Kıl kurdu, insanlarda görülen en yaygın bağırsak paraziti türüdür. Kreş, yuva, huzur evi ve yurt gibi kalabalık ortamlarda sık görülür. Özellikle okul çağındaki 5-10 yaş arası çocukları etkiler ve temas yoluyla kolayca yayılabilir. Hijyen eksikliği, el yıkama alışkanlığının olmaması, enfekte eşyaların paylaşılması bulaşmayı arttırır. Başlıca belirtisi geceleri anal bölgede şiddetli kaşıntıdır. Kıl kurdu enfeksiyonu oral yoldan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak kolayca oluşan yeni bulaşmalar önlenmelidir. En iyi sonuç için tüm aile tedavi edilmelidir. Günlük iç çamaşır değiştirmek, yatak çarşafları ve koltuk örtülerini sık sık yıkamak aile içi bulaşmayı ve enfeksiyonun tekrarlama riskini azaltır.
İçindekiler
Kıl kurdu (enterobiasis), en sık görülen bağırsak paraziti türüdür ve oldukça bulaşıcıdır. Nedeni enterobius vermicularis adı verilen küçük bir parazittir. Kıl kurtları, uzunlukları 2-13 mm arasında değişen, ince ve beyaz solucanlardır. Yumurtaları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve saydamdır. Küçük iplik parçaları gibi görünen bu kurtlar, rektumda 13 hafta kadar yaşayabilir. Yetişkin dişinin yumurta bırakmak için anüse gelmesiyle enfeksiyon döngüsü başlar. Bu yumurtalar yutma veya soluma ile kolayca taşınabilir. Her yaştan kişileri etkileyebilen kılkurdu sadece insanları enfekte eder, hayvanlara bulaşmaz. (1)
Bağırsak parazitleri (kıl kurdu-tenya) nasıl dökülür? Belirtileri ve tedavisi
Enterobius vermicularis adı verilen parazitlere ait yumurtaların yutulması veya solunması bulaşıcı bir enfeksiyona neden olur. Yumurtalar vücudunuza girdiğinde ince bağırsağa yerleşir ve birkaç hafta içinde yetişkin kurtlara dönüşür. Daha sonra yetişkin dişiler kalın bağırsağa geçerek anal bölgeye ulaşır ve geceleri anüsün etrafına binlerce yumurta bırakır. Bu hareket anal bölgede yanma, kaşıntı ve tahrişe neden olur.
Anüsün kaşınmasıyla yumurtalar parmaklardan ağıza ve yatak örtüleri, giysiler, klozet veya oyuncaklar gibi ev eşyalarına aktarılır; kirlenmiş parmaklardan yiyeceklere, sıvılara, giysilere veya başkalarına bulaşabilir. Yumurtalar dış ortama dayanıklıdır ve kirli yüzeylerde üç hafta kadar yaşayabilir. (2)
Kıl kurtları her yaştan insanı etkileyebilir ama bazı şu gruplarda risk yüksektir:
Kıl kurdu enfeksiyonu olan bazı kişiler herhangi bir semptom yaşamayabilir. Belirtiler yetişkin dişinin yumurtalarını bırakmak için geceleri anüse doğru hareket etmesinden kaynaklanır. Bu nedenle anüs çevresindeki kaşıntı geceleri daha kötüdür.
Bant testi (selofanlı lam), kıl kurdunun teşhisinde en güvenilir yöntemdir. Test, şeffaf bir bant parçasının yapışkan tarafını anüs çevresindeki cilde bastırarak yapılır. Kıl kurtları genellikle uyurken anüsten çıktığı için test uyanır uyanmaz yapılmalıdır ve en doğru sonuçlar için arka arkaya üç sabah yapmanız önerilir. Selofan bant bir lam üzerine yerleştirilerek mikroskop altında incelenir. Yumurtaların görülmesiyle tanı konulur.
Aynı zamanda kıl kurdu enfeksiyonlarında anal bölgenin kaşınması yaygın olduğundan tırnakların altından alınan örnekler de yumurta içerebilir. Diğer bağırsak kurtlarından farklı olarak dışkıda kıl kurtlarının yumurtalarına pek rastlanmaz. (3)
Kıl kurdu yumurtaları oyuncaklar, musluklar, yatak takımları ve klozet kapakları gibi yüzeylerde iki hafta kadar canlı kalabilir. Bu nedenle, ilaç tedavisine ek olarak, evde kişisel hijyen ve temizlik parazitin yayılmasını ve reinfeksiyonu önlemeye yardımcı olur: (4)
Bağırsak şerit ve tenyaları nasıl dökülür? Belirtileri ve tedavisi
Kıl kurdu genellikle oral ilaçlarla etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi yeniden enfeksiyon oluşumunu önlemeye odaklanır. Aile üyelerinden birisine teşhis konulduğunda, herhangi bir belirti olmasa bile diğerleri de tedavi edilmelidir. Tedavide en sık mebendazol ve pirantel pamoat tercih edilir. Tedavi iki doz ilacı içerir; ikinci doz, ilk dozdan 2 hafta sonra verilir. Kremler veya merhemler, anüs çevresindeki bölgedeki kaşıntıyı yatıştırır. Aynı zamanda hem yeniden enfeksiyon olasılığını azaltmak hem de bulaşmayı önlemek için 6 hafta boyunca sıkı bir hijyen uygulanmalıdır. (5)
Kıl kurdu tedavisinde kullanılan en yaygın anti-parazit ilaçlar şunlardır:
İdrar ve genital organları etkileyen kıl kurtlarını tedavi etmek için, oral mebendazol ve ivermektin ile kombinasyon terapisi ve ayrıca yumurtalar için topikal tedavi gerekebilir.
Doğal tedavilerin kıl kurdu enfeksiyonuna karşı etkili olduğuna dair yeterli bilimsel çalışma yoktur ancak bazı kanıtlar çiğ sarımsak, hindistancevizi yağı, çiğ havuç, greyfurt çekirdeği ekstresi, soğan suyu, kabak çekirdeği ve pelin özünün rahatlama sağladığını göstermektedir.
Greyfurt nasıl tüketilmeli? Faydaları nelerdir? Yağı ve suyu neye iyi gelir?
Çiğ sarımsak yumurtaları öldürdüğü ve dişi yetişkinlerin daha fazla yumurta bırakmasını engelleyebilir. Topikal olarak merhem gibi uygulayabilir veya doğrudan yiyebilirsiniz. Merhem yapmak için birkaç diş sarımsağı ezerek macun haline getirin ve az miktarda zeytinyağı ile karıştırın. Temiz bir pamuklu çubuk yardımıyla anüsünüze uygulayın. Cildiniz hassassa, hemoroid veya iltihaplanma varsa denemeyin. (5)
Hindistan cevizinin kıl kurdu enfeksiyonunu giderici antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Saf hindistancevizi yağını her sabah bir çay kaşığı yutabilir ve yatmadan önce etkilenen bölgeye az miktarda sürebilirsiniz.
Günde iki kez bir bardak çiğ kıyılmış havuç yemenin, kıl kurtlarının bağırsaklarınızdan geçmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bunun nedeni, lif bakımından zengin havuçların sindirimi artırabilmesi ve bağırsak hareketini teşvik edebilmesidir.
Kıl kurdu çocuklarda daha yaygın görülen bir sorundur ve ebeveynlere tipik olarak çocukları yoluyla bulaşır. 2 yaşından küçük çocuklarda nadir görülür. Genellikle el yıkama konusunda yetersiz kaldıkları için okul çağındaki küçük çocuklarda sık rastlanır. Oyun oynarken sık sık eşyalarını paylaşmaları ve nesneleri doğrudan ağızlarına koymaları onları tekrar enfeksiyon riskine sokar. Mikroskobik yumurtalar aile üyelerine, bakıcılara, kreş veya okuldaki diğer çocuklara kolayca yayılır. (6)
Çocuklara kıl kurdu ve tenya nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavisi
Kıl kurtları bazen anüsün yakınındaki ciltte, iç çamaşırlarında, pijama veya çarşaflarda uykuya daldıktan yaklaşık 2-3 saat sonra görülebilir.
Kıl kurdu enfeksiyonu tedavisinde çocuklarda da antihelmintik ilaçlar kullanılır. Tek doz pirantel pamoat, mebendazol ve albendazol verilir. Doz 2 hafta sonra tekrarlanır. Enfeksiyon kolayca yayılabildiği için tüm aileye de aynı tedavi verilir; temizlik açısından eğitim ve önerilerde bulunulur. Çocukların her gün duş almaları, sık sık el yıkamaları ve günlük olarak iç çamaşırlarını değiştirmeleri sağlanmalıdır. Tırnaklarını kısa kesmek yumurtaların tırnak altlarında birikmesini azaltır. Ayrıca evdeki tüm yatak takımları ve kıyafetler yıkanmalıdır. Bu hijyenik önlemler yeniden bulaşmasını ve yayılmasını azaltmak için oldukça yararlıdır.
Çoğu durumda kıl kurdu enfeksiyonları ciddi komplikasyonlara neden olmaz ve tedavisi kısa sürer. Ancak tedavi edilmezse enfeksiyon süresiz olarak devam edebilir. Nadir durumlarda ağır istilalar kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir ve mesaneye giderek sistite neden olabilir. Ayrıca uterus, fallop tüpleri ve diğer pelvik organları etkileyerek vajinit (vajina enfeksiyonu) ve endometrit (rahim içi iltihabı) gibi başka enfeksiyonlara neden olabilir.
Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Faydaları ve zararları
Diğer olası komplikasyonlar şunlardır:
Kıl kurdu ile enfekte olmuş hastaların çoğunluğu, aile hekimleri veya çocuk doktoru tarafından tedavi edilebilir. Nadiren, bir bulaşıcı hastalık uzmanı, parazitolog, jinekolog, gastroenterolog veya dermatoloğa danışılır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Enterobiasis,2- Parasites - Enterobiasis,3- Pinworm Infestation in ChildrenYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
bendede var galiba evde kedi var onun için şüphelendim bitkisel tedaviler yaptım salça yapıyordum birden gaz yapınca kaka kaçtı ama beyaz birşeyler gördöm ne olduguna bakamadım öyle dökülürmü
ayy bende 3-4 yıl önce vardı cok sukur gıttı cok kotu yaa kabak cekırdegı ve sarı bı hap kullandım tırnak yeme alıskanlıgımı bıraktım sık el yıkama falan derken gıttı
bendeki bağırsak kurtları kalıcı heralde
bendede
Ben çocukluğumdan beri gitmedigim doktor kullanmadığım ilaç kür kalmadi kilkurtlarindan kurtulamiyorum
yanlız değilsin gardaş
Çiğ kabak çekirdeklerini robottan geçir kabuklarıyla sabah aç karna bi kase ye bi saat bişey yeme üstüne bak noluyo
deneyeceğim paylaşımın için teşekkürler
sonuc ne oldu ???