Kiraz sapı çayı, başta A ve E vitaminleri olmak üzere pek çok vitamin ve mineral içerir. Ayrıca önemli bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. En belirgin özelliği, tuz dengesini bozmadan vücuttan su atılmasına yardımcı olması ve kanı sulandırmasıdır. Damarların yağlanmasını önler, kalbe faydalıdır. Bir tutam kurutulmuş kiraz sapı ile demlenen kiraz sapı çayı, sabahları aç karnına tüketildiğinde kötü kolesterole karşı korur. Ayrıca prostat sorunları için faydalıdır. Kiraz saplarının içeriğindeki uçucu yağlar ve potasyum tuzları iltihap ve idrar söktürücü etkiye sahiptir; toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Böbrek hastalıkları, artrit ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir. Doktora danışmadan kullanmayınız.
İçindekiler
Kiraz sapı çayı diüretiktir, idrarla birlikte toksinlerin ve özellikle adet döneminde oluşan ödemin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca böbrek sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkisiyle romatizmal hastalıkların semptomlarını azaltabilir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkilidir.
Kiraz sapı çayında bulunan antioksidanlar, idrara çıkma yoluyla toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve böylelikle vücudun herhangi bir yerinde ödeme neden olan su tutulumunu engellemeye yardımcı olur. Adet dönemindeki şişkinliklere karşı da oldukça etkilidir, ancak organ veya doku ödemi üzerinde çok az etkiye sahiptir. Zayıflamaya ve selülitleri yok etmeye yardımcı olur. Ancak aşırı tüketildiğinde vücudun susuz kalmasına yol açabilir.
Kiraz sapı çayı, böbrekleri arındıran ve böbrek taşı oluşumunu önleyen iltihap önleyici bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda böbreğin daha iyi işlev görmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlayan diüretik etkilere sahip bazı uçucu bileşikler ve potasyum tuzları içerir. Bu sayede böbrek taşlarının parçalanmasına ve vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.
Kiraz sapı çayı, eklemleri, kemikleri, kasları zayıflatan ve şiddetli ağrıya neden olan gut, artrit, romatizma gibi hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Serbest radikalleri yok eden anti-enflamatuar özellikleri sayesinde ve içerdiği flavonoidlerle birlikte eklemleri, tendonları, bağları ve kasları güçlendirir.
Her gün 1 fincan kiraz sapı çayı içmek trigliserid ve kolesterolü düşürme etkisi nedeniyle kolesterolü yüksek olanlar için iyi bir çözüm olabilir.
Kurutulmuş kiraz sapının faydaları nelerdir? Çayı nasıl hazırlanır?
Zararlı bakterilerin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonu yaygın görülen bir sorundur. Sık idrara çıkmaya, idrar yaparken ağrıya ve şiddetli vakalarda kanamaya neden olur. Kiraz saplarında bulunan anti-enflamatuar ve anti-septik özellikler idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur ve enfeksiyonun tedavisine katkıda bulunur. Aynı zamanda interstisyel sistite karşı da koruyucudur.
Kiraz saplarının müshil özelliği, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar. Aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlar, flavonoidler ve anti-enflamatuar özellikler toksinleri ve vücuttaki yağı yok eder. Böylelikle vücudun su tutulumunu engelleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır.
Kiraz sapı çayı idrar söktürücü etkisiyle vücuttaki atıkların ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve vücutta oluşan yağ ve selüliti engeller. Kilo verme süreci boyunca cildin şeklini ve elastikiyetini korumasına veya yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.
Kirazların saplarını geniş bir tepsiye yayarak güneş almayan bir yerde kurutun ve daha sonra bir kavanozda muhafaza edin. Sapları mevsiminde taze olarak da kaynatıp içebilirsiniz ya da onları toz haline getirerek salatalara ve soslara ekleyerek kullanabilirsiniz.
Kiraz neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Zararları ve alerjisi
Öncelikle kiraz saplarını soğuk suda yıkayın. 1 bardak suyu kaynatın ve 1 çay kaşığı kiraz sapı tozu veya 1 çorba kaşığı kurutulmuş kiraz sapı ilave edin. Bir çubuk tarçın ekleyin ve 5-6 dakika demlenmeye bırakın. Dilerseniz içerisine 1 tutam da mısır püskülü ilave edebilirsiniz. Daha sonra süzün ve ılık olarak tüketin. Bu ferahlatıcı detoks çayı, meyvemsi bir tada ve kokuya sahiptir.
Kiraz sapı çayını çocuklar, on beş yaş altı genç kızlar ve kırk yaş altı erkekler tüketmemelidir. Ayrıca kan sulandırıcı ve diüretik (idrar söktürücü) etkisi nedeniyle emziren annelerin tüketmesi sakıncalıdır.
Çoğu bitki çayında olduğu gibi kiraz sapı çayı da dikkatli kullanılmalıdır. Kanı sulandırması ve diüretik olması dolayısı ile hamilelerde ve emziren annelerde sakıncalı olabilir.
Zencefil çayı nasıl yapılır? Nasıl içilmeli? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?