Kenelerden bulaşan ve yaz aylarında yaygınlaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yönelik yapılan eğitim çalışmaları sonuç verdi. Alınan önlemler sayesinde hastalığın görülme sıklığı ve kaybedilen vaka sayısında düşüş yaşandığı bildirildi. 2008-2009 yıllarında 1300 olan vaka sayısı geçen yıl 800’lü rakamlara, ölüm sayısı ise 50’den 36’ya düştü.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Mardin’de gerçekleştirilen ‘Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Sempozyumu’ kapsamında açıklamalarda bulundu. Geçmiş yıllardan beri KKKA konusunda toplumda bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yürüttüklerini belirten Özkan, halkın ve sağlık çalışanlarının duyarlılığının artırılması için farkındalık çalışmalarının devam edeceğini bildirdi. Özkan, şu bilgileri verdi: “Kapı kapı gezip, bu hastalıktan nasıl korunulur, kene yapışması ya da tutulması durumunda neler yapılmalıdır, hastalığın ilk belirtileri nelerdir bunların yüz yüze eğitimini veriyoruz, bu çalışmalarımız devam edecek. Erken tanı konulması için sağlık personeline yönelik hizmet içi eğitimlerimizi de sürdüreceğiz.”
Eğitim çalışmaları düşüşte etkili oldu
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Çiğdem Şimşek de konu hakkında bilgi verdi. Alınan önlemler sayesinde önceki yıla göre KKKA hastalığının görülme sıklığının azaldığını, ölüm sayısında da düşüş olduğunu kaydeden Şimşek, en fazla vaka ve ölüm sayısının 2008-2009 yıllarında olduğunu, bu dönemde bin 300 olan vaka sayısının geçen yıl 800’lü rakamlara, ölüm sayısının ise 50’den 36’ya düştüğünü bildirdi. Keneyi vatandaşların vücutlarında gördüğü anda dikkatli bir şekilde çıkarmalarının önemli olduğuna değinen Şimşek, ‘Kene vücutta ne kadar çok durursa, virüsün o kadar bulaşma riski var. Eskiden sağlık ocağına gidin, orada çıkarılsın deniliyordu fakat son yıllarda gördüğünüz anda çıkarın diyoruz. Daha sonra hastanın takibi bir sağlık kuruluşunca öncelikle aile hekimleri tarafından yapılmalıdır” diye konuştu.
Bu yıl kene kart yerine ‘Açık renk çorap ve bez’ dağıtılacak
Çiğdem Şimşek, kenenin çıkarılması için geçmiş yıllarda kene seti dağıttıklarını fakat kene çıkarma setinin pratikte çok uygulanabilir olmadığını gördüklerini ifade etti. Bu yıl ‘kene kart’ yerine açık renk çorap ve keneyi çıkarmak için tülbent dağıtılabileceğini belirten Şimşek şunları söyledi: “İnsanlar tarlaya giderken ekmeğini çapasını götürüyor ama kene kartını götürmüyor. Daha kolayına geldiği için keneyi tülbentiyle ya da çorabıyla çekip çıkarıyor. Biz de bilim kurulunda görüşerek kenenin çıkarılabileceği daha kullanışlı malzemeler mesela; dikkat çekme araçları olarak açık renk çorap veya tülbent dağıtabiliriz. Bunları henüz bilim kurulunda görüşmedik, kararı orada vereceğiz.”
Aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor
Çiğdem Şimşek, KKKA hastalığının tedavisiyle ilgili olarak, bu hastalıktan korunmak için aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini fakat bunların uzun bir süreç gerektirdiğini söyledi. Hastalığın tedavisine yönelik antiserum çalışmasının daha önemli olduğunu belirten Şimşek, “Zaten bu çalışmalar şu anda en iyi Türkiye’de yürütülüyor” dedi.
KKA hastalığının Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde yoğunlaştığına işaret eden Çiğdem Şimşek, “Bütün illerde tek tük de olsa vakalar oldu. Hiç ummadığımız, burada çıkmaz dediğimiz ilde bile birkaç vakaya rastladık. Bilinçlendirme çalışmaları önemli. Bu sayede bazı illerde vaka sayısının düştüğünü gördük” şeklinde konuştu.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?