Kekik, nane ailesinden hoş kokulu bir bitkidir, 400’den fazla alt türü ve aslında sayısız kullanım alanı vardır. Antioksidan ve anti-viral özellikleri nedeniyle binlerce yıldır hastalıkların tedavilerinde özellikle çay olarak tüketilmektedir. Kekik çayı, hafızayı canlandırmaya, baş ağrılarını ve kas gerginliğini hafifletmeye, öksürükleri yatıştırmaya, ateşi düşürmeye, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Mükemmel bir doğal sakinleştiricidir. Bunun yanında sindirim sistemini destekler ve arındırır. Ancak özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ve tansiyon ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız, kekik çayı tüketmeden önce doktorunuza danışın.
İçindekiler
Kekik çayı tansiyonu dengeleyerek ve kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur. İçerdiği güçlü antioksidan timol, demans veya Alzheimer’a karşı koruyucudur. Ayrıca öksürüğü hafifletir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sakinleştirici etkisi vardır; stresi ve kaygıyı azaltır. Sindirimi rahatlatır.
Kekik çayı tansiyonu yükseltmez. Yapılan bazı çalışmalar kekik çayının hem büyük hem de küçük tansiyonu düşürerek hipertansiyonu azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca bunun yanı sıra “kötü” LDL kolesterolü düşürerek kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azaltabilmektedir.
Kekikteki uçucu yağlardan biri olan timol, güçlü bir antioksidandır. Beyin hücrelerindeki omega-3yağ asitlerini veya sağlıklı yağları artırarak yaşa bağlı oluşabilecek demans ya da Alzheimer gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Ayrıca timole ek olarak, kekik çayında antioksidan flavonoidler olan apigenin, naringenin, luteolin ve timonin de bulunmaktadır. Bu bileşikler, vücut tarafından üretilen ve yaşlanmaya ve hastalığa katkıda bulunan dengesiz moleküller olan serbest radikallere karşı savunmaya yardımcı olur.
Kekik çayı doğal bir öksürük ilacıdır. Araştırmalar, sarmaşık yapraklarıyla birlikte kekik yapraklarının öksürük ve diğer akut bronşit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ayrıca boğaz kaslarını gevşeterek rahatlama sağlayabilir.
Kekik, temel vitamin ve minareller açısından zengin bir bitkidir. A ve C vitaminleri, bakır, lif, demir ve manganez içerir. Özellikle A ve C vitaminleri bağışıklığın güçlenmesinde ve vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde son derece önemlidir. Kekiğin çayı ise bu özellikleriyle grip, zona, HPV, genital veya oral herpes, hepatit gibi enfeksiyonlara neden olan viral patojenlerle başa çıkmada bağışıklık sistemini destekler.
Kekiğin temel bileşenlerinden biri de ‘karvakrol’dür. Bu bileşen, nörolojik sistem üzerinde sakinleştirici ve destekleyici etkiye sahiptir. Ayrıca beynin nörotransmiter işlevine fayda sağladığı bilinen iyi bir piridoksin kaynağıdır. Yatmadan önce içilen bir fincan çay zihni sakinleştirebilir, stresi ve endişeyi azaltabilir.
Kekik çayı, kekiğin içerdiği uçucu yağlar ve fenoller sayesinde sindirim sistemini destekler ve arındırır. Bazı bağırsak kancalı kurtlarını ve tenyayı dökmeye yardımcı olabilir. Ayrıca yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır ve gazı azaltır. Antispazmodik özelliği ile bağırsak kramplarına ve hatta adet kramplarına iyi gelebilir.
Kekik çayı metabolizmayı hızlandırarak vücudun daha hızlı ve daha verimli yağ yakmasını sağlayabilir. Ancak egzersiz ve doğru beslenmeyle desteklenmedikçe, tek başına kilo vermeye yardımcı olamaz.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Kekiğin çayının yapımı son derece basittir. İçmek istediğiniz miktardan biraz daha fazla suyu kaynatın. İçine 2 dal taze kekik koyduğunuz fincanınızın içine sıcak suyu koyun ve 15 dk. kadar bekleyin. Dilerseniz içine limon ya da bal da ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu demleme yöntemiyle daha fazla miktarda çay hazırlayıp cam bir şişede buzdolabına koyabilir ve soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Kekik çayını günde 1-2 fincan güvenle tüketebilirsiniz. Ancak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ya da kronik bir hastalığınız varsa düzenli kekik çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Kekik çayını kan sulandırıcı ilaç ya da tansiyon ilacı kullananlar, cerrahi bir operasyon geçirmiş ya da geçirecek olanlar, alerjisi olanlar, meme, rahim ve yumurtalık kanseri gibi hormona duyarlı kanser hastaları tüketmemelidir.
Kekik çayı çoğu zaman güvenli bir içecektir, ancak nadir de olsa bazı yan etkiler olabilir:
Kekiğin çayı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar kekik çayı tüketmemeli ya da içmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca ameliyat sırasında ve sonrasında da ekstra kanama riskini artırabileceği için tüketilmemelidir. Ayrıca bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Kanser tedavisi görenlerin doktora danışmadan kullanmaması gerekir. Kan sulandırıcı ve tansiyon ilacı alanlar kullanmamalı.
Kekik çayı bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Her türlü besin gibi kekik de alerjiye neden olabilir. Mercanköşk, nane, ada çayı, lavanta, biberiye, fesleğen, melisa, reyhan gibi lamiaceae (ballıbabagiller) familyasındaki herhangi bir bitkiye alerjisi olanların aynı aileden olan kekiğe de alerjisi olabilir. Eğer çay içtikten sonra vücudunuzda alışılmadık reaksiyonlar gözlemlerseniz içmeyi bırakın ve hemen doktorunuza danışın.
Kekik çayı vücutta östrojen gibi davranabilir. Bu da meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi hormona duyarlı kanser türlerinin semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir. Bu tür rahatsızlıkları olanlar kekik çayından kaçınmalıdır. Özellikle meme kanseri hastaları kekik çayı içmemelidir.
Zencefil çayı nasıl yapılır? Nasıl içilmeli? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Thyme2- Thymol, thyme, and other plant sources3- Understanding the potential benefits of thymeYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?