Çalışmanın Türkiye ayağı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akhan ve ekibi tarafından yürütüldü. Türkiye’de 6 farklı ilde toplamda 8 bin 500’ün üzerinde gönüllü ultrasonografi taramasına alındı. Bu çalışmaya göre, Türkiye’de kist hidatik hastalığının kırsal kesimde prevalansı yüzde 0,59 olarak bulundu ve 106 bin 237 kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın 34 bin 798 kişi de halen aktif olduğu hesaplandı.
Akhan çalışmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu sonuçlar, kist hidatik hastalığının ülkemizde halen bir önemli halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Bu araştırma kist hidatik hastalığı ile ilgili bugüne kadar yürütülen en kapsamlı US taramasıdır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, 21. yüzyılda toplumumuzu ve etkilenen diğer toplumları bu hastalıktan koruyabilmek için oluşturulacak yaklaşım ve politikalar için önemli bilgiler sağlayacaktır” dedi.
Özellikle kırsal kesimlerde besi hayvanları ve köpeklerle yakın temasta olan kişilerin daha yüksek risk altında olduğu aktarılan açıklamada, kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılmasının, kist hidatik hastalığı açısından risk oluşturduğu bildirildi. Kist hidatik hastalığının, insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölüme sebep olabildiği, halk arasında kist hastalığı olarak bilindiği kaydedildi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?