Kış çayı, soğuk kış günlerinde hem ısınmak hem de bağışıklığımızı güçlendirmek için lezzetli bir alternatiftir. Zencefil, zerdeçal, kuşburnu, elma kurusu, papatya, epegümeci, meyan kökü ve karanfil gibi farklı pek çok bitkinin karışımıyla kış çayları demleyebilirsiniz. İçerdiği malzemelere göre, soğuk algınlığına karşı korur, sindirimi destekler ve sakinleştirici etkisiyle rahat uyumayı da sağlar. Damak zevkinize göre, farklı pek çok tarif hazırlayarak, soğuk günleri daha rahat atlatabilirsiniz. Uzmanlar aktarlarda satılan on ya da daha fazla bitkinin karışımıyla elde edilen kış çayları yerine kendi hazırladığınız karışımları önermektedir.
İçindekiler
Kış çayı, farklı pek çok şifalı bitkinin ve isteğe bağlı olarak taze meyvenin karışımıyla elde edilen çay türleridir. Kışın soğuk günlerinde ısınmanın ve soğuk algınlığından korunabilmenin lezzetli bir alternatifidir. Pek çok farklı tarif içerisinden damak zevkinize en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Bu yazımızda kış çayının faydalarını ve farklı malzemelerle demleyebileceğiniz pek çok kış çayı tariflerini bulabilirsiniz.
Kış çayının faydaları hangi bitki ve meyvelerle yapıldığına göre değişebilir:
Zencefil çayı nasıl yapılır? Nasıl içilmeli? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?
Çayınız için kullanacağınız bitkileri bir kapta karıştırın. Bitki çayı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey bitkileri fazla kaynar suyla yakmamaktır. Bunun için su kaynadıktan sonra 1-2 dakika kadar ılımasını bekleyip bitki karışımınızın üzerine dökmelisiniz. 5-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra fincanınıza süzün ve afiyetle için.
Taze zencefil ya da zerdeçal ekleyecekseniz ya da elma gibi taze meyve kullanacaksanız su kaynarken küçük parçalar halinde içine atabilirsiniz. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra yine 1-2 dakika ılımaya bırakın ve kurutulmuş bitkilerle karıştırın.
Eğer “French press” ile demleyecekseniz tüm malzemeleri cam kabın içine koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin. 3-4 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra metal pistonu bastırın ve çayınızı fincanınıza koyun.
Zerdeçal çayı nasıl yapılır? Neye iyi gelir? Faydaları ve zararları
Kış çayı, birbiriyle uyumlu her tür kurutulmuş bitkinin bir arada kullanılmasıyla elde edilebilir. Kuşburnu, nar çiçeği, hibiskus, papatya, ginseng, karahindiba, anason, hatmi çiçeği, okaliptüs, ebegümeci, zencefil, havlıcan, tarçın, karanfil, ıhlamur, ada çayı, nane kullanılabilecek bitkilerden bazılarıdır.
Ayrıca taze zencefil ve zerdeçal, elma, ya da portakal kabuğu da çayınıza lezzet katacaktır. Demledikten sonra tercihinize göre bal, pekmez ya da limon ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
Ginseng nedir, nasıl kullanılır? Çayı ve yağının faydaları nelerdir?
Yapılışı:
Bir kabın içine koyduğunuz malzemelerin üzerine kaynatıp 1-2 dakika ılıttığınız suyu ekleyin. 4-5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Fincanınıza süzün. Dilerseniz bal ve limon da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
Ebegümecinin faydaları nelerdir? Ebegümeci çayı nasıl yapılır?
Yapılışı:
Bu çayı da “geleneksel kış çayı” tarifinde anlattığımız şekilde demleyebilirsiniz.
Bu çay geleneksel bir Anadolu kış içeceğidir. Lohusa anneler için pişirilen bu mis kokulu çayın aynı zamanda bağışıklığı güçlendirici etkisi de vardır.
Malzemeler:
Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?
Yapılışı: Bütün malzemeleri 1,5 litre su ile 5 dakika kadar kaynatın. Tüm malzemeyi süzdükten sonra fincanlara bölüştürebilirsiniz. Dilerseniz bal ya da pekmezle de tatlandırabilirsiniz. Afiyet olsun.
Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı neye iyi gelir, nasıl hazırlanır?
Kış çayının içine koyduğunuz her bitkinin kendine özgü faydaları vardır. Örneğin, nane, rezene, papatya, lavanta çiçeği sindirimi kolaylaştırır, sakinleştirir, rahat uyumayı sağlar. Zencefil, zerdeçal bağışıklığı destekler. Ayrıca içerdikleri antioksidanlar enerji verir.
Kış çayı yapmak için lezzet olarak birbiriyle uyumlu her türlü kurutulmuş bitkiyi veya taze meyveyi kullanabilirsiniz. Papatya, anason, hibiskus, adaçayı, nane, zencefil veya zerdeçal (taze de kullanabilirsiniz), elma ya da portakal kabuğu kullanabileceğiniz malzemelerden bazılarıdır.
Kullanacağınız bitkileri bir kapta karıştırın. Suyu kaynatıp 1-2 dakika ılımasını bekleyin ve bitki karışımının üzerine dökün. 5-10 dakika demledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Eğer meyve ekleyecekseniz suyu kaynatırken içine atın.
Eğer kış çayı karışımınızı aktardan alıyorsanız çayın içeriğini bilmek zordur. Evde kendi karışımınızı hazırlamayı tercih edin. Ayrıca bazı bitkiler bazı hastalıkları ya da bazı ilaçları olumsuz etkileyebilir. Eğer kronik bir hastalığınız ya da düzenli kullandığınız bir ilaç varsa kış çayı hazırlamadan önce doktorunuza danışın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?