Kalp-damar hastalıkları dünya genelinde, en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Ancak yeni bir araştırma, günlük yaşamda yapılan kısa süreli yoğun fiziksel aktivitelerin (VILPA), özellikle kadınlarda kalp sağlığı üzerinde çok önemli faydalar sağladığını gösteriyor. Araştırmaya göre, günde sadece 3-4 dakika gibi kısa sürelerde yapılacak bu tür aktiviteler, majör kardiyovasküler olayları (MACE) %45, kalp yetmezliği riskini ise %67 oranında azaltabiliyor. Düzenli egzersiz yapmayan bireyler üzerinde yapılan bu çalışma, fiziksel aktivitenin sağlık için ne kadar hayati bir önem taşıdığını gösteriyor. Uzmanlar fiziksel aktivitenin sağlık için vazgeçilmez önemde olduğunun bu çalışma ile çok daha net görüldüğünü vurguluyor.
İngiltere Biobank verilerinden yararlanan araştırmacılar, fiziksel aktivitelerin kadınlar için erkeklerden daha etkili olduğunu belirtti. Bulgular, yoğun egzersiz programlarına katılma imkanı bulamayanlar için de umut verici bir çözüm sunuyor. Araştırma, fiziksel aktivitenin küçük ama düzenli şekilde artırılmasının, uzun vadede sağlıklı bir yaşam için ne kadar değerli olduğunu gözler önüne seriyor.
Egzersiz, kalp ilaçlarıyla boy ölçüşürken; inme ilaçlarını geride bıraktı
VILPA (Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity) günlük yaşamın içine serpiştirilmiş kısa ve yoğun fiziksel aktiviteleri ifade eder. Merdivenleri hızlı bir tempoda çıkma, tempolu yürüyüşler, hafif kısa süreli koşu, hızlı tempolu dans, hatta ev işleri bile VILPA’ya dahil edilebilecek bazı aktivite örnekleri arasında yer alıyor.
Araştırmacılar, çalışma kapsamında düzenli egzersiz yapmayan 40-69 yaş arası, 13.018 kadın ve 9.350 erkekten oluşan toplamda 22.368 kişiyi incelediler. Katılımcılar, “egzersiz yapmayanlar” ve “egzersiz yapanlar” olarak iki gruba ayrıldı. Çalışmada günlük yaşam aktiviteleri sırasında hızlanan kısa hareketler açısından ölçümler yapan bilek hız ölçer cihazları kullandılar. Ardından tüm katılımcıların aktivite yoğunluğu ve süresi analiz edildi ve 7,9 yıllık bir takip süresi boyunca kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi tüm kritik olaylar kayıt altına alınarak inceledi.
Araştırma, kadınların kısa süreli fiziksel aktivitelerden erkeklere kıyasla daha fazla fayda sağladığını ortaya koydu. Günlük ortalama 3-4 dakikalık VILPA süresi, kadınlarda majör kardiyovasküler olay riskini neredeyse yarıya indirirken, kalp yetmezliği riskini üçte bir oranına düşürdü. Minimum 1,5 dakikalık bir VILPA süresi bile bu risklerde anlamlı bir azalma sağladı. Araştırmaya göre bunun sebebi, kadınların bu aktiviteler sırasında erkeklerden daha yüksek bir fiziksel yoğunluk yaşaması olabilir.
Kansere karşı mucize çözüm: Yürümek meme kanseri riskini azaltıyor!
Araştırmanın bulguları, düzenli egzersiz yapamayan veya istemeyen bireyler için VILPA’nın kalp sağlığını iyileştirmek adına bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Araştırmanın baş yazarı ve Sidney Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Emmanuel Stamatakis, bu kısa süreli aktivitelerin, kalp hastalıklarının önlenmesinde geleneksel egzersiz programlarından daha erişilebilir bir hedef olabileceğini vurguluyor.
Araştırmacılar, bu bulguların fiziksel aktiviteye yönelik halk sağlığı stratejilerini şekillendirebileceğini ifade etti. Kadınlar için özel olarak uyarlanmış programların, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde daha etkili olabileceği öne sürüldü. Araştırma, fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın bir parçası haline getirmenin sağlıklı bir kalp için önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu çalışma, sadece kısa süreli fiziksel aktivitelerin bile sağlığımıza katkı sağlayabileceğini göstererek, sağlıklı bir yaşam tarzı için ilham veriyor.
Yeni bir araştırmaya göre, günlük yaşamda yapılan kısa süreli yoğun fiziksel aktiviteler (VILPA), kadınlarda kardiyovasküler hastalık riskini önemli ölçüde azaltabiliyor. Günde sadece 3,4 dakikalık VILPA, kadınlarda majör kardiyovasküler olay riskini %45, kalp yetmezliği riskini ise %67 oranında düşürdü.
İngiltere Biobank verileriyle yapılan çalışmada, düzenli egzersiz yapmayan bireyler incelendi ve bu tür aktivitelerin kadınlarda erkeklere göre daha etkili olduğu belirlendi. VILPA’nın özellikle kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi durumlarda güçlü bir koruyucu etkisi olduğu saptandı. Çalışma, minimum 1,5 dakikalık günlük VILPA’nın bile anlamlı faydalar sağlayabileceğini gösterdi. Erkeklerde ise aynı aktivitelerin etkileri daha az belirgin olsa da fayda sağladığı gözlemlendi. Araştırma, bu tür kısa süreli aktivitelerin, düzenli egzersiz yapamayan kişiler için önemli bir kardiyovasküler hastalık önleme stratejisi olabileceğini ortaya koyuyor. Bulgular, kadınlar için düşük yoğunlukta, kısa süreli fiziksel aktivitelerin uzun vadeli sağlık sonuçları üzerinde güçlü bir etki yaratabileceğini işaret ediyor.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Device-measured vigorous intermittent lifestyle physical activity (VILPA) and major adverse cardiovascular events: evidence of sex differences, Br J Sports Med (2024) doi:10.1136/bjsports-2024-108484YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?