Kesici-Delici Alet Yaralanmalarına ilişkin anket ile ilgili iki yeni yayın yapıldı

Kategori: Sağlık Gündemi Print

Hasta ve sağlık çalışanı güvenliğinin önemine dikkat çekerek ulusal sağlık standartlarını daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla çalışmalar yürüten Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, kesici-delici alet yaralanmalarını önleme çalışmalarına iki yeni yayın ile devam ediyor. Bu kapsamda hazırlanan Ulusal kesici-delici alet yaralanmaları anketi sonuçları yayınlandı. Platform, geçtiğimiz yıl sağlık çalışanlarının kesici-delici alet yaralanmasına maruz kalma, yaralanmanın gerçekleştiği cihazlar, iş sağlığı güvenliği eğitimlerinin sıklığı, güvenlik donanımlı cihazlara ilişkin bilgi ve kullanım durumu gibi sorulara cevap bulmak amacıyla 1050 sağlık çalışanının katıldığı bir anket yürütmüştü.

Bu anketin sonuçları Prof. Dr. Ali Naci Yıldız, Prof. Dr. Levent Akın ve Prof. Dr. Serhat Ünal tarafından analiz edilerek Sağlık Çalışanlarında Kesici Delici Alet Yaralanmaları Araştırma Raporu başlığı altında yayımladı. Raporda kesici-delici alet yaralanması konusunda ulusal duruma ve rakamlara ışık tutacak;

hasta-saglik-calisan

  • Sağlık çalışanlarının %54’ü çalışma hayatı boyunca mesleki uygulamalar sırasında en az 1 kez yaralanmaya maruz kaldığı,
  • Yaralanmalara karşı sağlık çalışanlarının %27,4’ü tedbirlerin kısmen alındığını, %22,5’i ise hiç alınmadığını, yaklaşık on kişiden biri ise (%9,1) tedbir alınıp alınmadığını hatırlamadığını belirtmesi gibi bulgular yer alıyor. 

Uluslararası çalışmalar ve öneriler derlendi

Araştırma raporunun yanı sıra, Platform, Sağlık Çalışanlarında Delici Alet Yaralanmaları isimli kitabı da yayımladı. Prof. Dr. Ali Naci Yıldız, Prof. Dr. Levent Akın ve Uzm. Dr. Baki Can Metin tarafından hazırlanan kitapta, kesici-delici alet yaralanmaları ile ilgili AB ve ABD başta olmak üzere referans ülkelerin mevzuatlarının vekonu ile ilgili bilimsel uluslararası ve ulusal yayınların yer alıyor.

Prof. Dr. Ünal: Hasta ve sağlık çalışanı güvenliği için farkındalık yaratmak istiyoruz

Yaralanmaları önlemek adına çözüm önerilerinin sunulduğu kitapta güvenlik donanımlı tıbbi cihazların kullanımı, sürekli gözlem ve yaralanmaların raporlanması önerilerin arasında yer alıyor. Özel çözüm önerileri dahilinde başlıca başlıklar şu şekilde:

  • Enjeksiyon ve kan alımında kullanılan iğnelerin güvenlik donanımlı iğnelerle değiştirilmesi
  • İğnesiz damariçi girişim sistemlerinin kullanılması• Kör iğne ve kör cerrahi iğne uygulamalarının kullanılması
  • Güvenlik donanımlı damariçi kateter uygulamalarının kullanılması
  • Çift eldiven kullanımı

Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu’nun yayınlarına ulaşmak isteyen sağlık çalışanları, Platformun web sitesinden, adresinden raporları ücretsiz olarak temin edebiliyor.

Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu Hakkında
Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, konu ile ilgili çalışan tüm profesyoneller, kurum ve kuruluşları tarafsız bir ortamda tek çatı altında toplayarak hasta ve sağlık çalışanı güvenliği konusunda iş birliği yaratma ve bu iş birliği sonucunda ulusal standartlar belirleme amacıyla kurulmuş bir platformdur.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla