Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bağışıklık sisteminin fiziksel ve psikolojik koşullar nedeniyle zayıf düşmeye başladığını ve mevsim hastalıklarına açık hale geldiğini söyleyen Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu, bu dönemlerde grip ve diğer kış hastalıklarına yakalanma riskinin artmaya başladığına işaret ederek korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren yöntemler ve kışa hazırlanırken tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgi verdi:
Bağışıklık sistemi, hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı kişiyi koruyarak önemli bir görev yapmaktadır. Fakat bazen bu savaşta başarısız olmakta ve mikropların hastalıklara yol açmasına olanak vermektedir. Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için ilk adım, sağlıklı yaşam stratejilerinin uygulanmasıdır. Bunlar;
Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?
Kişi yeterli sebze ve meyve yemiyor, daha çok beyaz ekmek tercih ediyorsa günlük bir multivitamin ve mineral desteği alabilir. Selenyum, A,C,E vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen vitamin D, B vitaminlerini içeren multivitaminler kullanılabilir. Yüksek dozlarda vitamin kullanımının yaradan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. Uygun miktarda C vitamini tüketiminin gripten koruduğu bilinmektedir. Kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerle beraber; kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve roka da bol tüketilmelidir.
Çünkü bu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini miktarı portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazladır. Son zamanlarda vitamin D eksikliği olan kişilerde kış hastalıklarının daha çok görüldüğünü gösteren pek çok araştırma yapılmıştır. D vitamini seviyesini yükseltmenin en kolay yolu güneşlenmektir. Bu mümkün olmuyorsa D vitamini takviyesi alınabilir. Bu vitamin en çok balık, süt ve yumurtada bulunmaktadır ancak günlük ihtiyacı besinlerle karşılamak mümkün değildir.
Özellikle bu dönemlerde bitkisel ürünler, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenerek satılmaktadır. Bu maddelerin bağışıklığı artırıcı etkileri kanıtlanmamış olmasına rağmen; bireysel farklılıkların olduğu gerçeğinden hareketle bazılarının olumlu etkileri görülmüştür. Yeşil çay, sarımsak, probiyotik yoğurtlar, kefir, içerdiği protein ve yararlı mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bunların dışında kış aylarında en sık görülen grip salgınlarından korunmanın diğer bir yolu da aşılanmaktır. Özellikle 65 yaş üzeri kişilerin bağışıklık sistemi gençlere göre daha zayıf olduğundan aşılanmaları uygun olacaktır. Aşının yaşlılardaki koruyuculuğunun gençlerdeki kadar yüksek olmadığını da belirtmek gerekir. Bundan dolayı yaşlı insanlar aşı olmalarına rağmen hastalık belirtileri oluşursa mutlaka hekime başvurmalıdırlar.
Nezle nedir, nasıl tedavi edilir? Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar
Metabolizmayı sonbahara hazırlamak, ani ısı değişimlerinde hastalanmamak ve sonbahar depresyonundan korunmak için bazı besinleri sofralardan eksik etmemek gerekiyor. Bu yiyeceklerden bir kısmının faydası çiğken ortaya çıkarken, bazılarının da pişirme yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Mevsime uygun beslenmek için tüketilmesi gereken gıdalar şu şekildedir:
Grip, nezle gibi enfeksiyon hastalıklarından korunma ve tedavi yöntemleri
Malzemeler: 4 adet büyük boy armut, 2 su bardağı toz tatlandırıcı, 4 adet tüm ceviz, 2 adet karanfil, kaymak
Yapılışı: Kabukları soyulmadan armutların sap kısımları kesilir. İçleri dibi delinmeyecek şekilde oyulur. Tencereye oturtulan armutların içlerine toz tatlandırıcı doldurur, geri kalan ise üzerine serpilir. Armutların üzeri kapanacak şekilde su koyulup, karanfiller ilave edilir. Armutlar yumuşayana kadar saplı kısımları ile birlikte kaynatılır. Piştikten sonra servis tabağına alınarak üzerlerine ceviz ilave edilir. Her birinin üzerine kaymak ya da 1 tepeleme tatlı kaşığı vanilyalı dondurma koyulup, saplı kısımları şapka gibi oturtulur. Soğuk servis edilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?