kaliforniya’da, Haziran’dan Ekim’e kadar da Yeni Zelanda’da yetiştirilir. 50’den fazla çeşidi vardır. Kiviyi genelde soyarak yemeyi tercih ederiz ancak tüylü kahverengi kabuğu da yenebilir. Kabuğun altındaki meyve parlak yeşil renktedir ve tatlı-ekşi benzersiz bir tadı vardır. Son derece lezzetli ve besleyici bir meyvedir.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Kivi mükemmel C vitamini ve K vitamini kaynağıdır. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını, metabolizmasını ve kandaki kalsiyum seviyelerini düzenleyen, yağda çözünen bir vitamindir. Ayrıca 1 kiviyle günlük bakır ihtiyacınızın %14’ünü karşılayabilirsiniz. Bunun dışında lif, demir, karotenoidler ve antioksidanlar açısından da zengindir. (1)
100 gr kivinin içerdiği diğer besinler:
1 kivi yaklaşık 75 gr.dır. 2 adet kivi yediğinizde yaklaşık 90 kalori alırsınız.
Kivi lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir, ancak tüm meyveler gibi şeker içerir. Bu nedenle kiviyi ölçülü tüketmek gerekir. Günde 1-2 adet kivi yiyerek C vitamini ve lif ihtiyacınızın tamamını karşılayabilirsiniz. Sadece bir adet kivi, günlük C vitamini ihtiyacının %117’sini karşılar.
Yapılan araştırmalarda kivinin içerdiği yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanların astım hastalarında görülen hırıltılı solunum ve nefes darlığı semptomlarını azaltabildiği görülmüştür. Kivinin astıma olumlu etkisinden çocuklar daha çok fayda görmektedir. (2)
Kivinin hem sert kabuğunda hem de meyvesinde bulunan yüksek miktarda lif, kabızlığın ve diğer çeşitli gastrointestinal sorunların azalmasına yardımcı olur. Lif içeriğinin yanı sıra, kivi bağırsaktaki proteinleri etkili bir şekilde parçalayabilen bir enzim olan aktinidin de içerir. Fazla tüketildiğinde genellikle şişkinliğe neden olabilen et ve balıktaki sert proteinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirimi rahatlatır. Düzenli kivi tüketmek, kolon kanseri riskini azaltabilir. (3)
Kivi içerdiği yüksek C vitamini ile bağışıklığı destekler, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur. Sadece 1 adet kiviyle günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. İçerdiği antioksidanlarla vücuttaki serbest radikalleri yok eder ve oksidatif stresi azaltır.
2014 yılında yapılan bir araştırma, kivinin kan basıncını düşürerek uzun vadede felç veya kalp krizi gibi yüksek tansiyonun neden olabileceği sağlık sorunlarından koruyabileceğini bulmuştur. Ayrıca içerdiği lif, LDL (kötü kolesterolü) düşürerek kalp hastalığı riskinde azalma sağlayabilir. (4)
Yapılan bir araştırma, günde 2-3 kivi yemenin kanın pıhtılaşma riskini önemli ölçüde azalttığını buldu. Hatta kivinin kanı inceltmek ve kalp sağlığını korumak için günlük alınan aspirinin sağlıklı bir alternatifi olabileceği kanıtlandı.
Kivinin içerdiği bromelain, proteinleri parçalayabilen ve iltihabı iyileştirebilen bir enzimdir. Kivi yediğinizde kan dolaşımına salınan bromelain, iltihaplı kompleksleri parçalar ve artrit gibi enflamatuar hastalıklara karşı korunmanızı sağlar.
Kivi, görme kaybının önde gelen nedeni olan makula dejenerasyonundan korunmanızı sağlar. Yapılan bir çalışma günde 3 kivinin makula dejenerasyonu riskini yüzde 36 oranında azalttığını buldu. İçerdiği zeaksantin ve lutein, antioksidanlarla aynı işlevi görür ve gözler için temel bir besin olan A vitamininin oluşmasına yardımcı olur. Böylece gözü katarakt ve diğer gözle ilgili hastalıklardan da koruyabilir. Ayrıca içerdiği yüksek miktarda C vitamini ile vücutta iltihaplanma tepkisine neden olabilecek serbest radikallere karşı savaşarak iltihaplanmayı da engelleyebilir. (5)
Kolajen, cildin yapısını destekleyen ve kemikleri güçlendiren temel bir besindir. Kivideki C vitamini vücutta kolajen üretimine katkıda bulunarak cildin nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca yaraların iyileşmesini hızlandırır ve akne tedavisine destek olur. Kivinin içerdiği E vitamini, cildi güneşin zararlarından koruyarak cilt hastalıklarını önleyebilir. (6)
Kivinin faydalı C vitamini içeriğinin korunması için çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Kivinin tatlı-ekşi lezzeti salatalarla son derece uyumludur. Ayrıca yoğurda karıştırabilir ya da çilek, karpuz ya da dilediğiniz meyvelerle smoothie hazırlayabilirsiniz.
Eğer kivi yedikten sonra dilinizde yanma, batma, kaşıntı gibi rahatsızlıklar hissediyorsanız kiviye alerjiniz olabilir. Kivi ağız, dudaklar, dil ve boğaz çevresinde bu tip hafif semptomlara neden olabilen oral alerji sendromunun yaygın bir nedenidir.
Malzemeler: 4 adet kivi (soyulmuş ve doğranmış), 2 adet sert muz (1 cm kalınlığında dilimlenmiş), ½ bardak doğranmış kırmızı dolmalık biber, 2 yemek kaşığı ince dilimlenmiş taze nane, 2 yemek kaşığı kıyılmış ve kızartılmış kaju, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 adet kıyılmış arpacık soğan, 2 çay kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı bal, Tuz ve Pul biber
İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler
Yapılışı: Orta boy bir kapta limon suyu, zeytinyağı, sirke, bal, tuz ve pul biberi çırparak iyice karıştırın. Arpacık soğanı, kiviyi, muzu, dolmalık biberi ve naneyi ekleyin Kaju fıstıklarını küçük bir kuru tavada kısık ateşte, kokusu çıkana kadar 3-5 dk. karıştırarak kızartın. Kızarmış kajuyu da salatanın üzerine serperek servis yapın.
Malzemeler: 1 adet kivi (doğranmış), 2-3 dilim papaya, 2 dilim kavun, Üzüm, 1 erik (doğranmış), 1 su bardağı süt, 1/2 su bardağı yulaf, 1 çay kaşığı bal
Yapılışı: Tüm malzemeleri blendara koyup iyice karıştırın. Dilerseniz bal yerine şeker de koyabilirsiniz. Ayrıca damak zevkinize göre farklı meyveler de ekleyebilirsiniz. Soğuk servis edin.
Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?
Kivi çoğunlukla güvenli bir meyvedir. Ancak birçok kişi kivi yedikten sonra alerjik reaksiyon gösterebilir. Eğer lateks, fındık, avokado, kestane, muz, şeftali, ananas, havuç, buğday, incir veya haşhaş tohumlarına alerjiniz varsa, kivi alerjisi riskiniz de yüksek olabilir.
Hafif belirtiler
Şiddetli belirtiler
Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız hemen acil servise başvurun:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?