Kinoa, nişastalı tahıllara alternatif olan çok faydalı bir besindir. Vitamin ve mineral açısından çok zengin olan kinoa, gluten içermediği için çok sağlıklıdır. Kinoayı diğer tohumlardan ayıran temel özelliği öğütülerek değil, pirinç ve bulgur gibi pişirilerek tüketilmesidir. Yüksek oranda protein ve antioksidan içerir. Vücudumuz için besleyici olan dokuz temel aminoasitin hepsine sahip ender bitkilerden biridir. Çok iyi bir lif deposudur. Uzun süre tok tutabildiği için zayıflamaya yardımcı olur. Kanserden diyabete, kemik sağlığından kalp sağlığına pek çok kronik hastalığa karşı koruyucu özelliği vardır.
İçindekiler
Kinoa, ‘Chenopodium Kinoa’ bitkisinin tohumudur. Anavatanı Güney Amerika olan kinoa, günümüzde çok yaygın olarak kullanılan yiyeceklerinden biridir. Kinoa, nişastalı tahıllara alternatif olarak tüketebileceğiniz glütensiz bir besindir. Pancar ve ıspanakla aynı familyandan gelir ve yüzden fazla türü vardır. En yaygın kullanılan türü beyaz, kırmızı ve siyah kinoadır. İçerdiği vitamin ve aminoasitler nedeniyle son yılarda kullanımı çok artmıştır. (1)
Gluten nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve alerjisi
Protein bakımından oldukça zengin olan kinoa, dokuz temel amino asidin tamamını içerir. Bol miktarda lif içerdiği için sindirimi kolaylaştırır. B6 ve E vitaminleri yanında demir, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor gibi değerli minerallere sahiptir. Bir kase pişmiş kinoa 222 kaloridir ve bu özelliği ile pek çok diyette kullanılabilir.(2)
Kinoa, pek çok hastalığa iyi gelir ve kronik hastalık riskini azaltır. Bağırsak sağlığına iyi gelir. Yüksek lif içeriği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. Kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları giderir. Kalbi korur, kanser gibi hastalıkları önler ve kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığını geriletir.
Kinoa içerdiği vitamin ve antioksidanlar nedeniyle en sağlıklı birkaç bitkiden biridir. Bu özelliği nedeniyle son yıllarda kullanımı çok artmıştır. Pek çok diyete kolayca eklenebilir. Sindirimi kolaylaştırır, hastalıklara karşı koruyucudur. Düzenli tüketildiğinde diyabet gibi pek çok kronik hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. (3)
Çok iyi bir lif kaynağı olan kinoa, sindirim sistemini destekler ve hazımsızlığı önler. Kabızlığı tedavi edebildiği gibi kabızlığın tetiklediği hemoroidi gibi pek çok sorunu önleyebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar bağırsak kanseri riskini azalttığını göstermiştir.
Kabızlık neden olur, ne iyi gelir? Kabızlığın ilaç ve fitille tedavisi
Kinoa şeker hastaları için ideal bir besindir. Tam tahıl olmasının yanı sıra yağsız proteinler ve doymamış yağlar gibi önemli bileşenler içerir. Ayrıca, zengin lif özelliğiyle diyabete bağlı kronik hastalıkları önlemeye destek sağlar.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kinoa, kanserli hücre oluşumunu engellemede etkilidir. Buna ek olarak doku yenilenmesini destekler. Düzenli olarak kinoa tüketmek hem kanserli hücre oluşumunu ve kanserli hücrelerin yayılmasını önleyebilir. (4)
Yüksek oranda magnezyum manganez, ve fosfor içeren kinoa, kemik sağlığının güçlü bir destekçisidir. Kemikler için gerekli olan kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Kemik erimesi riskini ciddi oranda azaltabilir.
Kinoanın sahip olduğu flavonoid bileşikleri, iltihap önleyici etki gösterir. Bu içerik aynı zamanda antioksidan görevi görür. Bu sayede vücudu, serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olur. (5)
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Kinoa, kalbe iyi gelen pek çok koruyucu antioksidan içerir. Bu özelliğiyle, kalp-damar sağlığı için yararlı bir besindir. Kan akışını düzenleyerek damar tıkanıklığını önler ve kalp krizine karşı korur.
Kinoa çayı, kan akışını dengeler. Bu özelliğiyle kalp-damar sağlığı için çok faydalıdır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği yüksek protein sebebiyle diyetlere eklenebilir ve zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca kansızlığa iyi gelir.
Kinoa çayını pratik bir şekilde hazırlamak için: 3 su bardağı dolusu suyu kaynatın. Kaynayan suya 1 yemek kaşığı kadar kinoa tohumu ekleyin. Ortalama olarak 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin ve süzün. Ilık ya da sıcak olarak tüketebilirsiniz.
Kinoa, çiğ halde iken sert bir yapıya sahip olduğu için ancak pişirilerek yenilebilir. Yıkayıp 15 dakika suda bekletilmesi gerekir. Sonrasında 10-15 dakika haşlanıp süzüldüğünde hazır hale gelir. Pilavlara, yemeklere, çorbalara dahil edilebilir. Salatalara ve soğuk mezelere garnitür olarak eklenebilir. Un haline getirilerek kek, pasta, ekmek ve kurabiye hamurlarına katılabilir. Çay olarak tüketilebilir ve sağlıklı köfteler yapılabilir.
Günde bir kase pişmiş kinoa tüketmek ideal miktardır. Bir kase kinoa yemek kanser, kalp hastalığı, solunum rahatsızlıkları, diyabet ve diğer kronik hastalıklardan erken ölüm riskini %17 oranında azaltabilir.
Çiğ halde oldukça sert olan kinoa, pişirilmeden tüketime elverişli değildir. Pişirme metodu olarak, kinoayı 15 dakika kadar suda bekletmek ve sonrasında haşlamak gerekmektedir.
Kinoa yemeği için basit bir tarif: 1 bardak kinoayı 2 bardak su, et suyu ya da tavuk suyunda kaynayana dek yüksek ateşte pişirin. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatarak ocağın altını kısın ve 15 dakika kadar bekleyin. Sonrasında tencereyi ocaktan alın ve 5 dakika dinlenmeye bırakın. Ardından yemeğiniz hazır!
Sağlıklı bir salata tarifi: 1 bardak kinoayı iyice yıkayın ve kaynamakta olan tuzlu suda 12 dakika kadar haşlayın. Diğer tarafta, taze soğan veya frenk soğanı, maydanoz, kurutulmuş domates ve kornişonları küçük küçük doğrayın. Süzmüş olduğumuz kinoayı bir kabın içerisine alın ve doğradığınız sebzelerle karıştırın. Bu aşamada tercihen mısır ilave edebilirsiniz. En son yağı, limonu ve tuzu ekleyin.
Sindirimi oldukça kolay olan kinoa, bu sayede yağ yakımına katkı sağlar. Yüksek oranda lif ve protein içeriği için uzun süre tokluk hissi verir. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ hücrelerinin geriletir. Yemek ve salatalarınıza kinoa, ekleyerek sağlıklı şekilde zayıflayabilirsiniz.
Kinoa diyeti yapmak oldukça kolaydır. Yoğurt, meyve ve tarçın karışımına ekleyerek diyet yapabilirsiniz. Smoothie yaparken ek malzeme olarak kullanabilirsiniz. Omletin içerisine katabilirsiniz. Et, tavuk, balık gibi yemeklerin yanında tüketilebilirsiniz. Salataların içerisinde garnitür olarak ekleyebilirsiniz. Kinoalı puding hazırlayarak tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Böylece sağlıklı bir kinoa diyeti yapabilir ve zayıflayabilirsiniz. (6)
Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları
Kan sulandırıcı bir özelliğe sahip olan kinoa, fazla tüketildiği takdirde çeşitli kanama riskini arttırabilir. İçerisinde bulunan saponin ve fitik asit yüzünden bazı vitaminlerin ve minerallerin emilimini azaltabilir. Yüksek lif içerdiği için fazla tüketimde mide ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. (7)
Kinoanın kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan ile ilgili rahatsızlıkları olan kişilerin kinoa tüketmeden önce doktora sorması önemlidir. Aynı zamanda hamileler ve emziren kadınlar da doktor onayı olmadan fazla kinoa tüketiminden kaçınmalıdır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Antioxidant and Cytoprotective Effect of Quinoa,2- Dietary fiber polysaccharides of amaranth, buckwheat and quinoa grains,3- Protein content and amino acids profile of pseudocereals,4- Nutritive value and chemical composition of pseudocereals as gluten-free ingredients5- Quinoa, cookedYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?