Kış çayı nasıl yapılır? Kış çayının faydaları ve çeşitli tarifler

18 Ocak 2021   |    16 Mart 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Kış çayı, soğuk kış günlerinde hem ısınmak hem de bağışıklığımızı güçlendirmek için lezzetli bir alternatiftir. Zencefil, zerdeçal, kuşburnu, elma kurusu, papatya, epegümeci, meyan kökü ve karanfil gibi farklı pek çok bitkinin karışımıyla kış çayları demleyebilirsiniz. İçerdiği malzemelere göre, soğuk algınlığına karşı korur, sindirimi destekler ve sakinleştirici etkisiyle rahat uyumayı da sağlar. Damak zevkinize göre, farklı pek çok tarif hazırlayarak, soğuk günleri daha rahat atlatabilirsiniz. Uzmanlar aktarlarda satılan on ya da daha fazla bitkinin karışımıyla elde edilen kış çayları yerine kendi hazırladığınız karışımları önermektedir.

Kış çayı nedir?

Kış çayı, farklı pek çok şifalı bitkinin ve isteğe bağlı olarak taze meyvenin karışımıyla elde edilen çay türleridir. Kışın soğuk günlerinde ısınmanın ve soğuk algınlığından korunabilmenin lezzetli bir alternatifidir. Pek çok farklı tarif içerisinden damak zevkinize en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Bu yazımızda kış çayının faydalarını ve farklı malzemelerle demleyebileceğiniz pek çok kış çayı tariflerini bulabilirsiniz.

Kış çayı faydaları

Kış çayının faydaları hangi bitki ve meyvelerle yapıldığına göre değişebilir:

  • Özellikle zencefil ya da zerdeçal ile yapılan çay bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığına karşı korunmanızı sağlayabilir.
  • Boğaz ağrısını iyileştirir, öksürük ve göğüs tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Çayınıza ekleyeceğiniz papatya ya da lavanta çiçeği sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi ve endişeyi azaltır. Ayrıca yatmadan önce içildiğinde daha rahat uyumanızı sağlar.

Zencefil çayı nasıl yapılır? Nasıl içilmeli? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?

  • Nane, papatya, meyan kökü ya da rezene eklendiğinde hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sorunlarını giderebilir.
  • Pek çok bitkinin ortak içeriği olan antioksidan özellik sayesinde bu çay hücrelere oksijen iletimini arttırır ve halsizliği önler, enerji verir.

Kış çayı nasıl demlenir?

Çayınız için kullanacağınız bitkileri bir kapta karıştırın. Bitki çayı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey bitkileri fazla kaynar suyla yakmamaktır. Bunun için su kaynadıktan sonra 1-2 dakika kadar ılımasını bekleyip bitki karışımınızın üzerine dökmelisiniz. 5-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra fincanınıza süzün ve afiyetle için.

Taze zencefil ya da zerdeçal ekleyecekseniz ya da elma gibi taze meyve kullanacaksanız su kaynarken küçük parçalar halinde içine atabilirsiniz. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra yine 1-2 dakika ılımaya bırakın ve kurutulmuş bitkilerle karıştırın.

Eğer “French press” ile demleyecekseniz tüm malzemeleri cam kabın içine koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin. 3-4 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra metal pistonu bastırın ve çayınızı fincanınıza koyun.

Zerdeçal çayı nasıl yapılır? Neye iyi gelir? Faydaları ve zararları

Kış çayı malzemeleri

Kış çayı, birbiriyle uyumlu her tür kurutulmuş bitkinin bir arada kullanılmasıyla elde edilebilir. Kuşburnu, nar çiçeği, hibiskus, papatya, ginseng, karahindiba, anason, hatmi çiçeği, okaliptüs, ebegümeci, zencefil, havlıcan, tarçın, karanfil, ıhlamur, ada çayı, nane kullanılabilecek bitkilerden bazılarıdır.

Ayrıca taze zencefil ve zerdeçal, elma, ya da portakal kabuğu da çayınıza lezzet katacaktır. Demledikten sonra tercihinize göre bal, pekmez ya da limon ekleyebilirsiniz.

Kış çayı tarifleri

Geleneksel kış çayı tarifi

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı hibiskus
  • 1 tatlı kaşığı ıhlamur
  • 1 tatlı kaşığı kuşburnu
  • 1 dal adaçayı (ya da 1 tatlı kaşığı)
  • 1 adet okaliptüs yaprağı
  • Küçük bir parça taze zencefil (soyulmuş ve ince ince kıyılmış)

Ginseng nedir, nasıl kullanılır? Çayı ve yağının faydaları nelerdir?

Yapılışı:

Bir kabın içine koyduğunuz malzemelerin üzerine kaynatıp 1-2 dakika ılıttığınız suyu ekleyin. 4-5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Fincanınıza süzün. Dilerseniz bal ve limon da ekleyebilirsiniz.

Narçiçeği kış çayı

Malzemeler:

  • 2 yaprak narçiçeği
  • 1 dal adaçayı
  • 1 tatlı kaşığı ıhlamur
  • Küçük bir parça taze zencefil

Ebegümecinin faydaları nelerdir? Ebegümeci çayı nasıl yapılır?

Yapılışı:

Bu çayı da “geleneksel kış çayı” tarifinde anlattığımız şekilde demleyebilirsiniz.

Kaynar kış çayı

Bu çay geleneksel bir Anadolu kış içeceğidir. Lohusa anneler için pişirilen bu mis kokulu çayın aynı zamanda bağışıklığı güçlendirici etkisi de vardır.

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı yenibahar tohumu
  • Ceviz büyüklüğünde kök havlıcan
  • Küçük bir parça taze zencefil ve zerdeçal
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 1 yemek kaşığı karanfil
  • 2 adet kakule
  • 1,5 litre su

Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?

Yapılışı: Bütün malzemeleri 1,5 litre su ile 5 dakika kadar kaynatın. Tüm malzemeyi süzdükten sonra fincanlara bölüştürebilirsiniz. Dilerseniz bal ya da pekmezle de tatlandırabilirsiniz. Afiyet olsun.

Kış çayı zararları

  • Öncelikle aktarlarda satılan ve çok fazla bitkinin karışımıyla elde edilen kış çaylarını tercih etmeyin. Bu bitkilerin oranı ve ne koşullarda hazırlandığını bilmek zor.
  • Eğer kronik bir hastalığınız ya da alerjiniz varsa bazı bitkileri tüketmemeniz gerekebilir. Bitkileri fazla karıştırmadan tüketmek sizin için daha güvenli olabilir. Mutlaka öncesinde doktorunuza danışın.

Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı neye iyi gelir, nasıl hazırlanır?

  • Eğer kış çayını düzenli olarak tüketiyorsanız ve kabızlık ya da mide rahatsızlıkları yaşamaya başladıysanız, ya çayınızın içeriğini değiştirin ya da içmeyi bırakın.

Kısa Bilgiler

Kış çayları neye iyi gelir?

Kış çayının içine koyduğunuz her bitkinin kendine özgü faydaları vardır. Örneğin, nane, rezene, papatya, lavanta çiçeği sindirimi kolaylaştırır, sakinleştirir, rahat uyumayı sağlar. Zencefil, zerdeçal bağışıklığı destekler. Ayrıca içerdikleri antioksidanlar enerji verir.

Kış çayı nelerden yapılır?

Kış çayı yapmak için lezzet olarak birbiriyle uyumlu her türlü kurutulmuş bitkiyi veya taze meyveyi kullanabilirsiniz. Papatya, anason, hibiskus, adaçayı, nane, zencefil veya zerdeçal (taze de kullanabilirsiniz), elma ya da portakal kabuğu kullanabileceğiniz malzemelerden bazılarıdır.

Kış çayı evde nasıl yapılır?

Kullanacağınız bitkileri bir kapta karıştırın. Suyu kaynatıp 1-2 dakika ılımasını bekleyin ve bitki karışımının üzerine dökün. 5-10 dakika demledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Eğer meyve ekleyecekseniz suyu kaynatırken içine atın.

Kış çayının zararları nelerdir?

Eğer kış çayı karışımınızı aktardan alıyorsanız çayın içeriğini bilmek zordur. Evde kendi karışımınızı hazırlamayı tercih edin. Ayrıca bazı bitkiler bazı hastalıkları ya da bazı ilaçları olumsuz etkileyebilir. Eğer kronik bir hastalığınız ya da düzenli kullandığınız bir ilaç varsa kış çayı hazırlamadan önce doktorunuza danışın.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Ginger2- Turmeric

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla