Uzmanlar uyarıyor! Kış mevsiminde tiroid iltihabına dikkat edin

Kategori: Kulak Burun Boğaz, Tiroid hastalıkları Print

tiroid-hastaligi-nedenleri-tedavisiKış mevsiminde çok sık görülen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle virüs kaynaklı olarak gelişiyor ve zaman zaman boynun ön kısmında bulunan ve metabolizmada önemli görevleri olan tiroid bezine geçebiliyor. Tiroid bezinin iltihaplanması (subakut tiroidit) boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden oluyor. Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Başak Karbek Bayraktar tiroid bezinin iltihaplanması (subakut tiroidit) hakkında bilgi verdi.

Tiroid  bezi iltihabı belirtileri nelerdir?

Tiroid iltihabının özellikle hava değişiminin hızla yaşandığı kış mevsiminde görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Bayraktar, “ değişen hava sıcaklığına adapte olamayan vücutlar viral enfeksiyonlara çok sık yakalanır. Enfeksiyonların tiroid bezine geçmesiyle de boyun bölgesinde ağrı, hassasiyet, yutma zorluğu, boyunda baskı ve özellikle akşam saatlerinde baş gösteren ve artan ateş, kırgınlık, üşüme ve ürperme semptomları görülür” dedi.

Tiroid hastalıklarının en önemli belirtileri ve yeni tedavi seçenekleri

Tiroid iltihabı ömür boyu hipotiroidi’ye neden olabiliyor

Kişilerde tiroid iltihabının gelişmesi ile tiroid bezinin de normalden fazla çalışmaya başladığını ve hipertiroidi  oluştuğunu belirten Doç. Dr. Bayraktar,  “çarpıntı, titreme, sinirlilik, terleme ve kilo kaybı ile seyreden hastalık, aylar içinde tiroid bezinin çalışmasının yavaşlaması ile yerini kilo alma, kalbin yavaş çalışması, unutkanlık, ciltte kuruma, el ve ayaklarda şişme ve ödem gibi belirtilere bırakır” diye konuştu.

6 ay içinde düzelmesi beklenen tiroid iltihaplanması hastalığının, yüzde  yirmi civarında ömür boyu tiroid hapı alınmasını gerektiren hipotiroidi hastalığının gelişmesine sebep olabileceğini belirten Doç. Dr. Bayraktar, hastalığın erken dönemlerinde tespiti ve tedavisi ile tamamen düzelme görülebildiğinden dolayı, belirtiler görüldüğünde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümüne başvurunun önemli olduğuna vurgu yaptı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla