Bağışıklık hücrelerinin kanserle savaşma yeteneğini artırmaya odaklanan yeni bir çalışma kanser tedavisine yeni bir perspektif sunuyor. Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, ketojenik diyetin ürettiği beta-hidroksibütirat (BHB) adlı metabolitin, CAR T hücreleri için daha verimli bir enerji kaynağı olabileceğini ve CAR T hücre tedavisinin etkinliğini artırabileceğini saptadı. Bu yeni keşif, diyet müdahalelerinin bağışıklık sistemini desteklemede ne kadar etkili olabileceğini göstermekle kalmıyor, kanser tedavisinde destekleyici yöntemlerin potansiyeli de ortaya koyuyor.
CAR T hücre tedavisi, genetik olarak modifiye edilmiş bağışıklık hücreleriyle kanser hücrelerini hedef almayı amaçlayan kişiselleştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Ancak bu tedavi her hastada yeterince etkili olmuyor. CAR-T hücre tedavisinin kanserle mücadelede çok önemli yeni bir yöntem olduğunu söyleyen araştırmanın yazarlarından Dr. Shan Liu, “Diyetle T hücrelerini hedeflemek, tedaviyi genetik mühendislik yerine farklı bir yolla iyileştirme fikrini ortaya koyuyor” diyor.
Araştırma kapsamında, fare modellerinde farklı diyetlerin CAR T hücreleri üzerindeki etkileri test edildi. Ketojenik diyet ile beslenen farelerde, diğer diyetlere kıyasla daha iyi tümör kontrolü ve hayatta kalma oranı gözlemlendi. Bunun sebebi olarak BHB’nin CAR T hücreleri için glukoz yerine daha verimli bir enerji kaynağı olabileceği düşünüldü.
Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? İdeal diyet listesi ve örneği
Daha ileri deneylerde, BHB takviyesi yapılan farelerde CAR T hücrelerinin tümörle daha etkin bir şekilde savaştığı görüldü. İnsan kan örneklerinde de yüksek BHB seviyelerinin CAR T hücrelerinin genişlemesini artırdığı tespit edildi.
Bu umut verici sonuçlar, relaps veya tedaviye dirençli B hücreli lenfoma hastalarında CAR-T hücre tedavisiyle birlikte BHB takviyesinin etkisini test etmek için bir klinik denemede değerlendirilecek. Yürüttükleri çalışmadan elde ettikleri ilk verilerin ümit verici olduğunu dile getiren araştırmanın yazarlarından Dr. Elise Chong, şu saptamayı yapıyor: “Eğer bu yöntem klinik denemelerde de başarılı olursa, diyet müdahaleleri veya diğer geleneksel yaklaşımlarla birleştirilebilecek basit bir çözüm olabilir.”
Bu yenilikçi yöntem, sadece kanser tedavisinde değil, diğer bağışıklık sistemi ve metabolizma temelli hastalıklar için de yeni ufuklar açabilir. Ancak uzmanlar, yeni yöntemin sadece özel koşullarda uygulandığını bu nedenle kanser hastalarının kendi başına diyet veya takviye değişiklikleri yapmaması gerektiğini vurguluyor.
Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, ketojenik diyetin ürettiği beta-hidroksibütirat (BHB) adlı metabolitin CAR T hücre tedavisinin etkinliğini artırabileceğini gösteriyor. CAR T hücre tedavisi, bağışıklık sistemini genetik olarak modifiye ederek kanser hücrelerini hedef almayı amaçlayan bir yöntemdir.
İlaçla aktive edilebilen yeni nesil CAR-T Hücreleri ile kanser tedavinde yeni aşama
Araştırma, ketojenik diyetle artan BHB seviyelerinin CAR T hücreleri için daha verimli bir enerji kaynağı olduğunu ortaya koydu. Fare modellerinde, ketojenik diyet veya BHB takviyesi alan gruplarda tümör kontrolü ve hayatta kalma oranlarının belirgin şekilde iyileştiği gözlemlendi. Ayrıca, insan kan örneklerinde yüksek BHB seviyelerinin CAR T hücre çoğalmasıyla ilişkili olduğu tespit edildi. BHB’nin CAR T hücrelerinde enerji metabolizmasını ve genetik aktiviteleri düzenlediği, bu sayede tedavi etkinliğini artırdığı belirlendi. Araştırmacılar, bu sonuçları doğrulamak için insan klinik deneyleri başlatmayı planlıyor. Çalışma, diyet müdahalelerinin kanser tedavisinde tamamlayıcı bir yaklaşım olabileceğini gösteriyor ve bu basit ve düşük maliyetli stratejinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- 4 Ketogenic Diet Enhances CAR T Cell Antitumor Function Via β-Hydroxybutyrate.YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?