Kemik kanseri, iskelet sisteminde gelişen nadir bir kanser türüdür. Genetik faktörler, kronik kemik rahatsızlıkları ve geçmişte alınan radyasyon tedavisi tümör gelişimini tetikleyebilir. Başlıca belirtileri etkilenen bölgede kemik ağrısı, şişlik ve yumrudur. Dört evreden oluşur. İlk iki evrede teşhis edilirse iyileşme olasılığı yüksektir. Tedavi seçeneklerine tümörün türüne ve büyüklüğüne göre karar verilir. En sık uygulanan tedavi cerrahidir. Bazı durumlarda kanserli uzvun alınması gerekebilir. Kemoterapi ve radyoterapi de uygulanır. Daha çok çocuklarda ve yaşlılarda görülür. Yetişkinlerde rastlanan kemik kanseri başka bir kanser türünün yayılması sonucu gelişir ve farklı değerlendirilir.
İçindekiler
Kemik kanseri, kemik hücrelerinin anormalleşerek kötü huylu (malign) bir tümöre dönüşmesi ile oluşur. Vücudun herhangi bir kemiğinde ortaya çıkabilir. Fakat çoğunlukla kol, bacak gibi uzun kemiklerde ve pelviste (leğen kemiğinde) gelişir. Nadir rastlanan (%1’den az) bir kanser türüdür. Yirmi yaşından küçük erkeklerde ve yaşlılarda oluşma riski daha yüksektir. (1)
Tümör nedir? Benign ve malign tümörlerin özellikleri ve belirtileri
Kemik kanserinin kesin nedeni bilinmese de başlıca tetikleyici faktörler şunlardır:
Kemik kanseri hemen fark edilmeyebilir. Belirtiler tümörün bulunduğu yer ve büyüklüğüne göre değişebilir. Sıra dışı ve aralıklı (gidip gelen) ağrı en tipik belirtisidir. Ağrı kanserli kemik (örneğin bacaklar) kullanıldığında veya geceleri şiddetlenebilir. Uzun sürer ve ağrı kesiciler de etki etmezse vakit kaybetmeden bir ortopedi doktoruna gidilmelidir. (2)
Kemik kanseri, kanserin başladığı hücre çeşidine göre farklı türlere ayrılır. Başlıcaları şunlardır:
Kemik kanserinin en yaygın türüdür. Kemiklerin oluşumunda ve yenilenmesinde rol oynayan osteoblast hücrelerinde gelişir. Genellikle 10-19 yaş grubu çocukların diz bölgelerinde ve üst kollarında ortaya çıkar. Yaşlılarda vücudun herhangi bir kemiğinde oluşabilir. Tümör hızla büyüyerek akciğerlere metastaz yapabilir. Erkeklerde görülme riski daha fazladır. (3)
Metastaz nedir, neden olur? Metastatik kanser belirtileri ve tedavisi
Tümörün başlangıç noktası kıkırdaklardır. Çoğunlukla omuz, pelvis ve üst bacakta oluşur ve yavaş büyür. Ancak bazen hızlı büyüyüp vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Kırk yaş üstü yetişkinlerde yaş ilerledikçe görülme olasılığı artar. Bir alt türü olan ekstraskeletal kondrosarkom kıkırdak yerine kol ve bacakların üst kısmındaki dokularda oluşur. (4)
Pelvis, kaburgalar veya bacaklarda gelişebilir. Nadiren yumuşak dokuda da (kas, yağ, kan damarları gibi) ortaya çıkabilir. Hızla büyüyen bir tümördür ve akciğerler gibi vücudun uzak bölgelerine yayılabilir. En sık 19 yaş altı erkek çocuk ve gençlerde görülür. (5)
Omurga kemiklerinde oluşan ve daha çok yaşlılarda görülen nadir bir türüdür. Genelde omurga ve kafatasının tabanında gelişir. Kadınlarda gelişme riski daha fazladır. Çocuk ve ergenlerde ise kafatasının dibinde ve boyunda (servikal omurgada) ortaya çıkar. (6)
Kemiklerde oluşan her tümör kanserli değildir. İyi huylu (benign) tümörler de gelişebilir ve genellikle tehlikeli değillerdir. Kemik dokusuna yayılıp zarar vermezler. Kanserli tümörlere göre daha yaygındırlar. Ancak erken müdahale edilip tedavi edilmezlerse zamanla kansere dönüşme riski taşırlar.
Başka bir kanser türünün kemiklere sıçramasıyla gelişir. Yetişkinlerde daha sık görülür. Genelde meme kanseri ve prostat kanseri sonucu gelişir ve örneğin kemiğe metastaz yapmış meme kanseri olarak adlandırılır. Kanda hiperkalsemiye yol açarak kemik kırıklarına, ağrıya ve anormal kalsiyum seviyelerine neden olabilir. (7)
Kemik kanserinin teşhisinde uygulanan adımlar genelde şöyledir:
Tomografi nedir, nasıl çekilir? BT ne işe yarar, zararları nelerdir?
Kemik kanserinde izlenecek tedavi yöntemine kanserin türüne, yerine, evresine ve hastanın genel sağlığı ile yaşına göre karar verilir. Genelde uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır: (8)
En sık başvurulan tedavi yöntemidir. Kanserli tümörün durumuna göre 2 farklı yol izlenebilir.
Kanser kemiğin dışına yayılmadığında uygulanır. Cerrah tümörün tamamını dokunun kenarında hiçbir kanser hücresi bulunmayacak şekilde alır. Tümörle birlikte alınan sağlıklı doku miktarını en aza indirmek için özel cerrahi teknikler kullanılabilir. Kaybedilen kemiğin yerine vücudun herhangi bir yerinden alınan kemik parçası veya metal bir implant (protez) yerleştirilir. Kanser diz gibi bir eklemin yanındaysa eklem çıkarılarak yerine yapay bir eklem konulabilir.
Kanserli tümör ayak bileği gibi karmaşık bir noktada bulunuyorsa veya kemiğin dışına, ana kan damarlarına ve sinirlere yayıldıysa amputasyon gerekebilir. Ekstremite koruyucu ameliyattan sonra enfeksiyon gelişimi nedeniyle protez veya kemik grefti çıkarıldığında da kanserli uzuv kesilebilir. Ameliyatlı bölge iyileştikten sonra kaybedilen uzvun yerine protez bir uzuv takılabilir. Yeni tedaviler sayesinde amputasyon’a ihtiyaç azalmıştır.
Her iki prosedürün ardından fizik tedaviyi, psikolojik-mesleki terapiyi içeren rehabilitasyon süreci başlar.
Kanserli hücreleri öldürmek için damardan güçlü anti-kanser ilaçlar verilir. Ewing sarkoması ve osteosarkom’da tedavinin önemli bir parçasıdır. Genellikle tümörü küçültüp ameliyatı kolaylaştırmak için uygulanır. Ameliyat sonrası kanserin geri gelmesini önlemek veya tedavinin mümkün olmadığı durumlarda semptomların etkisini azaltmak için de uygulanabilir.
Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
Ancak kondrosarkom gibi her kemik kanseri türünde kullanılmaz. Kemoterapinin yan etkileri mide bulantısı, kusma, geçici saç dökülmesi ve yorgunluktur.
Tümörü yok etmek için etkilenen bölgeye yüksek enerjili X ışınları kullanılır. Kemoterapi gibi çoğunlukla ameliyat öncesi uygulanır. Tümörü küçültebildiğinden amputasyon olasılığını azaltabilir. Ewing sarkoması’nda kemoterapi ile birlikte alınabilir. Ameliyat sonrası az miktarda kalan kanserli hücreleri yok etmek için verilebilir. Ameliyat olamayan hastalara da uygulanabilir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Yan etkileri radyoterapi alınan bölgede eklem ağrısı, cilt kızarıklığı, cilt tahrişi ve yorgunluktur.
Bu tedavide kanserli hücrelerin büyüyüp yayılmasına neden olan molekülle etkileşime giren monoklonal antikor denosumab (Xgeva) ilacı kullanılır. Bu özel ilaç, iskelet sistemi tamamen gelişmiş ergenlere ve yetişkinlere uygulanabilir. Bir tür kan hücresi olan osteoklastların kemik dokusunu tahrip etmelerini önler.
Özellikle ameliyatla alınamayan dev hücreli kemik tümörünü küçültmeye yardımcı olabilir. Ameliyat sonrası geri dönen bazı tümörleri küçültmek için de kullanılabilir. Sık görülen yan etkileri mide bulantısı, halsizlik ve vücut ağrılarıdır.
Bu teknikte gelişen tümörü yok etmek için kanserli kemik ameliyatla çıkartılarak sıvı azot içerisinde dondurulur. Genellikle kemik kanserinin 1. evresinde yani kemik çok fazla zarar görmediğinde cerrahi müdahale yerine uygulanabilir.
Kemik kanseri erken teşhis edilirse iyileşme olasılığı yüksektir. Örneğin yayılmayan kondrosarkomlu bir kişinin teşhis sonrası 5 yıl hayatta kalma olasılığı %91’dir. Ancak kanser akciğere kadar yayılırsa bu oran %33’e düşebilir. Bu durumda hastaya kanserin semptomlarını hafifletmek için palyatif bakım tedavisi uygulanabilir.
Kemik kanseri hastaları günlük öğünlerinde yüksek proteinli ve kalorili yiyeceklere bolca yer vermelidir. Özellikle tüketilmesi gereken besinler şunlardır:
Her türlü şekerli, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun!
Kanser hastaları nasıl beslenmeli, ne yemeli? Öneriler ve uyarılar!
Kemik kanseri tedavisinde bilimsel olarak kanıtlanmış etkili bir şifalı bitki yoktur. Ancak bazı bitkiler ve besinler hastalık sürecinde doktora danışılarak kullanılabilir.
Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları
Kemik kanserine iyi gelen şifalı bitkilerden diğerleri ise aloe vera, reishi mantarı, yulaf, civanperçemi, kuşburnu ve yeşil çaydır. Hepsi çay olarak tüketilebileceği gibi kurutulmuş olarak yoğurt vb. yiyeceklere katılarak kullanılabilir.
Doktorunuza danışmadan şifalı bitki ve takviyeleri kullanmayın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?