Liposuction, vücuttaki fazla olan yağı, emme yöntemiyle gideren cerrahi bir işlemdir. Liposuction kelimesi de lipo-yağ, suction-emme kelimelerinden türetilmiştir. Bir vakum cihazına bağlı kanül adı verilen ince tüpler ile yağ emme işlemi gerçekleştirilir. Diyet ve spor ile eritilemeyen yağ öbeklerinin giderilmesi için çok uygundur.
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Defne Erkara‘ya göre, Liposuction bir kilo kaybetme yöntemi olarak kullanılamaz. Aşırı kilolar verildikten sonra kalan yağ öbeklerinin giderilerek, vücudun şekillenmesi için uygulanır. Vücut kitle indeksi 30 ve altında olan kişiler için uygundur. Bunu kabaca boyu ve kilosu arasında 20 birim ve altında fark olan kişiler diye basitleştirebiliriz. Örneğin 160 cm boyundaki bir kişinin liposuction yaptırabilmesi için 80 kg ve altı olmalıdır.
Yine liposuction selülit tedavisinde kullanılmaz. Çünkü selülit deri içinde yağ birikimidir. Liposuction ise deri altındaki yağların alınması yöntemidir. Bunu emerek veya başka bir cerrahi yöntemle gidermek mümkün değil. Selülitin aslında tam ve net bir tedavisi yok. Kilo vermek, spor yapmak ve bazı lazer destekli tedaviler durumu biraz iyileştirebilir.
Meme estetiği ameliyatları ile ilgili merak edilen tüm konuların cevapları
Kilo verme sonucu deri sarkması mevcutsa tek başına liposuction işe yaramaz. Yağ almayla beraber germe ameliyatı da yapılırsa istenen estetik sonuç alınabilir. Sarkmış deri altına liposuction yapılması derinin daha da sarkık görünmesine yol açar. Görsel olarak daha kötü bir durum ortaya çıkar.
Ayrıca esnek olmayan derilerde de liposuction sonrası sarkma görülebilir. Deri esneklik testi şöyle yapılır: baş ve işaret parmağınızla derinizi sıkıştırın. Bıraktıktan sonra hızlı bir şekilde eski haline geliyorsa esnek deriniz var demektir.
Liposuction ile yağ hücreleri kalıcı olarak çıkartılır. Ancak bütün yağ dokusunu almak hem mümkün değildir hem de sağlıklı olmaz. O yağlar vücuda lazım çünkü. İşte bu yüzden liposuction sonrası kilo alırsanız kalan yağ hücreleri genişleyebilir. Operasyon sonrası mutlaka diyet ve spor ile vücut formunu korumak gerekir.
Liposuction, kaç bölgeden yağ alındığına bağlı olarak genellikle sadece bir veya iki saat süren bir operasyondur. Çoğunlukla genel anestezi ile yapılır. 1 gece hastanede kalmakta yarar var. Vücut dokularının birbirine iyice yapışması için 1 ay korse kullanmak şart.
4 çeşit liposuction yöntemi vardır.
Bu yöntemlerin yağ alma konusunda birbirlerine çok üstünlükleri yok. Cerrahın tecrübeli olduğu teknik hangisiyle onu kullanır. Tek fark; eğer alınan yağlar başka bir bölgeye transfer edilecekse, yani yağ enjeksiyonu yapılacaksa, lazer liposuction tekniğini kullanmamak gerekir. Çünkü lazer dalgaları yağın öz yapısını bozar.
Küçük ayrıntılarıyla Burun Estetiği: Merak edilen tüm soruların yanıtları
Operasyon sonrası birkaç gün şişlik ve ağrı olması normaldir. Şişlik 1 haftada epey azalır. Tamamen geçmesi ise 1-6 ay sürebilir. Lenfatik el masajı yaptırılması bu süreci hızlandırır. Ağrı ise normal ağrı kesicilere cevap verir. Bazen morarma görülebilir. O da 7-10 gün içinde kaybolur.
Operasyon fiyatını kaç bölgeden yağ alınacağı, kişinin dokularının sertliği, yaşı, başka bir hastalığı olup olmaması, ameliyat yapılan hastane ve doktorun emeğine biçtiği değer belirler. Bu yüzden birkaç doktorla görüştükten sonra karar vermekte yarar var.
Sonuç olarak: liposuction yani yağ alma operasyonu, kişisel çabamızla kurtulamadığımız yağ öbeklerinden suction yani emme yöntemi ile kurtulmayı sağlar. Ama sakın unutulmasın kesinlikle bir kilo verme yöntemi değildir. Yüksek kilolardaki kişilerden yağ alımı kişinin hayatını riske sokar.
Liposuction hakkında siz de detaylı bilgi almak isterseniz sayfasına başvurabilirsiniz.
Op. Dr. Defne Erkara
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Web sitesi: www.defneerkara.com
İnstagram: opdrdefneerkara
Youtube: defneerkara
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?