Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) nedir? Nasıl anlaşılır?

23 Nisan 2021   |    25 Mart 2023    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Estetik Print

Kıl dönmesi tıbbi ismiyle pilonidal sinüs genelde 30 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Cildin altındaki kıl yuvasına verilen isimdir, deri altı kistinin deri artıklarıyla dolup iltihaplanması sonucunda oluşur. Bunu boşaltmak için deride bir takım komplikasyonlar görülür ve sonucunda cilt hastalığı olan kıl dönmesi ortaya çıkar. İçi kıl dolu olan bu kist enfekte olduğu zaman kıl dönmesi apsesi meydana gelir. Hastalığa eğer zamanında müdahale edilmezse kıl dönmesi apsesi ilerler ve diğer kıl köklerini de içine çeker.

Cilt altı yağ dokusuna ilerlerse daha fazla yayılır. Kıl dönmesi genel anlamda vücutta dökülen serbest kıl ve kıl yumaklarının bazı bölgelerde birikmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bu tür sorunlar çeşitli ağrılara neden olmakla birlikte, birçok enfeksiyonun başlangıcına ev sahipliği eder.

Ortaya çılan sorun, kıl yumaklarının deri içerisine doğru hareket ermesiyle başlar. Bu aşamada ağrılı ve yüksek hassasiyetli durumlar oluştur. Yapılacak olan birtakım cerrahi işlemler, başarılı sonuçlar ortaya çıkaracak ve sorunu en iyi şekilde çözecektir.

Kıl Dönmesi Hangi Bölgelerde Görülür?

Kıl dönmesi erkeklerde kadınlara nazaran 3 kat daha fazla görülmektedir. En sık görüldüğü yaş dilimi ise 15-25 yaş aralığıdır. Her kıl yapısı farklıdır bu yüzden hastalığın ilerleyişi de kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Ancak genelde gün içinde çok fazla oturma, çok fazla terleme kıl dönmesine neden olmaktadır.

En çok kuyruk sokumunda ortaya çıkan cilt hastalığı daha sonra ense, sırt, saç derisi gibi kılların daha yoğun olduğu yerlerde görülür. Çok oturmaya bağlı olarak geliştiği için kuyruk sokumu en yaygın bölgedir. Kıllar bulundukları bölgeye, gözenek ve boşluklara gömülür ve burada birikerek kistik bir yapı oluşturur.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Kıl dönmesi cilt hastalığı çeşitli belirtiler ile kendini belli etmeye başlar. Kıl dönmesi başlangıcı daha çok ağrı ile başlar. Deri altında kist biriktiği için bu bölgelerde yavaş yavaş iltihaplanma başlar. Genelde kalça arasında meydana gelen kıl dönmesi sivilce ya da lezyona benzeyebilir. Ancak bu bölgede çok fazla kıl birikmesi apse yaptığı için ağrıya neden olur.

Diğer belirtileri;

  • Akıntı
  • Ağrı
  • Kaşıntı
  • Yanma, Şeklindedir.

Kişi bu konuda emin değilse mutlaka doktora görünmelidir. Kaşıntı ve şişlik şikayetleri ile gidilebilir. Doktor bölgenin muayenesini yaptıktan sonra kesin tanı koyacaktır. Genelde MR, ultrason ya da röntgen çekimleri sonucunda ortaya çıkar. Bazen doktorlar test de isteyebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla